Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Groene krulsla & ijsbergsla
Aardappels Ditta
Courgette geel & groen & zomerpompoen (nieuw!)
Spitskool (op=op)
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Sperziebonen
Prei
Zomerwortels (nieuw!)
Komkommer & tomaat (wanneer beschikbaar)
Frambozen, witte aalbes & rode aalbes
Losse oogst
Groene krulsla, IJsbergsla, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, spitskool, aardappels Ditta, sperziebonen, prei en knoflook
Witte aalbes & rode aalbes
Kruiden: salie, tijm, oregano, koriander, dragon, basilicum
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin…
Deze weken zaaien we een deel van de najaars groenten in volle grond. Bietjes, meirapen, raapstelen en een laatste ronde sperziebonen. Andijvie en koolrabi zijn voorgezaaid. De stokbonen worden langs touw omhoog geleid.
Afscheid stagiaires Geralien en Jetske
Na 9 maanden meedraaien op De Veldhof nemen we afscheid van Jetske en Geralien. Beiden zijn geslaagd voor hun tuindersopleiding aan De Warmonderhof. Geralien heeft haar laatste stagedag al afgerond; Jetske is deze woensdag en donderdag nog op De Veldhof. Dank voor jullie inzet, enthousiasme en harde werken op De Veldhof en alle goeds voor de toekomst!!!
Oogsten in de zomervakantie
Ga je binnenkort op vakantie en kom je niet oogsten? Je mag je buren/vrienden in jouw plaats laten oogsten (equivalent van jouw huishouden) of er voor kiezen om aan het eind van het seizoen maximaal twee weken in te halen met oogsten. Je hoeft dat niet door te geven. Het is fijn als je je buren/vrienden uitlegt hoe het zelfoogsten werkt.

Eendaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ op zaterdag 18 september
Speciaal voor iedereen met een moestuin (of de ambitie hiervoor) die op natuurlijke wijze (eenjarige) groente wil telen. Tijdens deze eendaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?
Deze praktijk lesdag wordt verzorgd op De Veldhof.
Bijdrage: € 95,- incl. koffie/thee en plantaardige soep tijdens de lunch (gaarne zelf brood en drinkwater meenemen)
Data: zaterdag 18 september
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit Het LevensCollege. Aanmelden voor de lesdagen doe je hier.

Fotografie: Raymond Hartman
Nieuw Zeelandse spinazie soep
– 20 stengels NZ spinazie van ongeveer 30 cm lang (alleen het blad en de toppen gebruiken)
– 2 uien
– 1 aardappel
– 200 gram geitenkaas
– verse tijm
– 1 kruidenbouillon blokje
Snij het blad en de topjes van de stengels en was in een vergiet. Zet de spinazie en de geschilde aardappel op met 3/4 liter water en het bouillon blokje en laat acht minuten koken. Pureer de soep, voeg de tijm, peper en zout toe en tot slot de in stukken gebrokkelde geitenkaas.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan