Deze week op De Veldhof (woensdag 11 t/m zondag 15 november 2020)

De zelfoogsters met een abonnement hebben de komende week keuze uit…

Losse oogst

Zelfoogsters zonder abonnement zijn welkom om o.a. pompoen, rucola, raapstelen, koolraap, groenselderij, Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, en diverse kruiden te oogsten. Aanbod en prijzen voor de komende week vind je vanaf maandag in de Veldwinkel. Daar kun je na het oogsten ook afrekenen.


Plantjesmarkt op De Veldhof
In de overkapping vind je diverse planten voor de verkoop: aardbeien (twee rassen) en zomerframboos.
Voor het volledige aanbod en prijzen, zie de Veldwinkel.

Op de tuin…
Langzaamaan gaan we richting het einde van het oogstseizoen (begin december winterstop). Daarover lees je meer in de volgende weekmailing. De komende weken genieten we nog van diverse herfst- en wintergroenten. Binnenkort komen daar nog veldsla, andijvie, bietjes en winterpostelein bij. De bedden die niet meer gebruikt worden zijn ingezaaid met groenbemesters zoals winterrogge, wikke en phacelia of afgedekt met een dikke mulchlaag hooi.

Prei en winterpeen vind je in de kast
Begin dit jaar begonnen we met kleine plantjes die ik bij een biologische kweker had ingekocht. Om sneller het seizoen op te kunnen starten is het fijn om planten in een kas op te kweken en zolang we de kas nog niet zelf hebben koop ik de eerste lichting in. Eerdere jaren werd sowieso veel plantgoed ingekocht. Dit jaar heb ik met uitzondering van de eerste lichting alle planten zelf opgekweekt of direct in volle grond gezaaid. Prei en wortel wilde niet opkomen, daarom heb ik deze groente ingekocht bij een lokale biologische tuinder. Je vindt deze groenten en instructies voor hoeveelheden in de kast bij de weegschaal.

Corona
Bij het oogsten en het in en uitlopen gaarne de gepaste afstand van minstens 1,5 meter aanhouden. In de kast bij de overkapping vind je naast de instructies voor het zelfoogsten ook een desinfecteermiddel en papier op rol dat je kunt gebruiken om de messen en info bladen mee te ontsmetten (indien gewenst). Ik wens je een fijne oogstweek! Hartelijke groet, Valérie

Meiraap met honing en hazelnoten (bijgerecht)
– 400 gram meirapen (schoongeboend)
– 10 gram boter of kokosvet
– 1 eetlepel honing
– 50 gram hazelnoten
– 1/2e eetlepel vers tijmblad

Snijd de onderkant en de bovenkant van de meiraap er af. Snijd de meiraap in partjes van ongeveer 1 cm. Verhit de boter of het kokosvet in een kleine braadpan, schep de meirapen er door heen en bak een paar minuten. Voeg 50 ml water en de honing toe en stoof op laag vuur en met deksel op de pan ongeveer 5 minuten. Haal het deksel van de pan en laat het vocht een paar minuten verdampen (blijven roeren). Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder boter. Hak de noten daarna grof en meng ze samen met de fijngesneden tijm door de meirapen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *