Deze week op De Veldhof (woensdag 1 t/m zondag 5 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Koolrabi (nieuw!)

Paksoi

Rode krulsla (nieuw!)

Rode bindsla (op=op)

Rucola 

Andijvie

Chinese kool

Lenteui 

Raapstelen 

Radijs 

FRUIT: Aardbeien (voor de kinderen)

 

Losse oogst

Paksoi, Chinese kool, andijvie, lente ui, andijvie, radijs, raapstelen

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

In de tunnelkas worden deze week de laatste voorjaarsgroenten geoogst en ondertussen worden de nieuwe planten in de bedden geplant: tomaten (verschillende rassen), paprika, peper, aubergine en komkommer! En om deze planten heen zetten wij paarse en groene basilicum. De groenten die je eerder in de kas kon oogsten vind je nu in het veld. Binnenkort komen daar venkel, bietjes, tuinbonen en peulen bij. Ook verwachten we dit seizoen veel kleinfruit. Alle bessenstruiken hebben afgelopen herfst een goede snoeibeurt gehad en de struiken hangen nu vol met witte, rode en zwarte bessen en kruisbessen. 

Aardbeien voor de kinderen

De eerste aardbeien zijn mooi rood aan het kleuren. De aardbeien zijn voor de kinderen van de abonnementhouders. 

Mesjes met snijvlak naar beneden

Bij deze het verzoek om na het oogsten je mes terug te zetten in de pot, met het snijvlak naar beneden. 


Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Benodigdheden gazpacho

  • een flinke bos radijs, met blad
  • een flinke bos raapstelen en/of rucola
  • een bosje kervel
  • een grote (zoete) aardappel of pastinaak
  • twee grote uien of een bosje lente ui
  • verse kruiden, in dit geval zoals salie, oregano en daslook
  • een klein scheutje olijfolie
  • twee blokjes knoflookbouillon

Haksel de ui of bosui. Als je lente ui gebruikt, houd dan iets achter van de stengels want dat kun je straks gesneden als garnering over de soep strooien. Fruit de ui in een klein scheutje olie. Was het radijsblad en de raapstelen en/of rucola. Rucola is wat pittiger van smaak dan raapsteel, als je de smaak iets wilt verzachten is het goed om straks meer kervel toe te voegen. Voeg het radijsblad en de raapsteel of rucola toe en bak kort mee. Voeg één liter kokend water toe en voeg de aardappel of pastinaak en de bouillon toe. Laat het op laag vuur koken totdat de aardappel of pastinaak gaar is. Haal de pan van het vuur, voeg de kervel en de kruiden toe en wat versgemalen peper. Met een staafmixer pureer je de soep totdat hij helemaal glad is. Vind je de soep te dik, voeg dan een klein beetje kokend water toe. Laat de soep afkoelen en serveer met gesneden radijsstukjes en gesneden bosui.


Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *