Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Groene krulsla & ijsbergsla
Mesclun & bladmosterd
Aardappels Ditta (nieuw!)
Courgette geel (nieuw!)
Spitskool
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Venkel
Sperziebonen (nieuw!)
Tuinbonen
Kapucijners (op=op)
Frambozen, witte aalbes (nieuw!), rode aalbes (nieuw!) & kruisbessen (nieuw!)
Losse oogst
Groene krulsla, venkel, kapucijners, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, spitskool, aardappels Ditta en knoflook
Witte aalbes & rode aalbes
Kruiden: salie, tijm, oregano, koriander, dragon, basilicum (nieuw!)
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin…
Ondanks de vraat van de Colorado kevers lijkt het er op dat we dit seizoen weer een mooie aardappeloogst hebben. We beginnen met het ras Ditta, een middenvroege vastkokende aardappel. Binnenkort volgen de aardappel Vitabella en de aardappel met rode schil, Alouette.
En deze week kunnen we ook veel bessen oogsten. Naast de frambozen zijn er nu witte en rode bessen en kruisbessen. Binnenkort volgen blauwe en zwarte bessen en Japanse wijnbes. Alle bessen vind je in de bosranden. Dit najaar worden de borders bij de ingang van de kas ook gevuld met bessen planten die wij afgelopen najaar zelf gestekt hebben.
De rekken met kapucijners zijn leeg gehaald en daar zijn stokbonen geplant. Naast de poort liggen de oude planten. De kapucijners die daar aanhangen lijken wat verdroogd maar dat is enkel de peul; de erwten die er in zitten zijn goed eetbaar. Eind deze week halen we de planten weg en leggen we ze tussen de pompoenen. Daar liggen de oude peulen planten nu ook. De planten geven stikstof af aan de bodem en dat geeft de pompoenen een boost.
De eerste courgetteplanten beginnen nu vruchten te maken. Deze week is er nog niet voldoende courgette voor iedereen.
Oogsten in de zomervakantie
Ga je binnenkort op vakantie en kom je niet oogsten? Je mag je buren/vrienden in jouw plaats laten oogsten (equivalent van jouw huishouden) of er voor kiezen om aan het eind van het seizoen maximaal twee weken in te halen met oogsten. Je hoeft dat niet door te geven.
Quiche met tuinbonen en aardappel en verse kruiden
– 200 gram aardappel
– 100 gram tuinbonen
– vier tenen verse knoflook
– 1 pak bladerdeeg
– drie eieren
– 100 ml (haver)melk
– verse kruiden: basilicum, salie, oregano, tijm
Was de aardappels en snijd ze in stukken. Je hoeft de schil er niet af te halen. Tijdens het wassen spoel je loshangende vellen al weg. Kook de aardappels beetgaar en voeg de laatste drie minuten de gedopte tuinbonen toe. (Deze hoef je niet dubbel te doppen). Giet het geheel daarna af en laat even staan. Snijd de knoflooktenen in kleine stukken en fruit deze in een koekenpan. Leg het bladerdeeg op de ondergrond en de zijkanten van een ronde ovenschaal. Kluts drie eieren en voeg er 100 ml (haver)melk aan toe. Voeg de verse en fijngesneden kruiden en de gebakken knoflook toe. Leg nu de aardappel en tuinbonen in de ovenschaal en giet het mengsel er over heen. Optioneel: voeg wat stukjes geitenkaas of feta toe.
Zet de vorm in een voorverwarmde oven (200 graden) en laat de quiche 30 tot 40 minuten garen.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan