De zelfoogsters met een abonnement hebben deze week keuze uit…
Spinazie
Mosterdblad
Sperziebonen
Courgette
Zomerpompoen
Groenselderij
Zomerpostelein
Palmkool
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Savooie kool
Basis: aardappelen en knoflook
Kruiden: salie, tijm, lavas, oregano en basilicum
Basis: stoofperen
Zelfoogsters zonder abonnement zijn welkom om o.a. courgette, zomerpompoen, aardappelen, groenselderij, Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, sla, zomerpostelein, knoflook en diverse kruiden te oogsten. Ook kun je zonnebloemen snijden. Aanbod en prijzen voor de komende week vind je vanaf maandag in de Veldwinkel. Daar kun je na het oogsten ook afrekenen.
In de overkapping vind je diverse planten voor de verkoop: aardbeien (twee rassen) en zomerframboos.
Voor het volledige aanbod en prijzen, zie de Veldwinkel.
Elke woensdag en donderdag vanaf 9.30 uur, heerlijk vers gebakken biologisch volkoren bruin desembrood van Oxerbakker Gijs.
Je vindt de broden in de kast bij de overkapping. Gaarne gepast en contant afrekenen (€ 3,95,- per brood). Op=op.
‘Onze groenten zijn zó vers, ze hoeven alleen nog maar geoogst te worden.. en dat mag je zelf doen’. Nieuwe zelfoogsters en geinteresseerden kunnen op zondag 27 september tussen 12 en 16 uur inlopen op de tuinderij. Valérie verzorgt rondleidingen en geeft uitleg over het zelfoogsten. Dus geef je buren en kennissen een (virtuele) por. Dit najaar en komend seizoen is er plek voor meer zelfoogsters!
In de overkapping vind je bakken vol met stoofperen. Daarvan mag je onbeperkt mee naar huis nemen. De peren zijn (nog) niet van eigen terrein en komen uit een Permacultuur tuin uit Schalkhaar. Een recept vond je onderaan de mail.
Bij het oogsten en het in en uitlopen gaarne de gepaste afstand van minstens 1,5 meter aanhouden. Bij de overkapping vind je naast de instructies voor het zelfoogsten ook een desinfecteermiddel en papier op rol dat je kunt gebruiken om de messen en info bladen mee te ontsmetten (indien gewenst). Ik wens je een fijne oogstweek! Hartelijke groet, Valérie
– 10 stoofpeertjes
– 750 ml rode wijn of port
– 50 gram basterdsuiker
– 1 kaneelstokje
– 2 stuks steranijs, kardemom en sinaasappelschil
Schil de peertjes met een dunschiller en snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis en de steel. Was de stukken en doe ze in een pan. Giet de wijn en/of port bij de peertjes tot ze net onder staan. Voeg suiker, kaneel, kardemom en sinaasappelschil en steranijs toe en breng het geheel met een deksel er op aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je de peren twee uur stoven. Roer af en toe de peertjes om.
In plaats van rode wijn of port kun je ook 200 ml bessensap gebruiken en dit aanlengen met water.