Een Tuin voor de Toekomst: help je mee? (mail Valerie persoonlijk!)

Lieve vrienden, familie, geïnteresseerden,

Het nieuwe jaar is begonnen en voor mij is het een bijzonder jaar.
Ik ben namelijk een crowdfundingscampagne begonnen voor Tuinderij De Veldhof.
Daarover wil ik je graag wat vertellen.

Permacultuur
Even een korte terugblik naar de afgelopen jaren waarin ik het roer compleet omgegooid heb. Van kantoorbaan in de Randstad naar een tuinderij in ‘het Oosten’, dat had ik tien jaar geleden niet kunnen verzinnen. Groene vingers zijn mij niet bepaald aangeboren. Evenmin kom ik uit een boerengezin. Aanleiding voor mijn ‘nieuwe leven’ was het overlijden van mijn broer Florian in 2010 waarna ik mij meer en meer ben gaan verdiepen in gezondheid, voeding en Permacultuur. Ik ontdekte ik waar ik echt blij van werd: met mijn handen in de grond en de wereld een stukje mooier en gezonder maken!

Zomer 2015 ging Tuinderij De Veldhof van start, een Permacultuur tuinderij met groentepakketten op 1,7 hectare, midden in de bossen van Joppe (bij Deventer). In eerste instantie samen met Meike en Frans; sinds 1 november jl. run ik de tuinderij geheel zelfstandig, weliswaar met ondersteuning van Frans die nog steeds de oogstdag verzorgt en vele fantastische vrijwilligers die hun handen uit de mouwen steken.

Tuinderij De Veldhof
Wat maakt deze tuinderij zo bijzonder? In de eerste plaats werken we op zo natuurlijk mogelijke wijze. Dat betekent geen pesticide, geen kunstmest en geen genetisch gemanipuleerde zaden. De bodem wordt zo min mogelijk bewerkt waardoor het bodemleven niet verstoord wordt en vocht en voedingsstoffen beter vastgehouden worden. In de afgelopen jaren is er bijvoorbeeld nooit beregend, behalve afgelopen zomer tijdens de extreme droogte. Daarnaast is er een enorme diversiteit op de tuinderij. Velden met eenjarige groenten worden afgewisseld met meerjarige en vaste planten. Een deel van de tuin is ingericht als voedselbos, er is een paddenpoel, een verwilderde zone voor insecten en met bijenmengsels ingezaaide stroken.

Wat deze tuinderij uniek maakt is dat de bodem uitsluitend plantaardig bemest wordt, met compost en groenbemesters. De tuinderij is dier(leed) vrij. Plantaardig van grond tot mond, een krachtig en gewaagd statement! Nu wil ik je niet voorschrijven wat je wel en niet mag/moet eten maar ik wil je wel laten zien dat diervrije voeding absoluut mogelijk is en dat dat begint bij de bodem en de wijze van bemesting.

De Veldhof is een gemeenschapsproject (CSA) waarbij deelnemers toezeggen een deel van de oogst af te nemen en hun bijdrage vooruit betalen. Ook lokale restaurants en cateraars nemen groente af bij De Veldhof. Naast de verkoop van groente en workshops begin ik dit jaar ook met het aanbieden van (gifvrije) snijbloemen en ingemaakte waren. Naast meewerkdagen en oogstfeesten willen we het sociale karakter nog meer invullen door een natuurspeelplaats aan te leggen. De diversiteit binnen een Permacultuur systeem creëert veerkracht. Bovenal wil ik laten zien dat het verbouwen van gezond voedsel en op duurzame wijze zorgen voor de Aarde samen gaan!

De LevensTuin
Naast het werk op de tuinderij ben ik vorig jaar begonnen als docent in De LevensTuin waar ik lesgeef over Permacultuur en voeding. De LevensTuin is verbonden aan Het LevensCollege in Den Haag. Juist de vertaalslag en de verbinding van praktische kennis en vaardigheden (Permacultuur, natuurinclusieve landbouw en voeding) naar holistisch en energetisch leven (met de natuur) zijn zo belangrijk. Dit jaar staat er dan ook een aantal workshops ingepland met als leslocatie De Veldhof waarbij ik introductielessen Permacultuur geef en mensen begeleid in het opzetten van een eigen eetbare tuin. Alles om de wereld een stukje te vergroenen en anderen te inspireren.


Een Tuin voor de Toekomst
Plannen genoeg en ik heb er ontzettend veel zin in om de tuinderij nog beter op de kaart te zetten! En daar heb ik jouw hulp bij nodig. Ik wil je vragen om mij te helpen met mijn crowdfunding. Er moet dringend geïnvesteerd worden in een aantal zaken zoals nieuw gaas voor de omheining en een multifunctionele tuinbouwfrees. Uitgebreidere informatie hierover vind je op de website van de tuinderij. Vele handen maken licht werk. Samen werken we aan een duurzame tuinderij met gezond voedsel.

Wat kun jij doen? Je helpt me door de crowdfunding binnen je eigen netwerk te delen. Dat kan door de website te delen op je social media, door mijn mail door te sturen naar vrienden en bekenden en door mensen er over te vertellen. Ook nodig ik je uit om een dag te komen helpen op de tuinderij. Het is zeer waardevol om te ervaren hoe gezond voedsel geteeld wordt en wat daar bij komt kijken. Op zaterdag 16 maart organiseer ik in het kader van ‘NL doet’ een meewerkdag waarbij we de natuurspeelplaats aanleggen. Kinderen zijn ook welkom. En tot slot, voel je niet verplicht maar natuurlijk is het fijn als je iets wilt doneren of de financiële ruimte hebt om mij een kleine lening te verstrekken.

Hartelijk dank voor je steun en ik hoop je te zien op de tuinderij!
Hartelijke groet, Valérie

06-4938 6227
https://www.facebook.com/tuinderijdeveldhof
https://www.instagram.com/dopjeboontje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *