Deze week op De Veldhof (woensdag 5 mei t/m zondag 9 mei 2021)

Zelfoogsters met een abonnement hebben de komende week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Groene krulsla

Mesclun (slamix)

Raapstelen

Paksoi Shanghai

Radijs

Lente-ui & knoflookstengel

Kruiden: salie, tijm, lavas

Losse oogst

Helaas kan er deze week nog niet los geoogst worden.


Start zelfoogstseizoen 2021…
Eindelijk is het zo ver. Vanaf woensdag kan er geoogst worden! O.a. de eerste malse groene krulsla en heerlijke paksoi. De afgelopen weken was het koud en dat maakt het aanbod nu iets minder uitbundig dan in eerdere jaren. De groenten op het land hebben de kou gelukkig wel overleefd (dankzij vliesdoek) maar groeien langzamer dan anders. In de nieuwe tunnelkas groeien de planten wel snel en daar kunnen we deze en volgende week de eerste oogst uit halen. Warme dagen zijn in aantocht en dan kunnen de planten in volle grond een inhaalslag maken. De komende weken kun je o.a. Chinese kool, spinazie, rucola, andijvie en daikon (radijssoort) verwachten.


Oogstinstructies
Mooie borden met foto en oogstinstructie zijn in de maak. Deze borden staan in de bedden bij het desbetreffende gewas. Op sommige borden zul je een QR code tegenkomen. Deze code is alleen van belang voor losse oogsters. Als losse oogster kun je daarmee de prijs opzoeken en afrekenen via de online Veldwinkel. Als zelfoogster met een abonnement heb je vooruit betaald en hoef je niet meer per gewas af te rekenen.

Mocht er nog een bord ontbreken, trek vooral even aan onze mouw, dan laten we je zien waar je de groente kunt vinden. Bij aankomst op de tuin vind je in de kast in de overkapping (bij binnenkomst links het pad aflopen) een plattegrond met codering. Daar lees je welke groente je waar kunt vinden. Mesjes om mee te oogsten vind je daar ook. Na het oogsten het mesje graag weer terugleggen in de pot in de kast, met het scherpe stuk naar beneden! (Vorig jaar stak er geregeld een scherp stuk aan de bovenkant uit de pot)

De ingang van de tunnelkas is aan de rechterkant. De linker zijde is voor het opkweken van nieuwe planten. Bij de ingang vind je een katoenen Veldhof tas om je oogst in te verzamelen en om mee naar huis te nemen. Voor elke volwassene is er één tas.

Ik wens je veel oogstplezier! Hartelijke groet, Valérie


Recept van de week: radijssoep met knoflookstengel en tijm
– een handje radijs, met blad
– 1 liter groentebouillon
– 1 ui
– een bosje knoflookstengels
– 1 takje vers tijmblad
– 1 aardappel
– peper en zout

Schil de ui en fruit deze in kleine stukken met wat olie in een pan. Voeg het fijngesneden radijsblad en 2/3e van de knoflookstengels toe en bak mee. Voeg daarna de bouillon toe samen met de geschilde aardappel en de radijsjes. Wanneer de aardappel gaar is voeg je het tijmblad (zonder steel) toe en pureer je de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en strooi de laatste fijngehakte knoflookstengel over de soep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *