Deze week op De Veldhof (woensdag 27 t/m zondag 31 mei 2020)

De zelfoogsters met een abonnement hebben deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Sla
Rucola
Rode biet
Paksoi
Lente ui
Groene asperge
Raapstelen (op=op)
Andijvie en krulandijvie
Snijbiet (op=op)

Diverse kruiden zoals salie, tijm, lavas en bieslook.

Losse oogst

Zelfoogsters zonder abonnement zijn welkom om lente ui, andijvie, krulandijvie, raapstelen, paksoi, snijbiet, sla, tijm en salie te oogsten.
Prijzen voor de komende week vind je vanaf maandag in de Veldwinkel . Daar kun je na het oogsten ook afrekenen.


Op de tuin..
Vandaag is er (eindelijk) een fatsoenlijke plens water gevallen en hopelijk gebeurt dat snel weer. De groenten knallen de grond uit en zeer binnenkort zijn de venkel, koolrabi, bietjes, spinazie en peulen klaar om geoogst te worden. Afgelopen week zijn diverse zomergroenten gezaaid zoals mais, (fles)pompoen, zomerpompoen, sperziebonen, Nieuw Zeelandse spinazie en courgette. Ook de snijbloemen zijn gezaaid.

Naast mijn eigen aanbod van groente, kruiden, fruit en bloemen probeer ik nieuwe samenwerkingen aan te gaan met lokale duurzame ondernemers. Juist nu is het fijn om elkaar te versterken. En voor jullie is het wellicht interessant om op één plek ook andere producten mee naar huis te kunnen nemen. Bakker Gijs van Oxerbrood brengt (als pilot) komende weken zijn brood naar De Veldhof en via Tex kun je met een mooie korting hoogwaardige olijfolie bestellen en deze ophalen op de tuin. Daarnaast verzorgt Loes Oosterveld begin juni een Mindstyle workshop op De Veldhof.

Oxerbrood op De Veldhof
LOKAAL = NORMAAL Dat willen we toch allemaal! Vers, natuurlijk en gezond. Woensdag-Oxerbrooddag bij de Veldhof!
Vanaf deze week kun je op woensdag Oxerdesem kopen bij De Veldhof. Oxerdesem wordt gemaakt met eigen gekweekte desemcultuur, een poolish van water en tarwebloem en een deeg met volkorenmeel en keltisch zeezout. Geen toevoegingen, puur natuurlijk. Prijs €3,50 contant en gepast af te rekenen bij afhalen op de Veldhof.

Wat je van ver haalt is dan misschien lekker, maar van dichtbij is betrouwbaar vers en gezond! Terug naar de menselijke maat en niet afhankelijk van complexe distributie en logistiek. Bestellen kan ook op bakker@oxerbrood.nl.

Olicatessen olijfolie op De Veldhof
Spaanse olijfolie die van alle kanten klopt. De boeren daar zijn op eenzelfde kleinschalige, verantwoorde manier bezig als wij hier. Daarbij zijn ze dusdanig gemotiveerd dat ze niet minder dan een super kwalitatieve olijfolie willen maken. En dat doen ze. Ze verdienen vele prijzen, vorige week nog kregen ze in Bari — in het hol van de leeuw zeg maar — een bekroning met een gouden medaille als Beste Biologische Olijfolie Wereldwijd.

“De prijzen zijn op zich mooi”, zegt Tex, de Nederlandse importeur uit Brummen, “maar belangrijker vind ik de waarden van waaruit de producenten werken. Zij willen niet alleen in de technische aspecten en smaak van hun olie een hoge kwaliteit leveren maar gaan voor een hoge kwaliteit voor het grotere geheel: gezondheid, cultuur, het milieu en hun terroir. Voor de deelnemers van de tuinderij heeft Tex een aantrekkelijke aanbieding.

Wanneer je voor 1 juni bestelt, dan krijg je 20% korting (code Z2BFUJXM) op een blik met 3 liter. Met de zomer in aantocht en vele salades en groentes op het bord, gaan die liters er vast wel doorheen. Jouw eventuele bestelling wordt op woensdag 10 juni vroeg in de ochtend bij de tuinen in de kast gezet. Bestellen kan op passievoordeperfecteolijfolie.nl. Daar kun je ook lezen welke 6 kenmerken een top olijfolie vormen. En vind je een aantal reacties van Olicatessen fans. Om je korting te verzilveren dien je op de betaalpagina de kortingscode in te vullen.

Workshop Mindstyle op De Veldhof

In de onlangs geplante boomgaard op de coachtuin van de tuinderij, helemaal achterin, verzorgt Loes Oosterveld op zondag 7 juni de workshop Mindstyle.
Meer informatie en aanmelden kan bij Loes.


Thaise groentencurry, recept van zelfoogster Steven
Voor 2 personen:
– 1 stevige lente uitje, vers geoogst op de tuinderij
– 1 grote paksoi, vers geoogst op de tuinderij
– 2 zoete aardappelen
– 1 blikje kokosmelk (400 ml)
– 1 volle eetlepel Thaise currypaste, naar keus mild, medium of hot
– 100 gram geroosterde cashewnoten
– peper en zout, naar smaak

* Fruit de fijngesneden lenteuitjes (knol en ca 20 cm van de steel) met de knoflook even aan tot ze glazig worden
* Voeg de currypaste toe; goed blijven roeren
* Voeg de kokosmelk toe, goed blijven roeren
* Voeg kleingesneden (dobbelsteentjes) de zoete aardappel toe
* Laat circa 12 minuten koken, op laag vuur.
* Voeg de fijngesneden witte stelen van de paksoi toe; laat 3 minuten koken op laag vuur
* Voeg de fijngesneden bladeren van de paksoi toe; binnen 2 minuten slinkt het blad
* Haal de wok van het vuur en roer de cashewnoten (beetje fijngehakt) er door heen.

Corona
Bij het zelfoogsten houd ik dezelfde regels aan als de lokale supermarkt. Per 10 m2 mag ik één zelfoogster op de tuinderij ontvangen. Bij het oogsten en het in en uitlopen gaarne de gepaste afstand van minstens 1,5 meter aanhouden. Bij de overkapping vind je naast de instructies voor het zelfoogsten ook een desinfecteermiddel en papier op rol dat je kunt gebruiken om de messen en info bladen mee te ontsmetten (indien gewenst).Ik wens je een fijne oogstweek! Hartelijke groet, Valérie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *