Deze week op De Veldhof (woensdag 2 t/m zondag 6 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Batavia sla (op=op), bindsla & rode sla

Rucola & mesclun

Andijvie

Spinazie

Radijs & daikon (witte radijs)

Raapstelen

Paksoi & Chinese kool (doorgeschoten)

Bimi (Chinese kool & paksoi; zie recept)

Lente knoflook

Winterpostelein

Asperges (wanneer beschikbaar)

Rabarber

Losse oogst

Rode sla, andijvie, rucola, radijs, raapstelen, spinazie, winterpostelein, paksoi (doorgeschoten), Chinese kool (doorgeschoten)

Kruiden: salie, tijm, oregano


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin en NL Doet…

Afgelopen zaterdag waren er vele nieuwe gezichten op de tuin tijdens NL Doet. De laatste bessenstruiken hebben een dikke mulchlaag met houtsnippers gekregen, kweekgras is uit de teeltbeden gehaald en er is veel bijkruid gewied. EN, de nieuwe kantine is in elkaar gezet. Nog een hele puzzel om de vier losse delen weer straks aan elkaar te krijgen maar het is gelukt. Deze week wordt het dak gerepareerd. De nieuwe kantine is een prachtige aanwinst voor de vrijwilligers en stagiaires en zal t.z.t. ook als workshopruimte gebruikt worden.

Deze week oogsten wij naast nieuwkomer spinazie en rode sla ook de ‘oude’ groenten; vanaf volgende week verwacht ik nieuwe groenten zoals de eerste peultjes en wellicht snijbiet. Een deel van de groenten die buiten staan is helaas doorgeschoten. Door het langdurig koude voorjaar zijn de planten die nu aan het eind van hun groeitermijn komen soms nog klein maar maken zij wel al bloemen aan. Deze gewassen kun je wel gewoon eten. De harde steel eet je niet. Blad en zijscheuten snijd je daar van af en bereid je net als anders. In dit geval is een deel van de raapstelen, de paksoi en de Chinese kool doorgeschoten.

De kleine stengels met bloemknoppen van de paksoi en de Chinese kool kun je als bimi bereiden.

Onderstaand vind je een recept hiervoor.


Driedaagse cursus ‘Ontwerp je eetbare tuin’ vanaf zaterdag 12 juni

Wil jij dit najaar jouw eetbare paradijs neerzetten? Tijdens de praktijkdagen op De Veldhof zie je hoe je een eetbare tuin of voedselbos (op kleinere of grotere schaal) kunt opbouwen.

De eerste lesdag leer je over de basiselementen van een eetbare tuin die voornamelijk ingericht is met vaste eetbare planten. Je gaat naar huis met huiswerk en komt de tweede dag terug met de observaties en wensen voor jouw tuin. Aan het eind van de tweede dag zijn de contouren van jouw ontwerp in beeld gebracht en maken we een begin met het beplantingsplan. Welke vaste planten zijn geschikt voor jouw eetbare tuin? Welke planten heb jij nodig om insecten aan te trekken en een duurzaam systeem neer te zetten? Aan het eind van de derde dag ga je naar huis met een basisontwerp en beplantingsplan voor jouw tuin en voldoende handvatten om dit zelf verder uit te werken.

Prijs: € 225,- inclusief koffie/thee en soep

Data: zaterdag 12 juni, 21 augustus en 2 oktober

Meer informatie en aanmelden: https://hetlevenscollege.com/product/de-levenstuin/

Foto: Raymond Hartman

Recept van de week: bimi met lente knoflook
– een bos bimi (van doorgeschoten Chinese kool en/of paksoi)
– 3 stengels lente knoflook
– 0,5 el sesamolie
– olijfolie
– peper en zout

Oogst de bovenste zijscheuten (met bloem) uit de oksels van de plant. Snijd eerst de lente knoflook in kleine stukjes en fruit deze in een wok met een flinke scheut olijfolie, op hoog vuur. Voeg na een paar minuten de bimi toe en roerbak een paar minuten op hoog vuur. Zet het vuur daarna laag en blus af met sesamolie.


Voor meer recepten per groente: zie De Wassende Maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *