Deze week op De Veldhof (woensdag 18 t/m zondag 22 augustus)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Aardappels Vitabella

Andijvie krul

Bietjes rood en geel

Palmkool

Courgette geel & groen, zomerpompoen & patisson (nieuw!)

Venkel

Snijbiet

Nieuw Zeelandse spinazie

Sperziebonen groen en paars (nieuw!), stokbonen & Borlotti bonen (nieuw!)

Prei

Zomerwortels

Komkommer & tomaat (wanneer beschikbaar)

Pepers (wanneer beschikbaar)

FRUIT: rode aalbes, Japanse wijnbes

Losse oogst

Andijvie krul, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, spitskool, aardappels Vitabella, sperziebonen, prei, venkel en knoflook

FRUIT: rode aalbes

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, basilicum


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin...

Deze week zaaien we veel herfstgroente voor zoals paksoi, Chinese kool, andijvie en veldsla. Op het veld zijn twee weken geleden meirapen, spinazie en bietjes gezaaid en deze komen goed op, met dank aan de vele regen. Ook de tweede lichting stokbonen groeit hard.

Wist je dat we sinds dit voorjaar ook groente, bessen en kruiden leveren aan restaurant De Zevensprong? Erg leuk om zo lokaal te kunnen werken.

Het experiment met de pompoenen en de bio mulchmat gaat ook goed. Een paar maanden geleden werd het veld gemaaid en ging de mat er op. De voorgezaaide pompoenen werden in kleine gaten in de mat geplant. De pompoenen dekken nu het gehele veld af en hopelijk is de aarde daarna vrij van kweekgras. Een fijne manier om dit veld om te zetten naar teelbedden, zonder de bodem te verstoren (no dig).

Oogsten in de zomervakantie

Ga je deze zomer op vakantie en kom je niet oogsten? Je mag je buren/vrienden in jouw plaats laten oogsten (equivalent van jouw huishouden) of er voor kiezen om aan het eind van het seizoen maximaal twee weken in te halen met oogsten. Je hoeft dat niet door te geven. Het is fijn als je je buren/vrienden uitlegt hoe het zelfoogsten werkt.


Pasta met snijbiet en room

– 400 gram verse Borlotti bonen (gepeld)

– 300 gram tagliatelle

– 1 grote ui (grof gesneden)

– 2 tenen knoflook (geperst)

– 1 el tomatenpuree & 150 ml tomatenblokjes

– verse tijm en bladpeterselie en 1 gedroogd laurierblaadje

– stuk kaas om te raspen

Pel en snipper de ui en de knoflook fijn. Fruit met een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de tomatenpuree en bak ook even aan. Voeg de tomatenblokjes en het laurierblaadje toe en laat 10 minuten op middelhoog vuur sudderen. Af en toe roeren. Voeg de borlottibonen toe en laat tien minuten sudderen op laag vuur. Prak een derde van de bonen met een vork. Kook ondertussen de tagliatelle en voeg deze (wanneer beetgaar) toe aan de saus. Haal het laurierblaadje er uit. Hak de peterselie en tijm fijn en meng deze door de pasta. Verder de pasta over de borden en rasp tot slot de kaas erover heen. Naar wens peper en zout toevoegen.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *