Deze week op De Veldhof (25 september 2019)

Deze week vind je de volgende groenten in het…

Door de wisselende temperaturen is het lastig in te schatten welke groente wanneer klaar is om geoogst te worden. Daardoor kan het zijn dat wij last minute besluiten iets anders in je pakket te doen.

Verslag oogstfeest – steun gemeente Lochem!
Twee weken geleden vertelden wij tijdens het oogstfeest over de plannen voor de komende jaren. Het gesprek dit voorjaar op de tuinderij met wethouder Bert Groot Wesseldijk (gemeente Lochem) heeft er toe geleid dat De Veldhof een tijdelijke omgevingsvergunning (voor 10 jaar) toegezegd is. Geweldig nieuws waar wij als tuinders ontzettend blij mee zijn. Niet alleen is het fantastisch dat de gemeente Lochem ons ondersteunt in ons werk, maar vooral dat wij de activiteiten van de tuinderij naar een hoger niveau kunnen tillen en kunnen uitbreiden. Concreet betekent de vergunning dat er bij de afhaalhoek op de tuinderij een degelijke overkapping gebouwd mag worden (i.p.v. de provisorische constructie die er nu staat); er mag een nieuwe omheining neergezet worden, komend voorjaar mogen wij een tunnelkas opzetten (niet structureel maar wel voor een groot deel van het seizoen) en op de plek van de schaftkeet mag een kantine/workshopruimte gebouwd worden! Naast deze bouwwerken zullen de reeds aangelegde wal en de paddenpoel met een reguliere omgevingsvergunning gelegaliseerd worden.

Dit zijn prachtige stappen die wij nu als tuinderij kunnen gaan zetten. Het betekent echter ook dat er financiering nodig is om het allemaal (stapsgewijs) mogelijk te maken. We onderzoeken de mogelijkheid om een stichting op te richting zodat er subsidies aangetrokken kunnen worden. Ook beogen we met de stichting op termijn het perceel te kunnen kopen zodat de tuinderij voor de toekomst gewaarborgd is: van en voor de gemeenschap! Iedereen die mee wil denken over de invulling en ook de praktische zaken die hier bij komen kijken is van harte welkom. De broer van tuinder Valérie is begonnen met het maken van de bouwtekeningen maar gezien de omvang van deze klus is ook hierbij hulp zeer welkom. Heb je ervaring met het aanvragen van subsidies en/of het oprichten van een stichting voor een soortgelijk project, we horen graag van je.

Met dit mooie nieuws lijkt het ons ook een geschikt moment om te inventariseren welke wensen er vanuit de gemeenschap/deelnemers zijn. Daarom sturen wij binnenkort een enquete rond.


Opnames Filmclub Gorssel uitgesteld i.v.m. regen
De geplande filmopnames voor morgen gaan niet door i.v.m. regen. De opnames worden verplaatst naar woensdag 2 oktober. De filmclub Gorssel zal de tuinderij ruim een jaar volgen en een documentaire maken die eind 2020 vertoond zal worden. Wil je niet in beeld? Geef het dan even aan bij de mensen die komen filmen; uiteraard word je dan niet gefilmd. Vind je het wel leuk om gevolgd te worden? We zijn nog op zoek naar zelfoogsters die gevolgd mogen worden, van het oogsten tot het bereiden in je keuken.

Roergebakken paksoi met rode peper, gember en knoflook
Benodigdheden

  • 300 gram paksoi
  • een eetlepel olijfolie
  • drie teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1,5 cm gemberwortel, zonder schil en fijngehakt
  • twee rode pepers, zonder zaadjes en fijngehakt
  • twee eetlepels sojasaus

Bereiding
Haal het blad van de paksoi er af en snijd de paksoi in de lengte doormidden. Verhit de olie in een wok, voeg de knoflook, gember en de peper toe en roerbak ongeveer 10 seconden. Voeg dan de paksoi stukken toe en bak totdat de bladeren bijna zacht zijn. Voeg nu het blad toe (fijngesneden) en na een paar minuten de sojasaus.


Van 11 tot 17 uur kan het pakket opgehaald worden op de tuinderij. Vergeet niet om een tas mee te nemen. Haal je je groente op bij een afhaalpunt? Dat kan vanaf 13 uur op de afhaalpunten in Gorssel, Epse en Eefde. Plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal zien wij graag terug. De pakketten op de afhaalpunten worden in kratten op naam geleverd. De kratten zijn alleen voor het transport van de tuinderij naar de afhaalpunten en mogen niet mee naar huis genomen worden; gaarne een eigen tas meenemen voor je groente. Staat er geen krat met jouw naam? Dan graag contact opnemen met tuinder Valérie (06-49386227) en niet andermans pakket meenemen. Dank voor je medewerking!


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *