Deze week op De Veldhof (woensdag 20 t/m zondag 24 mei 2020)

De zelfoogsters met een abonnement hebben deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Batavia sla
Zomerwortel
Paksoi
Lente ui
Groene asperge
Knolselderij (op=op)
Raapstelen
Andijvie
Snijbiet (op=op)
Spinazie (op=op)

Diverse kruiden zoals salie, tijm, lavas en bieslook.

Zelfoogsters zonder abonnement zijn welkom om lente ui, andijvie, paksoi, Batavia sla, tijm en salie te oogsten.
Prijzen voor de komende week vind je vanaf maandag je in de Veldwinkel . Daar kun je na het oogsten ook afrekenen.


Asperges
Door de late nachtvorst was een deel van de asperges beschadigd. Deze week verwacht ik meer asperges. Heb je afgelopen week asperges geoogst dan deze week gaarne overslaan zodat iedereen aan de beurt komt. Iedereen die nog niet asperges gekregen heeft kan deze week asperges oogsten. Heb je eind deze week nog niet kunnen oogsten? Stuur mij dan even een bericht, dan houd ik daar rekening mee.

IJsheiligen en droogte
Soms heb je geluk en gaan de IJsheiligen zonder echte nachtvorst voorbij. Dit jaar niet. Tot afgelopen vrijdag was er serieuze nachtvorst en ondanks dat diverse gewassen afgedekt waren met vliesdoek zijn de uitlopers van de aardappels helaas toch deels bevroren. Gelukkig lopen de planten opnieuw uit. De plant zal wellicht wat minder aardappels leveren, op een later moment. De andere gewassen ontwikkelen zich goed hoewel ik wel merk dat de droogte impact heeft op bijvoorbeeld de tuinbonen en peulen. Die planten ontwikkelen zich een stuk langzamer dan in eerdere jaren. Ook deze week wordt het warm en droog en zul je me ongetwijfeld met de tuinslang in de hand tegenkomen op de tuinderij.

Paden, omlijnde bedden en oogstinstructies
Afgelopen week heb ik o.a. boontjes gezaaid in de nog lege bedden. Soms is het verschil tussen een pad of een leeg bed nog moeilijk te zien. Daarom heb ik diverse lijnen gespannen met het verzoek om daar niet te komen. Ook wil ik je vragen om de oogstinstructies goed te lezen. Bij sommige gewassen zoals de raapstelen is het fijn als je niet de hele plant er uit trekt maar de plant een aantal centimeters boven de grond afsnijdt zodat de plant weer uit kan lopen. Overigens zijn dat de uitzonderingen. Over het algemeen verloopt het zelfoogsten ontzettend goed waarvoor mijn dank!


Recepten
Voorgaande jaren stuurde ik een recept mee in de weekmailing. Al die recepten worden binnenkort geplaatst op de website zodat je op groentesoort diverse recepten kunt opzoeken. Deze week een recept voor een lente ui soep, gemaakt door zelfoogster Steven.
Lente ui soep (maaltijdsoep met stokbrood)
Voor 2 personen:
– 7 verse stevige lente uitjes, vers geoogst op de tuinderij
– 2 tenen knoflook, fijn gesneden
– 2 middelgrote aardappelen
– 1 liter water
– 2 runder (of vegetarische) bouillon blokjes
– 1 ons bacon, plakken of stukjes (of plantaardige bacon)
– (plantaardige) roomBereiding
* Fruit de fijngesneden lenteuitjes (knol en ca 20 cm van de steel) met de knoflook even aan tot ze glazig worden
* Voeg 1 liter warme bouillon toe
* Voeg de 2 kleingesneden aardappels toe
* Laat ca 25 minuten koken, tot de aardappels gaar zijn
* Pureer alles met de staafmixer
* Bak de bacon knapperig en snijd het in kleine stukjes
* Serveer de soep met daarin de stukjes spek en een scheutje roomStokbrood erbij, misschien wat roomkaas, Philadelphia, erop en smullen maar.

Corona
Bij het zelfoogsten houd ik dezelfde regels aan als de lokale supermarkt. Per 10 m2 mag ik één zelfoogster op de tuinderij ontvangen. Bij het oogsten en het in en uitlopen gaarne de gepaste afstand van minstens 1,5 meter aanhouden. Bij de overkapping vind je naast de instructies voor het zelfoogsten ook een desinfecteermiddel en papier op rol dat je kunt gebruiken om de messen en info bladen mee te ontsmetten (indien gewenst).Ik wens je een fijne oogstweek! Hartelijke groet, Valérie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *