Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Bladmosterd (nieuw!)
Raapstelen
Rucola
Meiraap & rammenas (nieuw!)
Bietjes rood
Palmkool
Courgette geel & groen, zomerpompoen & patisson
Spitskool
Spinazie (nieuw!)
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Sperziebonen groen en paars & stokbonen
Snijbonen
Zomerwortels
Komkommer & tomaat & pepers (wanneer beschikbaar)
Aubergine & paprika (wanneer beschikbaar)
Losse oogst
Andijvie krul, raapstelen, rucola, meiraap, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, sperziebonen, venkel, zomerwortel en knoflook
KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, basilicum
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Laatste week tomaten
Dit is de laatste week dat je tomaten kunt oogsten. Volgende week gaan alle tomatenplanten er uit en zetten we de najaarsgroenten in de kas. Er hangen nog veel groene tomaten aan de planten. Daar kun je een heerlijke chutney van maken. Het recept vind je onderaan deze mail.
Neem een bosje bloemen (Tagetes) uit de kas mee!
Ook het merendeel van de bloemen wordt volgende week uit de kas gehaald om ruimte te maken voor de nieuwe groenten. Iedereen mag een bosje bloemen mee naar huis nemen.
Eendaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ op zaterdag 18 september
Tijdens deze eendaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?
Deze praktijk lesdag wordt verzorgd op De Veldhof.
Bijdrage: € 95,- incl. koffie/thee en plantaardige soep tijdens de lunch (gaarne zelf brood en drinkwater meenemen)
Data: zaterdag 18 september
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit Het LevensCollege. Meer informatie en aanmelden kan hier.
Groene tomaten chutney
- 1 kilo groene en rode tomaten (laatste oogst)
- 200 gram moesappelen
- 200 gram uien
- 1 teen knoflook
- 3 dl ciderazijn
- 200 gram suiker
- 1/2e theelepel kerriepoeder
- 1/2e theelepel komijnpoeder
- 1 takje verse tijm en salie
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de uien in kleine stukjes. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze in blokjes. Pel de knoflook en pers deze uit. Doe alles in een pan met een beetje zout. Giet de helft van de azijn er bij en breng het aan de kook. Laat het een uur pruttelen op laag vuur, roer regelmatig, tot de chutney dik is. Doe de kruiden, de rest van de azijn en de suiker er bij. Laat nog zeker 1,5 uur pruttelen op laag vuur en roer regelmatig.
Schep de nog hete chutney in met kokend water gesteriliseerde potten en draai het deksel er op. Na inmaken langere tijd bewaarbaar.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan