Deze week op De Veldhof (21 augustus 2019)

Deze week vind je de volgende groenten in het…

Door de wisselende temperaturen is het lastig in te schatten welke groente wanneer klaar is om geoogst te worden. Daardoor kan het zijn dat wij last minute besluiten iets anders in je pakket te doen.


Snijbloemen op woensdagen
Op woensdagen vanaf 11 uur ben je welkom om (tegen betaling) snijbloemen te komen snijden. Er zijn diverse kleurrijke bloemen klaar om gesneden te worden. Zoals je van onze groente gewend bent, ook onze bloemen zijn uiteraard zo natuurlijk mogelijk gekweekt, pesticide- en kunstmestvrij.De zonnebloemen zijn € 2,- per stuk. Er zijn diverse bedden met zonnebloemen. Niet op alle veldjes mag gesneden worden; een deel van de bloemen is namelijk gezaaid voor de bijen. Bij elk bed staat een bord waarop je kunt zien of je de bloemen mag snijden.De andere bloemen kun je als (gemengd) boeket snijden. Een klein boeket kost € 4,-. Daarvoor kun je de volgende maat aanhouden: de hoeveelheid stengels die tussen je duim en middelvinger past, uitgaande van een gemiddelde volwassen hand. Afrekenen kan bij de tuinders. Ben je zelfoogster en wil je graag een boeket meenemen? Dat kan uiteraard. Dan wil ik je vragen om zelf bij te houden wat je meegenomen hebt en maandelijks een mailtje te sturen met een overzicht, zodat er naderhand afgerekend kan worden. Wij zijn heel benieuwd of de diverse bloemen in de smaak vallen. Wellicht breiden we volgend jaar het aanbod uit.


De veldhofbijen hebben het naar hun zin!
Een paar maanden geleden plaatste Jan Schenk (natuurlijk bijenhouder) zijn bijenvolk op de tuinderij in een mooie kast. Wellicht heb je ze nog niet gezien. Je vindt de bijen in de uiterste hoek van het terrein aan de rechter kant. Je bent welkom om ze te bekijken. Denk er wel aan om een paar meter afstand te bewaren. Vanaf het hoofdpad zijn ze goed te zien.

De bijen maken hun eigen raten in de kast. De honing wordt alleen geoogst als er meer honing is dan ze zelf nodig hebben. De bijen krijgen alleen suikerwater als ze te weinig voorraad hebben; ze krijgen dus geen honingwater ter vervanging van hun eigen honing. Binnenkort wordt een ‘honingkamer’ op de kast geplaatst voor het verzamelen van de overtollige honing. Stuifmeel transporteren de bijen aan hun achterpoten naar de kast. Hun actieradius is ongeveer twee kilometer. Daarnaast zorgen ze voor de bestuiving van vele planten op de tuinderij. De afgelopen weken werd er veel gevlogen op de bloemen van de courgette en de zomerpompoen die o.a. deze week in het pakket zitten.

Om de bijen verder te ondersteunen planten we eind november een gemengde bijenhaag om de gehele tuin! De bijen kunnen dan in het vroege voorjaar (wanneer de urgentie voor voedsel erg hoog is) uit de bloesems van de haag hun stuifmeel halen. Op zaterdag 30 november en zondag 1 december organiseren wij meewerkdagen voor het aanplanten van die haag, maar liefst 4000 struiken! Daarbij is alle hulp zeer welkom.


Uitnodiging oogstfeest – zondag 8 september 12 – 16 uur
Op zondag 8 september vieren wij de oogst van dit seizoen en daarvoor nodigen we je graag uit. Dit jaar geven wij daar een andere invulling aan dan andere jaren. Naast een rondleiding over de tuinderij en een gezamenlijke lunch (pot-luck) delen we graag onze plannen voor de toekomst met je. Een aantal maanden geleden heeft één van de wethouders van de gemeente Lochem de tuinderij bezocht en hebben we een aantal mooie plannen besproken, die we die dag graag met je delen. Ook is het een mooi moment om terug te blikken op dit seizoen en eerdere seizoenen en om jullie wensen en behoeften te bespreken.De komende anderhalf jaar wordt De Veldhof gevolgd door de Filmclub Gorssel; van de beelden wordt een documentaire gemaakt. Tijdens het oogstfeest wordt alvast een voorproefje van deze documentaire getoond. Iedereen is welkom: deelnemers, zelfoogsters, geinteresseerden, Vrienden van De Veldhof. We hopen je te zien op zondag 8 september, het belooft een bijzondere dag te worden. Gaarne uiterlijk 1 september aanmelden via de mail (info@tuinderijdeveldhof.nl).


Zomerse stamppot met zomerpostelein
Benodigdheden

  • 200 gram aardappels
  • 100 gram zomerpostelein
  • een paar zongedroogde tomaten
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 50 gram feta
  • verse basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • nootmuskaat
  • olijfolie

Bereiding
Schil de aardappels en kook ze gaar. Was de zomerpostelein, haal de blaadjes van de stengel en laat ze drogen. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en meng ze met de kleingesneden feta, basilicum en knoflook. Voeg een flinke scheut olijfolie toe aan het mengsel. Stamp de aardappels tot een grove puree. Voeg de zomerpostelein en het mengsel toe en schep het voorzichtig om. Nootmuskaat, peper en zout naar smaak toevoegen.


Van 11 tot 17 uur kan het pakket opgehaald worden op de tuinderij. Vergeet niet om een tas mee te nemen. Haal je je groente op bij een afhaalpunt? Dat kan vanaf 13 uur op de afhaalpunten in Gorssel, Epse en Eefde. Plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal zien wij graag terug. De pakketten op de afhaalpunten worden in kratten op naam geleverd. De kratten zijn alleen voor het transport van de tuinderij naar de afhaalpunten en mogen niet mee naar huis genomen worden; gaarne een eigen tas meenemen voor je groente. Staat er geen krat met jouw naam? Dan graag contact opnemen met tuinder Valérie (06-49386227) en niet andermans pakket meenemen. Dank voor je medewerking!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *