Deze week op De Veldhof (7 augustus 2019)

Deze week vind je de volgende groenten in het…

Door de wisselende temperaturen is het lastig in te schatten welke groente wanneer klaar is om geoogst te worden. Daardoor kan het zijn dat wij last minute besluiten iets anders in je pakket te doen.


Losse bestellingen webwinkel en snijbloemen op woensdagen
Naast je pakket(ten) kun je extra groente bestellen en afrekenen in de webwinkel. Je kunt t/m maandag 22 uur groente bijbestellen. De extra groente wordt meegeleverd in jouw persoonlijke krat op de afhaalpunten of op de tuinderij voor je klaargezet. Deze service geldt ook voor mensen die (nog) geen deelnemer zijn; voor hen geldt dat zij de groente op de tuinderij kunnen ophalen; het minimale bestelbedrag is € 12,-. Voor jou als deelnemer is er geen drempelbedrag.Deze week in de webwinkel rode uien, paarse sperziebonen en nieuwe aardappels Connect!

Op woensdagen vanaf 11 uur ben je welkom om (tegen betaling) snijbloemen te komen snijden. Er zijn diverse kleurrijke bloemen klaar om gesneden te worden. Zoals je van onze groente gewend bent, ook onze bloemen zijn uiteraard zo natuurlijk mogelijk gekweekt, pesticide- en kunstmestvrij.De zonnebloemen zijn € 2,- per stuk. Er zijn diverse bedden met zonnebloemen. Niet op alle veldjes mag gesneden worden; een deel van de bloemen is namelijk gezaaid voor de bijen. Bij elk bed staat een bord waarop je kunt zien of je de bloemen mag snijden.De andere bloemen kun je als (gemengd) boeket snijden. Een klein boeket kost € 4,-. Daarvoor kun je de volgende maat aanhouden: de hoeveelheid stengels die tussen je duim en middelvinger past, uitgaande van een gemiddelde volwassen hand. Afrekenen kan bij de tuinders. Ben je zelfoogster en wil je graag een boeket meenemen? Dat kan uiteraard. Dan wil ik je vragen om zelf bij te houden wat je meegenomen hebt en maandelijks een mailtje te sturen met een overzicht, zodat er naderhand afgerekend kan worden. Wij zijn heel benieuwd of de diverse bloemen in de smaak vallen. Wellicht breiden we volgend jaar het aanbod uit.


Uitnodiging oogstfeest – zondag 8 september 12 – 16 uur
Op zondag 8 september vieren wij de oogst van dit seizoen en daarvoor nodigen we je graag uit. Dit jaar geven wij daar een andere invulling aan dan andere jaren. Naast een rondleiding over de tuinderij en een gezamenlijke lunch (pot-luck) delen we graag onze plannen voor de toekomst met je. Een aantal maanden geleden heeft één van de wethouders van de gemeente Lochem de tuinderij bezocht en hebben we een aantal mooie plannen besproken, die we die dag graag met je delen. Ook is het een mooi moment om terug te blikken op dit seizoen en eerdere seizoenen en om jullie wensen en behoeften te bespreken.

De komende anderhalf jaar wordt De Veldhof gevolgd door de Filmclub Gorssel; van de beelden wordt een documentaire gemaakt. Tijdens het oogstfeest wordt alvast een voorproefje van deze documentaire getoond. Iedereen is welkom: deelnemers, zelfoogsters, geinteresseerden, Vrienden van De Veldhof. We hopen je te zien op zondag 8 september, het belooft een bijzondere dag te worden. Gaarne uiterlijk 1 september aanmelden via de mail (info@tuinderijdeveldhof.nl).


De tomaten van de Veldhof, biologisch geteeld op bronwater, een bijzonder verhaal..
Deelnemers met een seizoenspakket hadden afgelopen week de primeur; de eerste (cherry)tomaten zaten in het pakket. Veel deelnemers en bezoekers op de tuin bleken verrast te zijn met de tomaten van de Veldhof. Er werd er al door een aantal zelfoogster’s gevraagd waar ze dan precies staan. Nou, niet op de Veldhof om precies te zijn..Aan de rand van Eefde op nog geen 5 km gelegen van de Veldhof ligt historische buitenplaats ‘t Barge. Dit landgoed is eind 1800 tot stand gebracht door de familie Nauta i.s.m. de bekende tuin- en landschapsarchitect L. Springer. Het gehele complex met omringend park is aangewezen als Rijksmonument en al 120 jaar familiebezit. Deze uitzonderlijke buitenplaats is als landgoed geschikt onder de Natuurschoonwet van 1928 en daarmee niet opengesteld voor publiek. Er bevindt zich een fraaie Springer-tuin met omliggend parkbos en open weiland. Het landgoed dankt de naam ‘t Barge aan de oorspronkelijk iets hoger gelegen 19e eeuwse boerderij van het hallehuistype gelegen in het hart van het landgoed. Naast de monumentale villa in Jugendstil/Art Nouveau op het terrein is daar ook het Tuinmanshuus gebouwd in 1903; het verblijf van de

vroegere tuinman en zijn familie. Daar waar begin 1900 een professionele boomgaard en grote moestuinen met kassen werden ingericht voor het zelfvoorzienend gebruik van de familie en destijds inwonende hofhouding. Tot op de dag van vandaag een goed bewaard gebleven geheim. Een romantische plek onder de rook van Zutphen met unieke soorten zoals de moerbeiboom, de notarisappel en meerdere volwassen noten-, pruimen- en perenbomen. Zo ook een overvloed aan blauwe, rode en kruisbessen, bramen en wilde framboos. Ofwel een volwassen voedselbos, een droom voor elke permaculturist. Door de jaren heen hebben er verschillende tuinmannen (en tuinvrouwen) gewoond. In de zomer van 2018 streek Bram Bloemers, ecologisch hovenier en bekend gezicht van de Veldhof hier neer. In samenwerking met de eigenaren beheert hij een deel van de tuinen middels o.a. aanleg van een nieuwe biologische moestuin. In de oude kassen teelt Bram de biologische tomaten voor de Veldhof. Wat de teelt uniek maakt is dat hij hierbij puur alleen gebruik maakt van water uit de oude bron van eind 1800. Water dat in de basis net iets meer ijzerhoudend is en wat betreft de samenstelling onvergelijkbaar is met normaal leiding- of grondwater. Naast de PH-waarde zijn het met name de hoeveelheid mineralen; nitraten, kalium, natrium, magnesium en calcium die dit bronwater uniek maakt. “En dat proef je in de tomaat” aldus Bram. Aangezien er verder geen mest met stikstof gebruikt wordt bevat de tomaat standaard meer polyfenolen ofwel antioxidanten dan een regulier geteelde tomaat. Deze zomer zijn deze exclusief geteelde tomaten (in de soorten cherry, rond en pruim) in wisselende samenstelling terug te vinden in zowel de seizoens-, de duo- als de standaardpakketten van de Veldhof. En binnenkort ook in de webwinkel. Volgend jaar hopen wij overigens op eigen terrein in een eigen kas tomaten te verbouwen!


Bietjes geitenkaas pasta
Benodigdheden

  • 100 gram pasta penne
  • 200 gram bietjes
  • een paar zongedroogde tomaten
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • verse basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen

Bereiding
Kook de pasta beetgaar. Schil de bietjes en snijd ze in kleine blokjes. Fruit ze in de wok met een scheut olie en wat fijngesneden knoflook tot ze krokant zijn. Snijd de zongedroogde tomaten fijn. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Leg de pasta op een bord en verdeel de bietjes, tomaten, pijnboompitten, geitenkaas, en basilicum er over heen. Tot slot nog een scheutje geperst citroensap.


Van 11 tot 17 uur kan het pakket opgehaald worden op de tuinderij. Vergeet niet om een tas mee te nemen. Haal je je groente op bij een afhaalpunt? Dat kan vanaf 13 uur op de afhaalpunten in Gorssel, Epse en Eefde. Plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal zien wij graag terug. De pakketten op de afhaalpunten worden in kratten op naam geleverd. De kratten zijn alleen voor het transport van de tuinderij naar de afhaalpunten en mogen niet mee naar huis genomen worden; gaarne een eigen tas meenemen voor je groente. Staat er geen krat met jouw naam? Dan graag contact opnemen met tuinder Valérie (06-49386227) en niet andermans pakket meenemen. Dank voor je medewerking!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *