Deze week op De Veldhof (woensdag 11 t/m zondag 15 augustus)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Aardappels Vitabella

Andijvie krul (nieuw!)

Bietjes rood en geel (nieuw!)

Palmkool (nieuw!)

Courgette geel & groen & zomerpompoen

Venkel

Snijbiet

Nieuw Zeelandse spinazie

Sperziebonen & stokbonen (nieuw!)

Prei

Zomerwortels

Komkommer & tomaat (wanneer beschikbaar)

Pepers (wanneer beschikbaar; nieuw!)

FRUIT: witte aalbes & rode aalbes, Japanse wijnbes (nieuw!)

Losse oogst

Andijvie krul, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, spitskool, aardappels Vitabella, sperziebonen, prei, venkel en knoflook

FRUIT: Witte aalbes & rode aalbes

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, basilicum


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin...

Door de vele regen en hoge luchtvochtigheid hebben de tomaten in de tunnelkas phytophthora opgelopen. Phytophthora is een waterschimmel die aardappels en tomaten aantast. Dikke pech. Wij lopen de planten dagelijks na op besmet blad en vrucht en dat wordt verwijderd. Wat dit voor de tomatenoogst betekent kunnen we nog niet overzien. In het ergste geval is de tomatenoogst dit jaar nihil. De andere gewassen in de kas zijn niet vatbaar voor deze schimmel. Deze week kunnen we de eerste pepers oogsten en binnenkort de eerste paprika’s.

Oogsten in de zomervakantie

Ga je deze zomer op vakantie en kom je niet oogsten? Je mag je buren/vrienden in jouw plaats laten oogsten (equivalent van jouw huishouden) of er voor kiezen om aan het eind van het seizoen maximaal twee weken in te halen met oogsten. Je hoeft dat niet door te geven. Het is fijn als je je buren/vrienden uitlegt hoe het zelfoogsten werkt.


Pasta met snijbiet en room

– 600 gram snijbiet

– 300 gram pasta

– 1 grote ui (grof gesneden)

– 2 tenen knoflook (geperst)

– 250 ml (plantaardige) slagroom

– verse tijm

– stuk kaas om te raspen

Kook de pasta beetgaar. Was ondertussen de snijbiet en snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes en bewaar deze apart. Snijd het blad grof. Verwarm een koekenpan met een scheut olijfolie. Bak de ui totdat deze glazig is en voeg dan de knoflook toe. Voeg de stelen van de snijbiet toe en bak een aantal minuten mee. Voeg daarna het blad toe en bak het een minuut of vijf totdat het blad zacht is. Zet het vuur laag en voeg de slag en fijngesneden tijm toe. Laat op laag vuur pruttelen en voeg peper en zout naar smaak toe. Schep het mengsel door de afgegoten pasta en rasp er wat kaas over heen.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *