Deze week op De Veldhof (woensdag 8 t/m zondag 12 september)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Aardappels Alouette (rood)

Raapstelen

Rucola

Andijvie krul (op=op)

Meiraap

Bietjes rood (nieuw bed)

Palmkool

Courgette geel & groen, zomerpompoen & patisson

Spitskool (nieuw!)

Snijbiet

Nieuw Zeelandse spinazie

Sperziebonen groen en paars & stokbonen

Snijbonen

Zomerwortels

Komkommer & tomaat & pepers (wanneer beschikbaar)

Aubergine & paprika (wanneer beschikbaar)

Losse oogst

Andijvie krul, raapstelen, rucola, meiraap, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, aardappels Vitabella, sperziebonen, venkel, zomerwortel en knoflook

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, basilicum


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Oogstinstructies

Bij een aantal gewassen zoals de aardappels en de palmkool verloopt het oogsten niet zoals gewenst. Daarom het verzoek om altijd de oogstinstructies door te lezen. Bij elke gewas dat geoogst mag worden staat een bord met oogstinstructies.

Oogst de palmkool van beneden naar boven. Je begint dus bij het onderste blad. Het blad ris je van de plant. Nu wordt er halverwege de plant blad afgesneden waardoor de plant niet zijn natuurlijke vorm en groei behoudt. Ook bij de aardappels het verzoek om de instructies te lezen. De woelvork wordt wel gebruikt maar daarna wordt vaak niet nog met de hand verder gewoeld in de grond waardoor veel aardappels achter blijven. Bij het opschonen van de eerdere aardappelbedden hebben wij nog vele emmers met gemiste aardappels kunnen vullen. Aardappels die niet geoogst worden lopen volgend seizoen weer uit en zijn een broedplaats voor (ongewenste) Coloradokevers.

Een aantal gewassen hoef je zelf niet te oogsten. Die oogsten wij voor je. Die gewassen zijn soms kwetsbaar om te oogsten, het blad prikt of de plek is moeilijk bereikbaar zonder andere gewassen te beschadigen. Pepers, paprika en aubergines oogsten wij ook graag zelf (voor jullie) zodat deze niet te klein van de plant afgehaald worden. Staat er geen oogstbord bij het gewas? Dan aub niet zelf oogsten.

Alle gewassen die wij voor je oogsten vind je in de kast.


Eendaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ op zaterdag 18 september
Tijdens deze eendaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?

Deze praktijk lesdag wordt verzorgd op De Veldhof.

Bijdrage: € 95,- incl. koffie/thee en plantaardige soep tijdens de lunch (gaarne zelf brood en drinkwater meenemen)
Data: zaterdag 18 september
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit Het LevensCollege. Meer informatie en aanmelden kan hier.


Gestoofde meirapen met kastanjechampignons en balsamico

  • 500 gram meirapen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 rode uit
  • 2 takjes dragen & 2 blaadjes salie
  • plantaardige olie
  • balsamico azijn

Was de meirapen en snijd de onderkant en de bovenkant er af. Verder niet schillen. Snijd in partjes. Pel en snijd de rode ui in kleine stukjes. Snijd de champignons in stukken. Fruit de ui in de olie en voeg daarna de meirapen toe met ongeveer 50 ml water en doe een deksel op de pan. Smoor op laar vuur een aantal minuten, tot beetgaar. Bak in een andere pan de champignons en blus af met een scheut balsamico. Als de meirapen beetgaar zijn, voeg dan de fijngesneden kruiden en de champignons toe. Naar wens peper en zout toevoegen.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *