Deze week op De Veldhof (13 november 2019)

Deze week vind je de volgende groenten in het…


Najaarsborrel op woensdag 27 november van 14 tot 16 uur
Om het einde van ons oogstseizoen te vieren organiseren wij op woensdag 27 november een gezellige borrel op de tuinderij. Normaliter vieren wij dit rond de Kerstdagen met een borrel maar gezien de winterstop per 1 december (zie weekmailing 6 november 2018) verschuiven wij de borrel naar 27 november.

Voor wie?
Iedereen is welkom! Deelnemers, vrijwilligers, geinteresseerden, Vrienden van De Veldhof.


Aanplanten haag – meewerkdagen op zaterdag 30 november en zondag 1 december 2019
Eind november ontvangen wij maar liefst 4000 struiken. Met deze struiken kunnen wij rondom het terrein een haag creeëren. Deze struiken ontvangen wij in het kader van het versterken van het coulisselandschap in de Achterhoek en met dank aan Landschapsbeheer Gelderland.

Aan de voorkant van het terrein wordt de bestaande scheerheg uitgebreid met meidoorn. Aan de achterkant van het terrein en de zijkant (zonnige kant) wordt een bijenhaag geplant met meidoorn, rode kornoelje, wilde liguster, vuilboom, egelantier, viltroos en mispel. Dit zijn streekeigen soorten met verschillende bloeiperioden en veel bloesems, zodat de bijen een lange periode in het seizoen baat hebben bij deze haag.

Aan de andere zijkant (schaduwkant) komt een patrijzenhaag, dat is een breed uitlopende gemengde haag, waaronder struweelvormers, besdragende struiken of fruitsoorten die bij voorkeur een paraplugroei hebben. De takken hangen als het ware als een paraplu boven de grond waardoor er veel dekking- en broedgelegendheid ontstaat onder de haag. Deze haag bestaat uit hondsroos, wilde liguster, veldesdoorn en mispel.

De struiken zijn 60 tot 80 cm hoog. Na het aanplanten krijgen de struiken een dikke laag met houtsnippers.

Alle hulp is zeer welkom bij het aanplanten van deze bijzondere haag. Neem je vrienden en buren mee en graag ook een spade 🙂
Wij zorgen voor soep. Neem je zelf je lunch, regen/warme kleding en laarzen mee?


Rettich chutney

Benodigdheden

  • 600 gram rettich, in dunne reepjes gesneden
  • 300 gram bospeen
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 1 eetlepel honing en 1 eetlepel gembersiroop
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 limoen
  • 1/2e rode peper
  • 1 bosje verse koriander
  • peper en zout

Bereiding
Snijd de geschilde rettich en bospeen in smalle reepjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snij deze ook in flinterdunne reepjes. Leg alle groenten in een pan, voeg de honing, gembersiroop, knoflook, tomatenketchup en het sap van de limoen toe. Roer even goed door en vul het mengsel aan met water totdat de groenten goed onder water staan. Breng het mengsel aan de kook (zonder deksel) en kook het in totdat de chutney stroperig wordt. Haal de pan van het vuur, laat de chutney afkoelen en breng op smaak met koriander, peper en zout.


Van 11 tot 17 uur kan het pakket opgehaald worden op de tuinderij. Vergeet niet om een tas mee te nemen. Haal je je groente op bij een afhaalpunt? Dat kan vanaf 13 uur op de afhaalpunten in Gorssel, Epse en Eefde. Plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal zien wij graag terug. De pakketten op de afhaalpunten worden in kratten op naam geleverd. De kratten zijn alleen voor het transport van de tuinderij naar de afhaalpunten en mogen niet mee naar huis genomen worden; gaarne een eigen tas meenemen voor je groente. Staat er geen krat met jouw naam? Dan graag contact opnemen met tuinder Valérie (06-49386227) en niet andermans pakket meenemen. Dank voor je medewerking!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *