Deze week op De Veldhof (woensdag 18 t/m zondag 22 mei)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Paksoi

Rode eikenbladsla

Groene eikenbladsla

Rode bindsla (nieuw!)

Andijvie

Chinese kool (nieuw!)

Stengelui (nieuw!)

Losse oogst

Paksoi, rode eikenbladsla, rode bindsla, groene eikenbladsla, Chinese kool, andijvie

Losse verkoop aardbeienplanten: zelf afrekenen in de online Veldwinkel.

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Droog, droger, droogst… Dit voorjaar heeft de droogte (helaas) een nieuw record gezet. Op de tuin kunnen wij hier wel redelijk goed omheen werken. Door te mulchen (het bedekt houden van de bodem) met onkruiden en uitgezaaide eenjarige planten wordt het vocht beter vast gehouden. De sproeier staat vaker aan en een aantal gewassen hebben wij nog niet gezaaid. Deze en volgende week lijkt er wel wat regen te vallen. Deze week zaaien wij pastinaak, peterseliewortel en winterwortel pas deze week. Ook kunnen we de eerste sperzieboontjes zaaien!

Vorige week hebben wij alle pompoenen voorgezaaid. Helaas hebben de vogels dit ontdekt; zij zijn de kas ingevlogen en hebben alle zaden er uit gepikt. Deze week zaaien we nogmaals pompoenen voor en dekken wij de bakken af met vliesdoek. Deze week planten we de eerste spruitplantjes die eerder deze maand zijn voorgezaaid.

Nu de temperaturen omhoog gaan schieten sommige gewassen ineens de grond uit. Waarschijnlijk kunnen we volgende week radijs en raapstelen oogsten.

De bomen in het voedselbos krijgen ook regelmatig water zodat zij de droogte goed doorstaan. Deze week wordt tussen de bomen een groenbemester met bijenmengsel gezaaid zodat de bodem weer bedekt is.

De Veldhof bij BinnensteBuiten

Voor wie het nog niet gezien heeft: afgelopen november zijn er opnames gemaakt op De Veldhof voor het programma BinnensteBuiten. Chef-kok Ramon kookte o.a. met de paarse boerenkool. Het fragment werd in januari uitgezonden en dat kun je hier terugkijken.Andijvie pannenkoeken

  • 4 pannenkoeken
  • 1 grote krop andijvie
  • 100 gram hazelnoten
  • 1 pakje (plantaardige) room
  • 2 takjes verse oregano
  • 150 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Bereid de pannenkoeken op de voor jou gebruikelijke wijze. Verwarm de grill ondertussen op de hoogste stand. Hak de noten in stukjes en rooster deze lichtbruin in een droge koekenpan. Laat de nootjes daarna op een bord afkoelen. Verhit daarna de koekenpan met wat olie en bak de klein gesneden andijvie in ongeveer 2 minuten. Schep vaak om. Wanneer de andijvie is geslonken schep je de helft van de kaas, de room en de hazelnootjes er door heen. Voeg peper en zou naar smaak toe.

Spreid de pannenkoeken uit op een bakplaat. Schep op elke pannenkoek 1/4e deel van het mengsel, vouw de pannenkoeken dicht en strooi de rest van de kaas er over heen. Onder de gril hooguit vijf minuten de kaas laten smelten en daarna opdienen.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *