Deze week op De Veldhof (woensdag 25 t/m zondag 29 mei)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Paksoi

Rode eikenbladsla

Groene eikenbladsla (op=op)

Rode bindsla

Rucola (nieuw!)

Andijvie

Chinese kool

Lenteui (i.p.v. stengelui)

Raapstelen (nieuw!)

Radijs (nieuw!)

Losse oogst

Paksoi, rode eikenbladsla, rode bindsla, groene eikenbladsla, Chinese kool, andijvie, lente ui

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Na de droogte van de afgelopen maanden nu eindelijk veel regen. Vlak voor de buien zijn de groenbemesters ingezaaid in het voedselbos. O.a. bladrammenas, gele mosterd, boekweit, lupine, phazelia, meerjarige rogge en bijenmengsels. Dat gaat een kleurige plek worden.

Morgen worden de tomanten-, komkommer-, paprika-, peper-, en aubergineplanten bezorgd, voor in de kas. Daarom oogsten we deze week de groente die nu nog in de kas staat; daarna gaan we door met oogsten in het veld.

Lente ui i.p.v. stengelui!

Vorige week stond stengelui op de lijst met de bijbehorende instructies. Maar dat klopt niet. Het gaat om lente uit en niet om stengelui. Ik zal de borden met oogstinstructies aanpassen. Graag nog even doorlezen wanneer je lente ui gaat oogsten.


Tariefverhoging abonnementen

Bij aanvang van het zelfoogstseizoen heb je een mail ontvangen waarin ik vertelde over de tariefverhoging van de abonnementen. Gezien de hoge inflatie heb ik de tarieven helaas moeten verhogen, met 10%. Alle inkoop van materialen is duurder geworden, dat merk ik in de uitgaven voor de tuinderij. De prijzen op de website zijn inmiddels aangepast; last minute aanmelders betalen vanaf nu het nieuwe tarief. 

Heb je je abonnement (deels) al betaald? Als je budget het toelaat wil ik je vragen of je 10% extra kunt overmaken voor je abonnement. Dat is dus geen verplichting. Heb je geen ruimte om dit te betalen dan kun je dit seizoen oogsten voor het oude tarief. Eendaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ op zaterdag 11 juni & online programma ‘ZAAI!’
Tijdens deze eendaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?Deze praktijk lesdag wordt verzorgd op De Veldhof.                  

Bijdrage: € 95,- incl. koffie/thee en plantaardige soep tijdens de lunch (gaarne zelf brood en drinkwater meenemen)
Data: zaterdag 11 juni (de eerstvolgende is op zaterdag 3 september)
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Docent: Valérie van Dijck – Aanmelden voor de lesdagen doe je hier.

Onlangs heb ik een online programma gelanceerd genaamd ZAAI! In dit online programma leer je de basis van Permacultuur, de natuurlijke moestuin en de eetbare vaste planten (bos)tuin. Dit programma volg je op je eigen tijd en is levenslang toegankelijk. Meer informatie over het online programma vind je hier.

 


Chinese stamppot met kabeljouw (recept uit ‘Eet beter in 28 dagen’)

1 kilo zoete aardappel

12 onbespoten citroenen

1 paksoi

50 gram krulpeterselie, fijngehakt

1 teentje knoflook, geperst

600 gram verse kabeljouw

peper en zout

 

Schil de aardappels en snij ze in parten. Rasp de schil van de citroenen met een fijne rasp en pers ze uit. Snij de paksoi in flinterdunne reepjes.

Zet de aardappels net onder water, breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.

Maak een kruidenmengsel van de citroenschil, de helft van het citroensap, de krulpeterselie, de knoflook en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout naar smaak.

Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de kabeljauw op middelhoog vuur in 2-3 minuten per kant goudbruin, afhankelijk van de dikte. Keer voorzichtig om met een spatel.

Stamp de aardappels met de resterende eetlepel boter tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de rauwe paksoi toe en schep goed door.

Serveer de paksoistamppot op een bord, leg daarop de kabeljauw en lepel het kruidenmengsel eroverheen.


Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *