Deze week op De Veldhof (18 september 2019)

Deze week vind je de volgende groenten in het…

Meewerkdag zaterdag a.s.
Zaterdag a.s. steken wij de handen uit de mouwen en knappen o.a. de bijenstal op. We pakken een aantal najaarsklussen op zoals het keren van de composthoop en het onderhouden van de bijenstal. Daarnaast maken wij een start met een prachtig labyrint op het achterste veld van de tuinderij. Dit labyrint krijgt een doorsnede van 20 meter en wordt gevormd met (eetbare) bloemen en heesters. Tijdens de meewerkdag zetten wij de lijnen van het labyrint uit, zaaien de paden in met gras en planten de eerste heesters en bodembedekkers. Met de kinderen poten we de uien en knoflook voor komend seizoen. Wij zorgen voor een warme soep tussen de middag. Neem jij je lunch, spade, warme of regenkleding en laarzen mee?

Als onderdeel van De Verborgen Tuin (natuur- en tuincoaching op De Veldhof!) leggen wij op het achterste veld en aan de rand van het voedselbos een (eetbaar) labyrint aan. Ook zijn wij geholpen met vaste planten en bloemen(zaden) voor in het labyrint. In het labyrint komt een graspad en diverse eetbare of bijenplanten.

Kun je ons helpen met de volgende planten of zaden? We zoeken:
Struiken/boompjes in de buitenrand: vlinderstruik, vlierbes, krentenboom
Vaste planten/meerjarigen (zaad of plantmateriaal): kamperfoelie, teunisbloem, lavendel, vingerhoedskruid, vrouwenmantel, moederkruid, lievevrouwebedstro, agrimonie, toors, zonnehoed(wild?), St. Janskruid, guldenroede en theekruiden als munt, citroenmelisse e.d.
Eenjarigen die zich uitzaaien: borage, ganzebloem, margroet, kaasjeskruid, phaceaelia, klaproos, papaver enz.

Filmclub Gorssel begint met opnames voor documentaire De Veldhof
Op woensdag 25 september worden de eerste opnames gemaakt op de tuinderij. De filmclub Gorssel zal de tuinderij ruim een jaar volgen en een documentaire maken die eind 2020 vertoond zal worden. Wil je niet in beeld? Geef het dan even aan bij de mensen die komen filmen; uiteraard word je dan niet gefilmd. Vind je het wel leuk om gevolgd te worden? We zijn nog op zoek naar zelfoogsters die gevolgd mogen worden, van het oogsten tot het bereiden in je keuken.


Roergebakken raapstelen

Benodigdheden

  • 1 bos raapstelen
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 teen geperste knoflook
  • 2 tomaten in blokjes
  • 2 eetlepels olie
  • zout en peper
  • 20 gram feta

Bereiding
Snijd de harde stukken/stelen uit de raapstelen, was de raapstelen, laat ze uitlekken en snijd ze in kleine stukken. Fruit de sjalot en de knoflook in de olie. Voeg de raapstelen toe en verhot ongeveer drie minuten op hoog vuur en blijf omscheppen. Breng het op smaak met zout en garneer met de tomatenblokjes en verkruimelde feta. Lekker met pasta.


Van 11 tot 17 uur kan het pakket opgehaald worden op de tuinderij. Vergeet niet om een tas mee te nemen. Haal je je groente op bij een afhaalpunt? Dat kan vanaf 13 uur op de afhaalpunten in Gorssel, Epse en Eefde. Plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal zien wij graag terug. De pakketten op de afhaalpunten worden in kratten op naam geleverd. De kratten zijn alleen voor het transport van de tuinderij naar de afhaalpunten en mogen niet mee naar huis genomen worden; gaarne een eigen tas meenemen voor je groente. Staat er geen krat met jouw naam? Dan graag contact opnemen met tuinder Valérie (06-49386227) en niet andermans pakket meenemen. Dank voor je medewerking!


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *