Deze week op De Veldhof (woensdag 11 mei /tm zondag 15 mei)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Paksoi

Rode eikenbladsla

Groene eikenbladsla

Andijvie

Rabarber

Losse oogst

Paksoi, rode eikenbladsla, groene eikenbladsla

Losse verkoop aardbeienplanten: zelf afrekenen in de online Veldwinkel.

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

De eerste week van het nieuwe oogstseizoen! Na maanden voorbereiden, zaaien en planten kunnen de eerste groenten geoogst worden. De paksoi, sla en andijvie staan in de tunnelkas. De andijvie is nog wat klein maar we hebben genoeg planten (binnen in de kas en buiten op het veld) dus abonnementhouders mogen alvast beginnen met oogsten.

Met name de paksoi is enorm gegroeid. De grootste paksoi ooit op De Veldhof! Daarom deze week een lekker recept mat paksoi.

Loop vooral al eens een rondje over het terrein en kijk wat er allemaal geplant en gezaaid is. De komende weken verwachten we spinazie, raapstelen, Chinese kool, venkel, bietjes en nog veel meer. Probeer zo veel mogelijk op de gemaaide paden te blijven. Sommige teeltbedden zijn nog niet onkruidvrij gemaakt en zij lijken op paden maar dat zijn ze niet. Deze weken is het (weer) erg droog. Zolang we de teeltbedden niet gebruiken laten we de onkruiden staan zodat de bedden niet uitdrogen. Wanneer we een bed in gebruik willen nemen en de onkruiden er af halen dan dienen die elders als mulchlaag. Zo maken we efficiënt gebruik van eigen organisch materiaal.

Aanplant voedselbos

Achter de houtwal (net achter de schoolmoestuin) vind je het voedselbos. Deze winter heeft zorgverzekeraar Univé een halve hectare voedselbos gedoneerd en de medewerkers van Univé hebben dit zelf aangelegd. Een fantastisch cadeau aan De Veldhof; een toename in biodiversiteit en een langdurig gezonde voedselteelt die ons huidige assortiment aanvult. Er loopt een kronkelpaadje door het voedselbos, dat is gemarkeerd met houten paaltjes. De basis van het voedselbos staat nu (bomen en struiken); zodra er een flinke regenbui over komt dan worden de groenbemesters en bijenmengsels ingezaaid. De vaste planten die de bodembedekkende laag vormen worden over een aantal jaar geplant, wanneer de bomen en struiken goed geworteld zijn.

Het voedselbos is nu nog kwetsbaar en met deze droogte moet er regelmatig water gegeven worden, dat doe ik meestal in de avond. Heb je tijd en zin om daar bij te helpen, dan is dat zeer welkom. (graag een mailtje naar info@tuinderijdeveldhof.nl)


Veldhof tas & aardbeienplantjes voor abonnementhouders

De Veldhof tassen van bio katoen liggen voor je klaar in de oogstkast. Per volwassene één tas. Ook mag je per volwassene twee aardbeienplantjes meenemen. Het zijn stekken van de Korona aardbei.

Afgelopen najaar hebben wij twee nieuwe aardbeienbedden aangelegd. Het onderhoud van aardbeien vraagt veel en daarom hebben wij de keuze gemaakt om de aardbeien voortaan alleen nog aan te bieden aan onze jongste abonnees: de kinderen. T.z.t. mogen zij de aardbeien plukken en opeten.Oogsthulp op donderdagen

Ben je slecht ter been en vind je het fijn om ondersteuning te krijgen bij het oogsten? Elke donderdag werken wij met vrijwilligers op de tuin en kun je iemand vragen om je te helpen.


Romige parelgerst met paksoi en verse oregano

  • 170 gram parelgerst
  • 1 grote paksoi
  • 1 knoflookteen
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 takjes verse oregano
  • 50 gram Parmezaanse kaas of edelgistvlokken
  • 450 ml groentebouillon
  • olie, peper en zout

Bereid de bouillon. Snipper de ui en snijd de knoflookteen fijn. Ris de oreganoblaadjes van de takken en hak deze fijn. Verhit de olie in een wok. Voeg de ui, knoflook, paprikapoeder en parelgerst toe en roerbak 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg daarna de bouillon roe en kook de parelgerst (deksel op de wok) in ongeveer 25 minuten droog. Wel zo nu en dan roeren.

Snijd ondertussen de paksoi klein en houd het witte deel apart van de groene bladeren. Voeg na 15 minuten het willen deel van de paksoi en de oregano toe aan de parelgerst. Voeg in de laatste minuut het groene deel en de helft van de kaas of edelgistvlokken (geraspt) toe. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer en strooi de laatste kaas er over heen.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *