Deze week op De Veldhof (woensdag 23 t/m zondag 27 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Rode eikenbladsla, rode en groene krulsla, groene kropsla

Rucola & mesclun

Uien

Snijbiet

Nieuw Zeelandse spinazie (nieuw!)

Venkel

Tuinbonen (nieuw!)

Radijs & daikon (witte radijs)

Peultjes/ erwten

Asperges (wanneer beschikbaar)

Aardbeien (wanneer beschikbaar)

Losse oogst

Rode eikenbladsla, rode en groene krulsla, groene kropsla, rucola, radijs, venkel, peultjes/ erwten, snijbiet en Nieuw Zeelandse spinazie

Kruiden: salie, tijm, oregano, koriander, dragon


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Vandaag krijgen de planten weer een flinke plens water. Dat komt goed uit want er is weer nieuwe lichting zaden de grond in gegaan zoals courgette, paarse sperziebonen, zomerpompoen en bietjes. Ook zijn de pompoenen geplant.

Normaal gesproken zaaien we de pompoenen rechtstreeks, in volle grond. Maar dit jaar was het teeltvak nog niet geschikt hiervoor en hebben we de pompoenen voorgezaaid. Het nieuwe teeltvak zat naast allerlei fijne pioniersplanten (organische stof) helaas ook vol met kweekgras. Als je kweekgras probeert uit te steken breken de wortels vaak en dan krijg je juist een explosie aan kweekgras, wat vaak verstikkend werkt voor andere planten. Ook voelt het onnatuurlijk en onnodig om alles om te woelen en het bodemleven te verstoren. Bij de aanleg van nieuwe bedden is het vaak voldoende om er een dikke laag compost aan te brengen en te wachten tot de onderliggende bijkruiden zijn verteerd. En in geval van kweekgras eerst een dikke laag karton neer te leggen en dat dan met compost te bedekken, idealiter in het najaar. Maar dit veld is zo’n 300 m2… Daarom hebben wij twee maanden geleden een mooie biologische mulchmat (vezels van hennep en mais) op het stuk gelegd (eerst de bijkruiden goed kort gemaaid) en dit met pinnen vastgezet in de grond. Op een aantal plekken zware staptegels en daar waar de pompoenen in zouden komen alvast hoopjes met compost neergelegd.

In alle hoopjes compost is een sneetje gemaakt in het mulchdoek. De bijkruiden daar onder bleken al goed verteerd, het was er vochtig en ik kwam meteen veel wormen tegen. In elk gat twee pompoenen en weer toedekken met compost. Heel benieuwd hoe dit experiment gaat uitpakken. In het ideale geval groeien de pompoenen dicht op elkaar waardoor er minder licht valt op de mulchmat en de bijkruiden (en kweekgras) verder goed verteren en afsterven. Volgend seizoen wordt het veld dan nog een keer voor pompoenen gebruikt en daarna komen er op dit stuk vaste teeltbedden voor andere eenjarige groente.

De aardappels en knoflook laten door het koude voorjaar nog even op zich wachten. Tot slot, dit jaar hebben we een overvloed aan peulen.

Zie je tijdens het oogsten dat de peulen dik zijn? Bereid de peulen dan als erwten.


Recept van de week: Pasta met walnoten en Nieuw Zeelandse spinazie

– 300 gram speltpasta

– 1 ui

– 120 gram walnoten

– 1 blik cannellinibonen

– 1 venkel

– 500 gram Nieuw Zeelandse spinazie

– 2 bladeren verse salie en 1 el geriste tijm

– sap van 1 citroen

– 1 scheutje witte wijn (optioneel)

– 1 blokje groentebouillon

– olijfolie, peper en zout

Breng een flinke pan gezouten water aan de kook voor de pasta en kook deze beetgaar in ongeveer 7 minuten. Snijd de venkel (incl. de stengels) en de ui in kleine stukjes en fruit in een koekenpan met olijfolie. Voeg de tijm en fijngehakte salie toe samen met de wijn en het citroensap en laat het op laag vuur droog koken. Haal de Nieuw Zeelandse spinazie van de stelen en voeg het blad toe aan de venkel, samen met 100 ml water en het bouillonblokje. Breng op smaak met peper en zout en laat vijf minuten op laag vuur pruttelen. Rooster ondertussen de walnoten in een droge koekenpan en laat de bonen uitlekken. Roer de uitgelekte bonen, gare paste en de geroosterde walnoten door de saus en voeg tot slot evt wat geraspte geitenkaas toe.


Voor meer recepten per groente: zie De Wassende Maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *