Deze week op De Veldhof (20 november 2019)

Deze week vind je de volgende groenten in het…


Najaarsborrel op woensdag 27 november van 14 tot 16 uur
Om het einde van ons oogstseizoen te vieren organiseren wij op woensdag 27 november een gezellige borrel op de tuinderij. Normaliter vieren wij dit rond de Kerstdagen met een borrel maar gezien de winterstop per 1 december (zie weekmailing 6 november 2018) verschuiven wij de borrel naar 27 november.

Voor wie?
Iedereen is welkom! Deelnemers, vrijwilligers, geinteresseerden, Vrienden van De Veldhof.

Deel je wensen voor komend seizoen met ons en vul de enquête in
Graag horen we hoe het je bevalt om groente af te nemen van de tuinderij. Zodat wij onze diensten kunnen afstemmen op jouw behoefte. De enquête duurt ongeveer 5 minuten en is anoniem. Hier vind je de link naar de enquête. Dank alvast voor het invullen!


Aanplanten haag – meewerkdagen op zaterdag 30 november en zondag 1 december 2019
Eind november ontvangen wij maar liefst 4000 struiken. Met deze struiken kunnen wij rondom het terrein een haag creeëren. Deze struiken ontvangen wij in het kader van het versterken van het coulisselandschap in de Achterhoek en met dank aan Landschapsbeheer Gelderland.Aan de voorkant van het terrein wordt de bestaande scheerheg uitgebreid met meidoorn. Aan de achterkant van het terrein en de zijkant (zonnige kant) wordt een bijenhaag geplant met meidoorn, rode kornoelje, wilde liguster, vuilboom, egelantier, viltroos en mispel. Dit zijn streekeigen soorten met verschillende bloeiperioden en veel bloesems, zodat de bijen een lange periode in het seizoen baat hebben bij deze haag.

Aan de andere zijkant (schaduwkant) komt een patrijzenhaag, dat is een breed uitlopende gemengde haag, waaronder struweelvormers, besdragende struiken of fruitsoorten die bij voorkeur een paraplugroei hebben. De takken hangen als het ware als een paraplu boven de grond waardoor er veel dekking- en broedgelegendheid ontstaat onder de haag. Deze haag bestaat uit hondsroos, wilde liguster, veldesdoorn en mispel.

De struiken zijn 60 tot 80 cm hoog. Na het aanplanten krijgen de struiken een dikke laag met houtsnippers.

Alle hulp is zeer welkom bij het aanplanten van deze bijzondere haag. Neem je vrienden en buren mee en graag ook een spade 🙂
Wij zorgen voor soep. Neem je zelf je lunch, regen/warme kleding en laarzen mee?


Spruiten stamppot met appel en kerrie

Benodigdheden

  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg spruitjes
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 stevige appels
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 50 gram boter
  • 100 ml melk
  • 150 gram gepelde walnoten, grof gehakt
  • 150 gram geraspte kaas

Bereiding
Kook de aardappelen in ongeveer 10 minuten beetgaar. Maak intussen de spruiten schoon, snijd ze door midden en wok ze op hoog vuur samen met de fijn gesneden knoflook, in een scheut olijfolie. Zet het vuur laag wanneer de spruiten knapperig worden aan de buitenkant. Schil de appels en snijd ze in plakken. Wrijf de plakken in met kerriepoeder. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg al roerend de boter, melk, geraspte kaas, gehakte walnoten en 25 gram boter toe. Verhit de andere 25 gram boter in een koekenpan en bak de plakken appel aan beide kanten bruin. Voeg de plakken appel en de spruiten toe aan de stamp en roer voorzichtig om/


Van 11 tot 17 uur kan het pakket opgehaald worden op de tuinderij. Vergeet niet om een tas mee te nemen. Haal je je groente op bij een afhaalpunt? Dat kan vanaf 13 uur op de afhaalpunten in Gorssel, Epse en Eefde. Plastic tasjes en ander verpakkingsmateriaal zien wij graag terug. De pakketten op de afhaalpunten worden in kratten op naam geleverd. De kratten zijn alleen voor het transport van de tuinderij naar de afhaalpunten en mogen niet mee naar huis genomen worden; gaarne een eigen tas meenemen voor je groente. Staat er geen krat met jouw naam? Dan graag contact opnemen met tuinder Valérie (06-49386227) en niet andermans pakket meenemen. Dank voor je medewerking!


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *