Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Aardappels Vitabella
Andijvie krul (nieuw!)
Bietjes rood en geel (nieuw!)
Palmkool (nieuw!)
Courgette geel & groen & zomerpompoen
Venkel
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Sperziebonen & stokbonen (nieuw!)
Prei
Zomerwortels
Komkommer & tomaat (wanneer beschikbaar)
Pepers (wanneer beschikbaar; nieuw!)
FRUIT: witte aalbes & rode aalbes, Japanse wijnbes (nieuw!)
Losse oogst
Andijvie krul, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, spitskool, aardappels Vitabella, sperziebonen, prei, venkel en knoflook
FRUIT: Witte aalbes & rode aalbes
KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, basilicum
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin...
Door de vele regen en hoge luchtvochtigheid hebben de tomaten in de tunnelkas phytophthora opgelopen. Phytophthora is een waterschimmel die aardappels en tomaten aantast. Dikke pech. Wij lopen de planten dagelijks na op besmet blad en vrucht en dat wordt verwijderd. Wat dit voor de tomatenoogst betekent kunnen we nog niet overzien. In het ergste geval is de tomatenoogst dit jaar nihil. De andere gewassen in de kas zijn niet vatbaar voor deze schimmel. Deze week kunnen we de eerste pepers oogsten en binnenkort de eerste paprika’s.
Oogsten in de zomervakantie
Ga je deze zomer op vakantie en kom je niet oogsten? Je mag je buren/vrienden in jouw plaats laten oogsten (equivalent van jouw huishouden) of er voor kiezen om aan het eind van het seizoen maximaal twee weken in te halen met oogsten. Je hoeft dat niet door te geven. Het is fijn als je je buren/vrienden uitlegt hoe het zelfoogsten werkt.
Pasta met snijbiet en room
– 600 gram snijbiet
– 300 gram pasta
– 1 grote ui (grof gesneden)
– 2 tenen knoflook (geperst)
– 250 ml (plantaardige) slagroom
– verse tijm
– stuk kaas om te raspen
Kook de pasta beetgaar. Was ondertussen de snijbiet en snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes en bewaar deze apart. Snijd het blad grof. Verwarm een koekenpan met een scheut olijfolie. Bak de ui totdat deze glazig is en voeg dan de knoflook toe. Voeg de stelen van de snijbiet toe en bak een aantal minuten mee. Voeg daarna het blad toe en bak het een minuut of vijf totdat het blad zacht is. Zet het vuur laag en voeg de slag en fijngesneden tijm toe. Laat op laag vuur pruttelen en voeg peper en zout naar smaak toe. Schep het mengsel door de afgegoten pasta en rasp er wat kaas over heen.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan