Deze week op De Veldhof (11 september 2019)

Deze week vind je de volgende groenten in het…

Ondertussen op de tuin…
De zomervakantie is voorbij en de zomer loopt op haar eind. Zonnige dagen en onstuimige dagen wisselen elkaar af. Ook op de tuinderij bereiden wij ons voor op de herfst. De uien en knoflook voor komend jaar worden volgende week geleverd en tijdens de meewerkdag op 21 september gepoot. Deze weken worden veel velden beplant en ingezaaid met spinazie, andijvie, winterpostelein, veldsla en andere herfstgroenten. Een aantal velden wordt ingezaaid met groenbemesters zoals boekweit, peulen en winterrogge. De rogge die wij vorig jaar gezaaid hebben is voor een deel geklepeld (in stukjes gemaaid) en als voeding aan de bodem gegeven. Een ander deel hebben wij door laten groeien en dat wordt nu als nieuwe groenbemester ingezaaid. Fijn dat ook die kringloop gesloten kan worden!

Afgelopen zaterdag vierden wij het oogstfeest en deelden wij onze plannen voor de komende jaren. Heb je het gemist? In de volgende weekmailing komen wij hier uitvoerig op terug!

Activiteiten op de tuinderij en planten/stekken gezocht
Vrijdag a.s. verzorgt Valérie de cursus ‘Permacultuur in je moestuin’. Er zijn nog een paar plekken vrij, je bent welkom om deel te nemen.

Op zaterdag 21 september is de eerstvolgende meewerkdag. We pakken een aantal najaarsklussen op zoals het keren van de composthoop en het onderhouden van de bijenstal. Daarnaast maken wij een start met een prachtig labyrint op het achterste veld van de tuinderij. Dit labyrint krijgt een doorsnede van 20 meter en wordt gevormd met (eetbare) bloemen en heesters. Tijdens de meewerkdag zetten wij de lijnen van het labyrint uit, zaaien de paden in met gras en planten de eerste heesters en bodembedekkers. Wij zorgen voor een warme soep tussen de middag. Neem jij je lunch, spade, warme of regenkleding en laarzen mee?

Als onderdeel van De Verborgen Tuin (natuur- en tuincoaching op De Veldhof!) leggen wij op het achterste veld en aan de rand van het voedselbos een (eetbaar) labyrint aan. Ook zijn wij geholpen met vaste planten en bloemen(zaden) voor in het labyrint. In het labyrint komt een graspad en diverse eetbare of bijenplanten.

Kun je ons helpen met de volgende planten of zaden? We zoeken:
Struiken/boompjes in de buitenrand: vlinderstruik, vlierbes, krentenboom
Vaste planten/meerjarigen (zaad of plantmateriaal): kamperfoelie, teunisbloem, lavendel, vingerhoedskruid, vrouwenmantel, moederkruid, lievevrouwebedstro, agrimonie, toors, zonnehoed(wild?), St. Janskruid, guldenroede en theekruiden als munt, citroenmelisse e.d.
Eenjarigen die zich uitzaaien: borage, ganzebloem, margroet, kaasjeskruid, phaceaelia, klaproos, papaver enz.


Gevulde zomerpompoen

Benodigdheden

  • 1 zomerpompoen
  • 1 ui, 1 teentje knoflook en 1 pepertje
  • 100 gram champignons
  • 100 gram (vegetarisch) gehakt
  • 50 gram tomatenpuree
  • 50 gram rijst
  • 20 gram feta

Bereiding
Was de zomerpompoen en snijd het kapje er af. Hol met een lepel de pompoen uit en blijf overal een centimeter van de rand af; hol ook het kapje uit. Snijd de draden en de pitten er uit en bewaar het stevige vruchtvlees en snijd dit in stukjes. Kook ondertussen de rijst gaar. Bestrijk de binnenkant van de pompoen en het kapje met olijfolie en bak de pompoen in de oven, 10 minuten op 180 graden. Haal de pompoen daarna weer uit de oven.

Bak de gesnipperde ui en knoflook samen met de fijngesneden peper (zonder zaadlijsten!) een paar minuten in olie en op hoog vuur. Voeg het (vegetarisch) gehakt en de klein gesneden champignons toe en bak een paar minuten mee. Zet het vuur laag en voeg de tomatenpuree, rijst en feta toe. Zet het vuur uit en roer het geheel goed voor elkaar. Vul de zomerpompoen met het mengsel en druk licht aan. Plaats het kapje op de pompoen en zet dit in een schaal in de oven. Na 25 minuten is het gerecht klaar.


Van 11 tot 17 uur kan het pakket opgehaald worden op de tuinderij. Vergeet niet om een tas mee te nemen. Haal je je groente op bij een afhaalpunt? Dat kan vanaf 13 uur op de afhaalpunten in Gorssel, Epse en Eefde. Plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal zien wij graag terug. De pakketten op de afhaalpunten worden in kratten op naam geleverd. De kratten zijn alleen voor het transport van de tuinderij naar de afhaalpunten en mogen niet mee naar huis genomen worden; gaarne een eigen tas meenemen voor je groente. Staat er geen krat met jouw naam? Dan graag contact opnemen met tuinder Valérie (06-49386227) en niet andermans pakket meenemen. Dank voor je medewerking!


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *