Deze week op De Veldhof (woensdag 21 t/m zondag 24 juli)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Groene krulsla & ijsbergsla

Aardappels Ditta

Courgette geel & groen (nieuw!)

Spitskool (nieuw veld)

Snijbiet

Nieuw Zeelandse spinazie

Sperziebonen (nieuw!)

Prei (nieuw!)

Komkommer & tomaat (nieuw!)

Frambozen, witte aalbes & rode aalbes

Losse oogst

Groene krulsla, IJsbergsla, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, spitskool, aardappels Ditta, sperziebonen en knoflook

Witte aalbes & rode aalbes

Kruiden: salie, tijm, oregano, koriander, dragon, basilicum


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

De eerste tomaten en komkommers mogen geoogst worden, in de kas. Er is nog niet genoeg voor iedereen maar dat wordt binnenkort ruimschoots ingehaald. Wel zijn er veel sperziebonen op dit moment en ook aan sla en Nieuw Zeelandse spinazie is geen gebrek.

De bedden met tuinbonen planten zijn geklepeld (fijn gehakseld). Tuinbonen zijn stikstofbinders en door te klepelen heeft het bed weer een mooie voedingslaag voor de volgende generatie planten, o.a. boerenkool. Het pompoenenveld met de biomulchmat lijkt zich goed te ontwikkelen; de pompoenen groeien goed en dekken het veld af. Doel van de biomulchmat is om het kweekgras tegen te gaan zonder het bodemleven te verstoren.

Oogsten in de zomervakantie

Ga je binnenkort op vakantie en kom je niet oogsten? Je mag je buren/vrienden in jouw plaats laten oogsten (equivalent van jouw huishouden) of er voor kiezen om aan het eind van het seizoen maximaal twee weken in te halen met oogsten. Je hoeft dat niet door te geven. Het is wel fijn als je je buren/vrienden uitlegt hoe het zelfoogsten werkt.


Nieuw Zeelandse spinazie soep

– 20 stengels NZ spinazie van ongeveer 30 cm lang (alleen het blad en de toppen gebruiken)

– 2 uien

– 1 aardappel

– 200 gram geitenkaas

– verse tijm

– 1 kruidenbouillon blokje

Snij het blad en de topjes van de stengels en was in een vergiet. Zet de spinazie en de geschilde aardappel op met 3/4 liter water en het bouillon blokje en laat acht minuten koken. Pureer de soep, voeg de tijm, peper en zout toe en tot slot de in stukken gebrokkelde geitenkaas.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *