Deze week op De Veldhof (24 april 2019)

Deze week vind je de volgende groenten in het…


Extra groente bestellen via de webwinkel

Naast je pakket(ten) kun je extra groente bestellen en afrekenen in de webwinkel. Je kunt t/m maandag 22 uur groente bijbestellen. De extra groente wordt meegeleverd in jouw persoonlijke krat op de afhaalpunten of op de tuinderij voor je klaargezet. Deze service geldt ook voor mensen die (nog) geen deelnemer zijn; voor hen geldt dat zij de groente op de tuinderij kunnen ophalen; het minimale bestelbedrag is € 12,-. Voor jou als deelnemer is er geen drempelbedrag.

Deze week in de webwinkel de laatste wintergroente en aardbeienplanten!


Ondertussen op de tuin…
De droogte van afgelopen zomer zorgde voor grote uitdagingen en ook deze maanden zijn erg droog en uitdagend. De teeltbedden hebben op dit moment nog voldoende vocht maar bij aanhoudende droogte zal er toch vocht aangevuld moeten worden. Daarom geven we deze dagen toch al water dat we kunnen oppompen via de put. Ook proberen we de bedden zo veel mogelijk te bedekken met een mulchlaag. Dat doen we door de paden te maaien en het maaisel te gebruiken als mulch. Doordat de bodem bedekt blijft en het maaisel vocht kan vasthouden (o.a. dauw) blijven de bedden redelijk beschermd. Wel is er een zorg dat bij aanhoudende droogte de put droog kan vallen. Deze gaat tot ongeveer 7 meter diepte. We hopen binnenkort een diepere put te kunnen slaan. Daarvoor hebben we o.a. de crowdfunding ‘Tuin voor de Toekomst’ gelanceerd. Als je ons daarbij wilt helpen is dat zeer welkom, alle beetjes helpen. Ook de open dag op 11 mei a.s. staat in het teken van de crowdfunding. Je kunt die dag een boom adopteren en alle gelden die daaruit voortvloeien worden ingezet voor de realisatie van een nieuwe put.

De diverse groenten groeien hard. Toch is het even afwachten welke bladgroente komende week al geoogst kunnen worden. In principe zal dat sla zijn maar wellicht worden de slaplanten nog ingehaald door spinazie of paksoi. Wijzigingen in de pakketten kunnen op het laatste moment nog gemaakt worden.


Informatie middag zelfoogst abonnement (mei t/m november) op zaterdag 27 april

Afgelopen woensdag kon de informatiemiddag helaas niet plaatsvinden i.v.m. griep bij Valérie. De tweede informatiemiddag op 27 april zal wel plaatsvinden, tussen 14 en 16 uur.

Nieuw dit jaar: een zelfoogst abonnement van mei t/m november! Wil jij weten hoe dat in zijn werk gaat en wat de voordelen van dit abonnement zijn? Op woensdag 17 april en/of zaterdag 27 april ben je welkom voor een informatiemiddag over het zelfoogsten op de tuinderij. Oogsten wanneer het jou uitkomt en leerzaam voor kinderen! Alvast een paar voordelen op een rij:
– Wekelijks minstens 6 soorten groenten zelf oogsten
– Meer keuze/ vrijheid; je bepaalt zelf wat je die week wilt oogsten; op basis van de beschikbare groente
– Wekelijks verse kruiden en zo nu en dan fruit zelf oogsten
– Oogsten wanneer het jou uitkomt (woensdag t/m zondag tussen zonsopgang en zonsondergang toegang tot de tuinderij)
– Spelen en picknicken in de gezellige natuurspeelplaats op de tuinderij

Iedereen is welkom, ook nieuwe deelnemers dus nodig vooral ook je buren uit! Naast het zelfoogst abonnement gaat ook het seizoenspakket op 1 mei weer van start. Dat pakket wordt wel voor je geoogst. Ook daarover vertel ik tijdens de informatie middag. Alle pakketvormen en voorwaarden lees je hier terug.Voorjaars soep met kervel en lente ui

Benodigdheden

  • 1 bosje lente ui
  • 1 gewone ui
  • twee cm verse gember
  • 1 grote aardappel
  • 3 tl kerriepoeder
  • 1 scheutje olijfolie
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 bosje kervel
  • 1 bosje verse peterselie
  • 1 liter groentebouillon

  Bereiding
  Snijd de ui in stukjes en fruit in een diepe pan. Snijd de lente ui in ringen en bak 2/3e mee. Bewaar de meest groene stukjes voor de garnering. Schil de aardappel en voeg deze in blokjes toe. Voeg de bouillon toe en laat de soep op laag vuur 15 minuten pruttelen. Voeg daarna de fijn gesneden kervel en peterselie toe, samen met de geraspte gember, 3 tl kerriepoeder en 150 ml kokosmelk. Pureer het geheel tot een gladde soep en voeg eventueel peper en zout toe. Serveer in diepe kommen en strooi het restant lente ui er over heen.


Van 11 tot 17 uur kan het pakket opgehaald worden op de tuinderij. Vergeet niet om een tas mee te nemen. Haal je je groente op bij een afhaalpunt? Dat kan vanaf 13 uur op de afhaalpunten in Gorssel, Epse en Eefde. Plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal zien wij graag terug. De pakketten op de afhaalpunten worden in kratten op naam geleverd. De kratten zijn alleen voor het transport van de tuinderij naar de afhaalpunten en mogen niet mee naar huis genomen worden; gaarne een eigen tas meenemen voor je groente. Staat er geen krat met jouw naam? Dan graag contact opnemen met tuinder Valérie (06-49386227) en niet andermans pakket meenemen. Dank voor je medewerking!


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *