Deze week op De Veldhof (woensdag 8 juli t/m zondag 12 juli 2020)

De zelfoogsters met een abonnement hebben deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Sla
Rucola
Rode biet (op=op)
Ui
Spitskool
Tuinbonen
Kapucijners
Spinazie
Venkel
Groenselderij
Peultjes/erwten
Knoflook
Zomerpostelein
Palmkool
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie

Kruiden: salie, tijm, lavas, oregano, koriander, peterselie en bieslook.
Fruit: Zomerframboos, aardbei, rode bessen en Taybes.

Losse oogst

Zelfoogsters zonder abonnement zijn welkom om o.a.groenselderij, spitskool, Nieuw Zeelandse spinazie, ui, spinazie, venkel, snijbiet, broccoli, palmkool, sla, rucola, zomerpostelein, knoflook, aardbeien, rode bessen en diverse kruiden te oogsten.
Aanbod en prijzen voor de komende week vind je vanaf maandag in de Veldwinkel. Daar kun je na het oogsten ook afrekenen.


Plantjesmarkt op De Veldhof
In de overkapping vind je diverse planten voor de verkoop: aardbeien (twee rassen), zomerframboos, Tay bes en Japanse wijnbes. Voor het volledige aanbod en prijzen, zie Veldwinkel.

Woensdag Oxerbrooddag op De Veldhof
Elke woensdag vanaf 9.30 uur, heerlijk vers gebakken biologisch volkoren bruin desembrood van Oxerbakker Gijs. Je vindt de broden in de kast bij de overkapping. Gaarne gepast en contant afrekenen (€ 3,75,- per brood). Op=op.


Op de tuin..
Er zijn volop rode bessen. Als deelnemer ben je welkom om onbeperkt rode bessen te plukken. Voor in de vriezer of om jam van te maken. De vogels hebben de bessen nog niet ontdekt maar dat kan snel omslaan.

Door het droge voorjaar zijn de vele snijbloemen die ik gezaaid had helaas nauwelijks opgekomen. Erg jammer. Gelukkig is dit probleem volgend jaar opgelost wanneer we beschikken over een beregeningssysteem. De zonnebloemen groeien wel goed en kunnen over een paar weken gesneden worden.

Hulp gevraagd bij aanleg beregeningssysteem. Het nieuwe beregeningssysteem liet nog even op zich wachten maar nu zijn dan de laatste details bekend voor de aanleg. Binnenkort worden er sleuven gegraven en worden de buizen met aftappunten gelegd. De exacte datum hiervoor is nog niet bekend maar waarschijnlijk wordt het vrijdag 17 of 24 juli. Hulp van twee handige mensen is daarbij welkom. Heb je tijd om een paar uur te helpen met het aanleggen van het systeem? Meld je dan even bij mij via de mail of telefoon. Dank alvast!

Een aantal deelnemers heeft afgelopen week de Colorado kevers verzameld waarvoor dank. Meer hulp is hierbij welkom. De Colorado kever is moeilijk te bestrijden omdat de kever in onze regionen geen natuurlijke vijand heeft. Update: de kevers blijken na drie dagen in het water nog steeds te trappelen en dat is natuurlijk niet wenselijk/ onnodig lijden (ook bij een kever!). Daarom het verzoek om de kever een snelle dood te geven en dood te trappen en niet meer in het water te stoppen.


Fotografie: Raymond Hartman


Tweedaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ – op zaterdag 15 augustus en zaterdag 19 september
De cursus die afgelopen zaterdag zou beginnen is verschoven naar zaterdag 15 augustus. Er zijn nog een paar plekken vrij.

Speciaal voor iedereen met een moestuin (of de ambitie hiervoor) die op natuurlijke wijze (eenjarige) groente wil telen. Tijdens deze tweedaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? En welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?

De eerste lesdag nemen we een kijkje in de keuken/moestuin bij beginnen tuinderij Wij-gaarde in Terwolde. De tweede lesdag wordt verzorgd op De Veldhof die al vijf jaar bestaat. De twee locaties geven je inspiratie en concrete handvatten voor de inrichting en werkwijze in jouw moestuin. Op de dagen wordt theorie afgewisseld met praktijk.

Docent: Valérie van Dijck
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Bijdrage: € 150,- incl. koffie/thee en soep tijdens de lunch (zelf brood en drinkwater meenemen)
Locatie: Wij-gaarde in Terwolde & Permacultuur Tuinderij De Veldhof in Joppe
Data: zaterdag 15 augustus (Terwolde) en zaterdag 19 september of zaterdag 3 oktober 2020 (Joppe)
Bij voldoende aanmeldingen wordt er een aparte tweede lesdag gegeven op zaterdag 19 september. Als er minder aanmeldingen zijn dan kun je aansluiten bij een eerdere lesronde waarvan de tweede lesdag ingepland staat op zaterdag 3 oktober. Half augustus wordt bekend gemaakt op welke datum de tweede lesdag gegeven wordt.

Meer informatie en aanmelden via Het LevensCollege.


Corona
Bij het zelfoogsten houd ik dezelfde regels aan als de lokale supermarkt. Per 10 m2 mag ik één zelfoogster op de tuinderij ontvangen. Bij het oogsten en het in en uitlopen gaarne de gepaste afstand van minstens 1,5 meter aanhouden. Bij de overkapping vind je naast de instructies voor het zelfoogsten ook een desinfecteermiddel en papier op rol dat je kunt gebruiken om de messen en info bladen mee te ontsmetten (indien gewenst).Ik wens je een fijne oogstweek! Hartelijke groet, Valérie

Rote Grütze
Een heerlijk Beiers nagerecht dat ik vaak bij mijn oma in München heb gegeten.
Voor 2 personen:
– 300 gram frambozen
– 300 gram rode bessen
– 300 gram aardbeien of bramen
– 300 gram suiker/agavesiroop
– het merg van 1 vanillestokje
– 250 ml water
– 350 ml witte wijn
– 100 gram vanillepudding poeder

Was de vruchten, ris ze van de tak en halveer de grote vruchten. Breng het water en de wijn met het merg van vanillestokje en het kaneelstokje aan de kook. Voeg de helft van de vruchten toe en laat op zacht vuur sudderen tot pulp. Verwijder het kaneelstokje. Leng het puddingpoeder aan met water en roer tot een glad papje. Roer het papje door de vruchtenbrij en breng weer aan de kook totdat het goed gebonden is. Doe het resterende fruit in een schaal en giet de brij er over heen. Het geheel goed laten afkoelen. Ook lekker met ijs en/of slagroom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *