Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Aardappels Vitabella
Andijvie krul
Bietjes rood en geel
Palmkool
Courgette geel & groen, zomerpompoen & patisson
Venkel
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Sperziebonen groen en paars, stokbonen & Borlotti bonen
Zomerwortels
Komkommer & tomaat & pepers (wanneer beschikbaar)
Aubergine & paprika (nieuw! wanneer beschikbaar)
FRUIT: pruimen (nieuw! wanneer beschikbaar)
Losse oogst
Andijvie krul, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, spitskool, aardappels Vitabella, sperziebonen, venkel en knoflook
KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, basilicum
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

Op de tuin...
Deze week eindelijk een paar droge dagen. Vandaag zijn de bedden waar de planten doorgeschoten zijn (of klaar met produceren) geklepeld. Er ligt nu een mooie laag organische stof op als voeding voor de volgende ronde planten. Donderdag a.s. schoffelen we de bedden en lopen we ze na op kweekgras. Heb je zin om deze donderdag een handje te helpen met schoffelen? Dat is zeer welkom. We zijn er van 9 tot 16 uur. Gaarne zelf drinkwater en lunch meenemen.
Ondanks de schimmelziekte in de tomatenplanten komt er toch een behoorlijke oogst van de planten af. Vanaf deze week kunnen we ook de eerste paprika’s en aubergines oogsten.
Een aantal gewassen hoef je zelf niet te oogsten. Die oogsten wij voor je. Die gewassen zijn soms kwetsbaar om te oogsten, het blad prikt of de plek is moeilijk bereikbaar zonder andere gewassen te beschadigen. Alle gewassen die wij voor je oogsten vind je in de kast.

Eendaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ op zaterdag 18 september
Tijdens deze eendaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?
Deze praktijk lesdag wordt verzorgd op De Veldhof.
Bijdrage: € 95,- incl. koffie/thee en plantaardige soep tijdens de lunch (gaarne zelf brood en drinkwater meenemen)
Data: zaterdag 18 september
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit Het LevensCollege. Meer informatie en aanmelden kan hier.
Pasta met snijbiet en room
– 400 gram verse Borlotti bonen (gepeld)
– 300 gram tagliatelle
– 1 grote ui (grof gesneden)
– 2 tenen knoflook (geperst)
– 1 el tomatenpuree & 150 ml tomatenblokjes
– verse tijm en bladpeterselie en 1 gedroogd laurierblaadje
– stuk kaas om te raspen
Pel en snipper de ui en de knoflook fijn. Fruit met een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de tomatenpuree en bak ook even aan. Voeg de tomatenblokjes en het laurierblaadje toe en laat 10 minuten op middelhoog vuur sudderen. Af en toe roeren. Voeg de borlottibonen toe en laat tien minuten sudderen op laag vuur. Prak een derde van de bonen met een vork. Kook ondertussen de tagliatelle en voeg deze (wanneer beetgaar) toe aan de saus. Haal het laurierblaadje er uit. Hak de peterselie en tijm fijn en meng deze door de pasta. Verder de pasta over de borden en rasp tot slot de kaas erover heen. Naar wens peper en zout toevoegen.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan