Deze week op De Veldhof (13 t/m 17 mei 2020)

De zelfoogsters met een abonnement hebben deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Batavia sla
Aardappel
Paksoi
Lente ui
Groene asperge
Knolselderij
Raaptelen
Rabarber

Diverse kruiden zoals salie, tijm, lavas en bieslook.

Zelfoogsters zonder abonnement zijn welkom om lente ui, tijm en salie te oogsten.


Start oogstseizoen
Een week later dan gepland maar nu kunnen we dan toch van start gaan! Vanaf woensdag ben je welkom op de tuinderij en vind je in de overkapping de oogstinstructies. De plattegrond van de tuinderij met een overzicht van alle teeltbedden is nog in de maak, daarom deze week een voorlopige plattegrond, geplastificeerd. Deze kun je mee het veld opnemen. De bedden waar geoogst mag worden zijn voorzien van een vlag en naambord. De bedden waar gezaaid is en/of nog in gewerkt wordt zijn afgezet met een lint.

Aanmeldingen abonnementen en aanbod groente
Zeventien huishoudens hebben zich aangemeld voor een abonnement en dat is meer dan verwacht. Om mensen niet te laten wachten zal ik de eerste weken zo nu en dan wat extra groente inkopen (uiteraard lokaal en biologisch) en ondertussen schroef ik het teeltplan op. Hartstikke fijn om met deze groep nu van start te gaan. Ook voor de ‘losse oogsters’ zal er de komende weken meer groente beschikbaar komen. De abonnementhouders krijgen voorrang.

Asperges
Iedereen is dol op asperges. Drie jaar geleden zijn de aspergeplanten de grond in gegaan en na een aantal jaren gaat de plant meer en meer produceren. Het is nog steeds een verassing hoeveel je er van kunt oogsten. De planten groeien goed maar deze week is er (nog) niet voldoende voor alle abonnementhouders. Ben je er deze week op tijd bij? Dan graag volgende week overslaan zodat de anderen ook aan de beurt komen. Vis je deze week achter het net? Dan ben je volgende week aan de beurt. Asperges kunnen tot eind juni geoogst worden…

Plantjesmarkt
Gezien de Corona maatregelen kan de open dag met voorjaarsmarkt dit seizoen helaas niet plaatsvinden. De plantjesmarkt (aardbeien, zomerframboos, taybes en Japanse wijnbes) vind je in de overkapping. Als je plantjes meeneemt dan wil ik je vragen om deze af te rekenen via de Veldwinkel.

Corona
Ik wil je vragen om op gepaste afstand van de ander te oogsten. Bij het zelfoogsten houd ik dezelfde regels aan als de lokale supermarkt. Per 10 m2 mag ik één zelfoogster op de tuinderij ontvangen. Dat moet op dit perceel wel lukken. 😉 Bij het in en uitlopen vraag ik jullie ook om gepaste afstand te houden. Bij de overkapping vind je naast de instructies voor het zelfoogsten ook een desinfecteermiddel en papier op rol dat je kunt gebruiken om de messen en info bladen mee te ontsmetten (indien gewenst).

Als tuinder met een gezin heb ook ik mijn uitdagingen in deze tijd. Mede dankzij vele lieve vrijwilligers is er enorm veel werk verzet op de tuinderij. Mocht jij ook de behoefte voelen om in de natuur je handen uit de mouwen te steken, elke dinsdag en donderdag ben je welkom. Aanmelden is niet nodig. Uiteraard werkt iedereen op gepaste afstand van elkaar.

Reilen en zeilen op de tuinderij
De afgelopen maanden is er hard gewerkt om over te gaan naar volledige zelfoogst. De bedden worden nu als vaste bedden aangelegd, er is weer veel compost aangebracht op de bedden en het voedselbos is verder uitgebreid o.a. met nieuwe fruit- en notenbomen. Komende weken worden de paden opgeschoond, fruit wordt opgebonden en vandaag worden alle graspaden, de speelplaats en de boomgaarden woren door een loonwerker gemaaid. De grootste uitdaging is op dit moment de beregening. April was extreem droog en zorgwekkend. Met het huidige beregeningssysteem is het water geven erg inefficient en tijdrovend. Een dezer weken wordt een nieuwe put geslagen waarop een buizensysteem aangesloten wordt. Dit buizensysteem wordt in de hoofdpaden ingegraven en op vaste punten komen sproeiers. In vier zones kan dan op verschillende momenten beregend worden. De keuze voor dit systeem is gemaakt om alsnog zoveel mogelijk een natuurlijke situatie na te kunnen bootsen. Als het van nature niet regent dan kan een regenbui nagebootst worden. Door compost te gebruiken, (on)kruiden als mulchlaag op de bedden te leggen en groenbemesters in te werken wordt het organische stof gehalte verbeterd waardoor vocht beter vastgehouden wordt. Beregening zal alleen ingezet worden wanneer noodzakelijk. Dat zal dan in de avonduren plaatsvinden en daarover word je op tijd geinformeerd via de weekmailing.

De agelopen maanden is ook hard gewerkt aan de bouwtekeningen voor de ontheffing en deze zijn zo goed als klaar. Na goedkeuring van de gemeente Lochem mag er een ‘echte’ overkapping gebouwd worden met een groen dak. Op de plek van de schaftkeet mag een ruimte voor workshops en vrijwilligers neergezet worden en voor de wal mag een tunnelkas geplaatst worden. Hopelijk kunnen we de najaarsgroente nog dit seizoen in de tunnelkas plaatsen. Gaatjes in paksoi (vraat door kevers) zullen daarmee verleden tijd zijn. Volgend seizoen kan de tunnelkas gebruikt worden om zelf planten op te kweken en om het assortiment uit te breiden met tomaten, paprika en aubergine.

Wil je deze week uitleg over het zelfoogsten? Op donderdag ben ik op de tuinderij en laat ik het je graag zien.
Ik wens je een fijn oogstseizoen! Hartelijke groet, Valérie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *