Deze week op De Veldhof (woensdag 15 juli t/m zondag 19 juli 2020)

De zelfoogsters met een abonnement hebben deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Prei
Aardappel
Sla
Rucola
Rode biet (op=op)
Ui
Spitskool
Tuinbonen
Kapucijners (op=op)
Spinazie (op=op)
Venkel
Groenselderij
Peultjes/erwten (op=op)
Knoflook
Zomerpostelein
Palmkool
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie

Kruiden: salie, tijm, lavas, oregano, koriander, peterselie en bieslook.
Fruit: Zomerframboos en rode bessen.

Losse oogst

Zelfoogsters zonder abonnement zijn welkom om o.a.groenselderij, spitskool, Nieuw Zeelandse spinazie, ui, spinazie, venkel, snijbiet, palmkool, sla, rucola, zomerpostelein, knoflook, frambozen, rode bessen en diverse kruiden te oogsten.
Aanbod en prijzen voor de komende week vind je vanaf maandag in de Veldwinkel. Daar kun je na het oogsten ook afrekenen.


Plantjesmarkt op De Veldhof
In de overkapping vind je diverse planten voor de verkoop: aardbeien (twee rassen), zomerframboos, Tay bes en Japanse wijnbes. Voor het volledige aanbod en prijzen, zie Veldwinkel.

Woensdag Oxerbrooddag op De Veldhof
Elke woensdag en donderdag vanaf 9.30 uur, heerlijk vers gebakken biologisch volkoren bruin desembrood van Oxerbakker Gijs. Je vindt de broden in de kast bij de overkapping. Gaarne gepast en contant afrekenen (€ 3,75,- per brood). Op=op.


Op de tuin..
Vanaf volgende week sperziebonen, courgette en zomerpompoen!Er zijn volop rode bessen. Als deelnemer ben je welkom om onbeperkt rode bessen te plukken. Voor in de vriezer of om jam van te maken. De vogels hebben de bessen nog niet ontdekt maar dat kan snel omslaan.

Een aantal deelnemers heeft afgelopen week de Colorado kevers verzameld waarvoor dank. Meer hulp is hierbij welkom. De Colorado kever is moeilijk te bestrijden omdat de kever in onze regionen geen natuurlijke vijand heeft. Update: de kevers blijken na drie dagen in het water nog steeds te trappelen en dat is natuurlijk niet wenselijk/ onnodig lijden (ook bij een kever!). Daarom het verzoek om de kever een snelle dood te geven en dood te trappen en niet meer in het water te stoppen.


Fotografie: Raymond Hartman


Corona
Bij het zelfoogsten houd ik dezelfde regels aan als de lokale supermarkt. Per 10 m2 mag ik één zelfoogster op de tuinderij ontvangen. Bij het oogsten en het in en uitlopen gaarne de gepaste afstand van minstens 1,5 meter aanhouden. Bij de overkapping vind je naast de instructies voor het zelfoogsten ook een desinfecteermiddel en papier op rol dat je kunt gebruiken om de messen en info bladen mee te ontsmetten (indien gewenst). Ik wens je een fijne oogstweek! Hartelijke groet, Valérie

Rote Grütze
Een heerlijk Beiers nagerecht dat ik vaak bij mijn oma in München heb gegeten.
Voor 2 personen:
– 300 gram frambozen
– 300 gram rode bessen
– 300 gram aardbeien of bramen
– 300 gram suiker/agavesiroop
– het merg van 1 vanillestokje
– 250 ml water
– 350 ml witte wijn
– 100 gram vanillepudding poederWas de vruchten, ris ze van de tak en halveer de grote vruchten. Breng het water en de wijn met het merg van vanillestokje en het kaneelstokje aan de kook. Voeg de helft van de vruchten toe en laat op zacht vuur sudderen tot pulp. Verwijder het kaneelstokje. Leng het puddingpoeder aan met water en roer tot een glad papje. Roer het papje door de vruchtenbrij en breng weer aan de kook totdat het goed gebonden is. Doe het resterende fruit in een schaal en giet de brij er over heen. Het geheel goed laten afkoelen. Ook lekker met ijs en/of slagroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *