Deze week op De Veldhof (woensdag 9 t/m zondag 13 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Bindsla (op=op) & rode eikenbladsla

Rucola & mesclun (nieuw bed!)

Andijvie (laatste week)

Venkel

Spinazie (laatste week)

Koolrabi

Radijs & daikon (witte radijs)

Raapstelen (nieuw bed!)

Paksoi (doorgeschoten)

Bimi (paksoi; zie recept)

Lente knoflook

Peultjes

Asperges (wanneer beschikbaar)

Rabarber

Losse oogst

Rode sla, andijvie, rucola, radijs, raapstelen, spinazie, paksoi (doorgeschoten), venkel, koolrabi

Kruiden: salie, tijm, oregano, koriander


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Deze weken groeien de groenten goed. In de kas staan nu tomaten, pepers, paprika, komkommer en aubergine planten. Ze zijn nog wat klein door de vertraagde groei dit voorjaar maar we verwachten binnenkort toch wel de eerste vruchten aan de planten te zien. Ondertussen kan er veel geoogst worden op het land. De eerste peulen kunnen geoogst worden. Binnenkort komen daar kapucijners en tuinbonen bij. Deze week ook de eerste venkel; binnenkort volgen wortels, snijbiet en courgette. Ook de eerste aardappels en knoflook kunnen we ergens deze maand gaan oogsten. Wat een feest dit seizoen!


Driedaagse cursus ‘Ontwerp je eetbare tuin’ vanaf zaterdag a.s. (12 juni)

Wil jij dit najaar jouw eetbare paradijs neerzetten? Tijdens de praktijkdagen op De Veldhof zie je hoe je een eetbare tuin of voedselbos (op kleinere of grotere schaal) kunt opbouwen.

De eerste lesdag leer je over de basiselementen van een eetbare tuin die voornamelijk ingericht is met vaste eetbare planten. Je gaat naar huis met huiswerk en komt de tweede dag terug met de observaties en wensen voor jouw tuin. Aan het eind van de tweede dag zijn de contouren van jouw ontwerp in beeld gebracht en maken we een begin met het beplantingsplan. Welke vaste planten zijn geschikt voor jouw eetbare tuin? Welke planten heb jij nodig om insecten aan te trekken en een duurzaam systeem neer te zetten? Aan het eind van de derde dag ga je naar huis met een basisontwerp en beplantingsplan voor jouw tuin en voldoende handvatten om dit zelf verder uit te werken.

Prijs: € 225,- inclusief koffie/thee en soep

Data: zaterdag 12 juni, 21 augustus en 2 oktober

Meer informatie en aanmelden: https://hetlevenscollege.com/product/de-levenstuin/

Foto: Raymond Hartman

Recept van de week: geroosterde koolrabi en venkel met salie
– een koolrabi

-een venkel

– twee stengels lente knoflook

– vier blaadjes salie

– olijfolie, peper en zout

Snijd de harde stukken (de onderkant) van de koolrabi. Snijd de koolrabi in grove stukken en kook deze in 5 minuten half gaar. Haal de stukken koolrabi uit het water, laat ze uitlekken en verdeel ze daarna over een bakblik. Voeg de fijngesneden lente knoflook en venkel (grove stukken) toe. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en strooi de fijngesneden salie blaadjes er over heen. Meng het geheel goed en schuif het blik 35 minuten in een verwarmde oven (200 graden). Draai de stukjes halverwege even om.


Voor meer recepten per groente: zie De Wassende Maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *