Deze week op De Veldhof (woensdag 5 t/m zondag 10 oktober)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Sla (nieuw veld!)

Bladmosterd

Groenselderij

Raapstelen

Rucola

Meiraap & rammenas

Palmkool

Courgette geel & groen, zomerpompoen & patisson

Spinazie (nieuw veld!)

Snijbiet

Nieuw Zeelandse spinazie

Sperziebonen groen (nieuw bed!) en paars & snijbonen

Winterwortels

Losse oogst

Pompoenen (diverse rassen!), raapstelen, courgette, patisson, zomerpompoen, winterwortel, rucola, meiraap, snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, palmkool, sperziebonen en knoflook

Losse verkoop pompoenen: Je kunt de pompoenen zelf wegen en per 100 gram (€ 0,50 ) of 500 gram (€ 2,50 ) afrekenen in de online Veldwinkel.

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, basilicum


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Vandaag is de groenbemester (winterrogge) en zijn de laatste winterspinazie en veldsla ingezaaid in de volle grond. En in de kas planten we deze week sla, paksoi en Chinese kool. Voor het eerst zien wij op de tuin wat meer slakken. Veel andere tuinders hadden dit voorjaar al te maken met veel slakken. Bij ons begint dat nu wat meer te worden, op zich niet zo vreemd nu er weer zo veel regen valt. We rapen elke ochtend alle slakken, tot nu valt de vraat heel erg mee.

Deze week wederom nog veel zomerse groenten op de oogstlijst. De laatste zaaironde van sperziebonen (stambonen) kunnen nu ook geoogst worden. Volgende week kunnen we de eerste tatsoi oogsten en de week daarna waarschijnlijk paksoi.


Onbeperkt Nieuw Zeelandse spinazie oogsten (abonnees)

Er staat nog steeds veel Nieuw Zeelandse spinazie. Deze plant kan niet tegen nachtvorst. Abonneehouders kunnen daarom tot aan de vorst extra Nieuw Zeelandse spinazie oogsten en dit bijvoorbeeld invriezen. Voor abonneehouders is dit onbeperkt mits voor eigen gebruik; losse oogsters kunnen afrekenen via de Veldwinkel. Onderaan deze mail vind je een recept voor deze lekkere spinazie.


Wie heeft er zin om te helpen met klussen?

Dit voorjaar hebben wij een prachtige workshopruimte cadeau gekregen. Hier mag nog het een en ander aan opgeknapt worden. De vloer moet vervangen worden, schuren en verven van de binnenkant en een keukenblok maken. Wie heeft er zin en tijd om te helpen met klussen? Dit kan op eigen tijd (start, november) of tijdens de meewerkdagen op zaterdag 13 en 27 november.


Stoofpotje met gerst en Nieuw Zeelandse spinazie

  • 150 gram gerst (eerst 24 u laten weken in water)
  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 stengels groenselderij
  • 150 gram wortels
  • 1,5e liter groentenbouillon
  • 250 gram rode linzen (gedroogd)
  • verse tijm, rozemarijn en salie
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 300 gram Nieuw Zeelandse spinazie (alleen blad, geen stelen)

Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit deze met olie in een pan. Voeg na een paar minuten de fijngesneden bleekselderij en wortel toe en bak mee. Voeg de groentenbouillon, de geweekte gerst, verse (klein gesneden) kruiden en het komijnzaad toe en breng het geheel aan de kook. Laat het daarna op laag vuur pruttelen en voeg de linzen toe. Snijd de spinazie in repen en laat dit de laatste minuten meekoken. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *