Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Groene krulsla & ijsbergsla
Aardappels Ditta
Courgette geel & groen (nieuw!)
Spitskool (nieuw veld)
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Sperziebonen (nieuw!)
Prei (nieuw!)
Komkommer & tomaat (nieuw!)
Frambozen, witte aalbes & rode aalbes
Losse oogst
Groene krulsla, IJsbergsla, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, spitskool, aardappels Ditta, sperziebonen en knoflook
Witte aalbes & rode aalbes
Kruiden: salie, tijm, oregano, koriander, dragon, basilicum
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin…
De eerste tomaten en komkommers mogen geoogst worden, in de kas. Er is nog niet genoeg voor iedereen maar dat wordt binnenkort ruimschoots ingehaald. Wel zijn er veel sperziebonen op dit moment en ook aan sla en Nieuw Zeelandse spinazie is geen gebrek.
De bedden met tuinbonen planten zijn geklepeld (fijn gehakseld). Tuinbonen zijn stikstofbinders en door te klepelen heeft het bed weer een mooie voedingslaag voor de volgende generatie planten, o.a. boerenkool. Het pompoenenveld met de biomulchmat lijkt zich goed te ontwikkelen; de pompoenen groeien goed en dekken het veld af. Doel van de biomulchmat is om het kweekgras tegen te gaan zonder het bodemleven te verstoren.
Oogsten in de zomervakantie
Ga je binnenkort op vakantie en kom je niet oogsten? Je mag je buren/vrienden in jouw plaats laten oogsten (equivalent van jouw huishouden) of er voor kiezen om aan het eind van het seizoen maximaal twee weken in te halen met oogsten. Je hoeft dat niet door te geven. Het is wel fijn als je je buren/vrienden uitlegt hoe het zelfoogsten werkt.
Nieuw Zeelandse spinazie soep
– 20 stengels NZ spinazie van ongeveer 30 cm lang (alleen het blad en de toppen gebruiken)
– 2 uien
– 1 aardappel
– 200 gram geitenkaas
– verse tijm
– 1 kruidenbouillon blokje
Snij het blad en de topjes van de stengels en was in een vergiet. Zet de spinazie en de geschilde aardappel op met 3/4 liter water en het bouillon blokje en laat acht minuten koken. Pureer de soep, voeg de tijm, peper en zout toe en tot slot de in stukken gebrokkelde geitenkaas.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan