Deze week op De Veldhof (woensdag 19 t/m zondag 23 mei)

Zelfoogsters met een abonnement hebben deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Groene krulsla, Batavia sla, groene bindsla

Andijvie

Chinese kool

Meiraapjes

Raapstelen

Paksoi Shanghai (zodra op: Paksoi)

Lente knoflook

Winterpostelein

Losse oogst

Groene krulsla, raapstelen, winterpostelein

Kruiden: salie, tijm, lavas, oregano


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Ondanks de relatief koude temperaturen voor de tijd van dit jaar knallen veel groenten nu eindelijk de grond uit. Met dank aan de vele regenbuien. Wat een verschil met de afgelopen jaren waarin het voorjaar droog en warm was. Voor sommige gewassen heeft de koude temperaturen wel voor vertraging gezorgd. Zij zijn nog steeds klein maar beginnen wel al door te schieten. Bijvoorbeeld de raapstelen die buiten in een zaaibed staan. Die raapstelen mogen deze week geoogst worden. De harde stelen kun je er uit halen en de bloemen zijn ook eetbaar.

Zelfoogsten en instructies

Het zelfoogsten gaat heel erg goed, mede door de nieuwe bordjes die bij elk bed staan. Nog een kleine toelichting hierop: op het bord staat niet alleen of je het mag oogsten maar ook of het voor abonnees is of voor iedereen (abonnees + losse oogsters). Staat er geen bord (meer)? Dan mag je daar niet (meer) oogsten. Een plattegrond van de zelfoogsttuin vind je in de kast. Daar hangt ook een weekoverzicht met groenten die je mag oogsten (vergelijkbaar met de weekmailing) en waar je alle groente kunt vinden.


Bloemen en tomaten

Vorige week zijn de eerste bloemen gezaaid. Een deel is een bloemenweide voor de insecten en een ander deel is om een boeket te snijden. Bloemen zijn niet onderdeel van het groentenabonnement. Je kunt een bloemenabonnement afsluiten (voor 12 keer een boeket snijden betaal je € 78,-) of op losse basis een boeket snijden en dit afrekenen in de webwinkel.

De diverse groentebedden in de kas die nu leeg geoogst worden, worden de komende weken opgevuld met tomaten-, aubergine-, komkommer- en peperplanten. Erg leuk om hiermee aan de slag te gaan. De tunnelkas is een mooie toevoeging op de tuinderij!


Oogsthulp woensdag a.s. – afstudeeropdracht stagiaires Geralien en Jetske – gegadigden gezocht

Deze week worden Warmonder stagiaires (BD tuinbouw) Geralien en Jetske door tuinder Valérie en een tuinbouwdocent van de Warmonderhof beoordeeld, in de aanloop naar hun afstuderen. Om hun oogstkwaliteiten te kunnen beoordelen zoeken wij enkele abonnees of losse oogsters die deze woensdag voor zich willen laten oogsten. Dus wil je het zelfoogsten deze week door Geralien of Jetske laten doen, kom dan op woensdag tussen 10 en 16 uur naar de tuin en trek één van beiden aan de mouw.


Meewerkdag zaterdag a.s. (22 mei) van 9.30 uur tot 16 uur

Tijdens de meewerkdag pakken we diverse onderhoudsklussen op zoals het vervangen van het gaas van de omheining, het uitrijden van houtsnippers op de vorig jaar aangeplante bijenhaag en het voedselbos; we planten pompoenen en rijden compost uit over de groentebedden. Ook vullen we de takkenril op de natuurspeelplaats aan met gesnoeide takken. En we zetten de nieuwe kantine in elkaar! De blauwe huisjes op wielen die aan de zijkant van het terrein staan hebben we gedoneerd gekregen; deze worden voor elkaar neergezet en vormen dan samen een ruimte van 4,5 x 6 meter.

Indien mogelijk graag een kruiwagen en/of spade meenemen. Gaarne zelf drinkwater, lunch en een soepkom meenemen. Wij zorgen voor een warme soep tussen de middag, uiteraard met groenten uit eigen tuin.

Wil je zaterdag dag komen helpen? Dan gaarne aanmelden via info@tuinderijdeveldhof.nl. We werken met in achtneming van de dan geldende Corona maatregelen.


Recept van de week: meiraappuree met doperwten
– een bos meirapen
– 150 gram doperwten
– 3 takjes munt
– olijfolie
– peper en zout

Was de meiraapjes inclusief blad en laat ze goed uitlekken! Snijd de meiraapjes in stukken en leg het blad terzijde, ook in fijne stukjes gesneden. Stoom de meiraap (knol en blad), samen met de doperwten en de muntblaadjes in een kwartier zacht. Bewaar twee theelepels kookvocht en giet de rest af. Pureer met de eetlepels kookvocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *