Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Bij het oogsten van penen en knollen wordt het blad vaak niet gegeten. Simpelweg omdat men vaak niet weet dat het blad eetbaar en lekker is en ook nog eens zeer gezond. Daarom deze week een heerlijk frisse soep met radijsblad!

Radijzen, heerlijk fris door een salade. En ook het blad kun je gebruiken in een soep of pesto. Niet alleen is radijs lekker en fris, er zitten heel veel voedingsstoffen in die jouw gezondheid een oppepper kunnen geven. Radijs is antibacterieel, helpt bij het weren van schimmels, heeft veel vezels en helpt daardoor andere voedingsstoffen beter te verteren. Radijs helpt bij hartziekten, diabetes en verschillende soorten kanker, mede door de hoeveelheid antioxidanten die je er in terug vindt. Radijs stimuleert ook de werking van de nieren. En door het hoge selenium gehalte helpt radijs bij het verwerken van zware metalen in verontreinigd eten. Radijzen hebben veel voedingsstoffen, geen vet, weinig calorieën en bulken van de Vitamine B, C en K en mineralen zoals ijzer, calcium en kalium. En het mooie is, in het blad vind je al deze voedingsstoffen ook. In het blad zit zelfs meer vitamine C, proteine en calcium dan in de radijs zelf!

Benodigdheden gazpacho

  • een flinke bos radijs, met blad
  • een flinke bos raapstelen en/of rucola
  • een bosje kervel
  • een grote (zoete) aardappel of pastinaak
  • twee grote uien of een bosje bosui
  • verse kruiden, in dit geval basilicum, salie en daslook
  • een klein scheutje olijfolie
  • twee blokjes knoflookbouillon

Bereiding

Haksel de ui of bosui. Als je bosui gebruikt, houd dan iets achter van de stengels want dat kun je straks gesneden als garnering over de soep strooien. Fruit de ui in een klein scheutje olie. Was het radijsblad en de raapstelen en/of rucola. Rucola is wat pittiger van smaak dan raapsteel, als je de smaak iets wilt verzachten is het goed om straks meer kervel toe te voegen. Voeg het radijsblad en de raapsteel of rucola toe en bak kort mee. Voeg één liter kokend water toe en voeg de aardappel of pastinaak en de bouillon toe. Laat het op laag vuur koken totdat de aardappel of pastinaak gaar is. Haal de pan van het vuur, voeg de kervel en de kruiden toe en wat versgemalen peper. Met een staafmixer pureer je de soep totdat hij helemaal glad is. Vind je de soep te dik, voeg dan een klein beetje kokend water toe. Laat de soep afkoelen en serveer met gesneden radijsstukjes en gesneden bosui.

Dit recept is van tuinder Valérie. Meer plantaardige recepten vind je op Valérie’s blog.