Deze week op De Veldhof (21 november 2018)

Deze week vind je de volgende groenten in het…


Extra groente bestellen via de webwinkel

Naast je pakket(ten) kun je extra groente bestellen en afrekenen in de webwinkel. Je kunt t/m maandag 22 uur groente bijbestellen. De extra groente wordt meegeleverd in jouw persoonlijke krat op de afhaalpunten of op de tuinderij voor je klaargezet. Deze service geldt ook voor mensen die (nog) geen deelnemer zijn; voor hen geldt dat zij de groente op de tuinderij kunnen ophalen; het minimale bestelbedrag is € 12,-. Voor jou als deelnemer is er geen drempelbedrag.

Deze week in de webwinkel veel wintergroente te bestellen in de webwinkel. De temperaturen gaan nu echt omlaag en dat betekent dat de meer kwetsbare soorten zoals groene en rode eikenbladsla pas weer in het voorjaar verkrijgbaar zijn. Deze week ook de laatste aardappelen, de bestellen in de webwinkel of tegen een gereduceerd tarief zelf uit te graven op de tuin!

Van 11 tot 17 uur kan het pakket opgehaald worden op de tuinderij. Vergeet niet om een tas mee te nemen. Haal je je groente op bij een afhaalpunt? Dat kan vanaf 13 uur op de afhaalpunten in Gorssel, Epse en Eefde. Plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal zien wij graag terug. De pakketten op de afhaalpunten worden in kratten op naam geleverd. De kratten zijn alleen voor het transport van de tuinderij naar de afhaalpunten en mogen niet mee naar huis genomen worden; gaarne een eigen tas meenemen voor je groente en je krat inklappen en onder in de kast/tafel zetten. Staat er geen krat met jouw naam? Dan graag contact opnemen met tuinder Valérie (06-49386227) en niet andermans pakket meenemen.

Dank voor je medewerking!


Zelf aardappels oogsten

De temperaturen gaan nu echt omlaag en dat betekent dat een aantal groenten ingekuild gaat worden, bijvoorbeeld de bieten en de koolrabi. Ook de aardappels worden uit de grond gehaald. Deze week kun je nog aardappels bestellen via de webwinkel. Ook ben je zondag a.s. tijdens de plantdag en volgende week woensdag (21 november) welkom om tegen een gereduceerd tarief van € 1,50 per kilo (contante betaling) zelf je aardappels uit te graven en thuis te bewaren. Aardappels bewaar je op een droge, donkere en koele plaats, liefst tussen 4 en 10 graden en in een krat, mand of juten of papieren zak. Om uitlopen te voorkomen kun je een paar appels tussen de aardappels bewaren.


Plantdag zondag a.s.

De bomen en struiken voor de uitbreiding van het voedselbos zijn geleverd. De planten zijn gekocht bij Eetbaargoed, een kwekerij die op natuurlijke wijze vanuit hun eigen Permacultuur voedselbos kweekt. Deze zondag krijgen de bomen en struiken een mooie plek op de tuinderij en gaan we planten.

Op de tuinderij vind je veel variatie in de teelt: éénjarige teelt wordt afgewisseld met meerjarige planten, struiken en fruitbomen die geplaatst zijn in zogenaamde ‘bosranden’. Dit najaar wordt een deel van de bosranden uitgebreid zodat de diversiteit en beleving van een voedselbos nog meer benadrukt worden. Zo worden er diverse noten bomen en oude fruitrassen zoals meidoorn, krent, kornoelje, mispel en moerbei geintroduceerd. Ook nieuwe vruchten zoals de honingbes, pawpaw, kiwibes en olijfwilg krijgen de ruimte in het voedselbos.

De plantdag begint om 11 uur; tussen de middag zorgen wij voor een lekkere pompoensoep en we sluiten de dag af rond 16 uur. Zorg je zelf voor een boterham en water? Er is geen drinkwater op de tuinderij. Ook extra kruiwagens, spades en snoeischaren zijn welkom. Neem je ook warme kleren en laarzen mee? De buienradar voorspelt een droge zonnige dag maar ook een frisse dag met maximaal 8 graden.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Einde seizoenspakket 2018 en introductie zelfoogstpakket start 1 mei 2019

Deze week ontvang je een laatste keer een seizoenspakket. Wij hopen dat je net als wij genoten hebt van dit seizoen vol met overheerlijke en gevarieerde groente. Kun je ons niet missen? Je kunt tijdelijk overstappen naar een standaard- of duopakket of bestellen via de webwinkel. Vanaf 1 mei 2019 kun je weer een seizoenspakket afnemen en daarvoor kun je je nu al aanmelden. Ook kun je (dit geldt voor iedereen!) vanaf komend jaar er voor kiezen om over te stappen naar een zelfoogst seizoenspakket. Alle voorwaarden hiervoor en het aanmeldformulier vind je op de website.



Groente curry met prei en gele biet

Benodigdheden

  • 200 gram prei, in repen gesneden
  • 1 gele ui
  • 3 kleine aardappelen
  • 800 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 bloemkool
  • 175 gram bevroren erwten
  • 70 gram groene currypasta
  • 2 grote tenen knoflook
  • 150 ml (haver)room
  • 100 gram gele biet
  • 1 blik kikkererwten
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • verse koriander
  • 2 theelepels gemalen komijn en 1 fijn gesneden jalapeno peper, zonder zaad

Bereiding
Laat in een grote braadpan met deksel een paar eetlepels olie heet worden en voeg de gemalen, komijn, jalapeno gesneden ui en knoflook toe en bak een minuut op hoog vuur. Voeg de curry pasta, de room, prei en aardappelen toe en bak ongeveer vijf minuten (blijven roeren) totdat de groente zacht wordt. Voeg de tomaten en bloemkool toe, breng het geheel aan de kook, zet vervolgens het vuur laag en laat de pan afgesloten doorkoken totdat de groenten gaar zijn, ongeveer 20 minuten. Roer de erwten erdoor en laat nog een paar minuten koken zonder deksel. Voeg tot slot de verse koriander en de geraspte kokos toe. Serveer met bulghur, spelt of rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *