Deze week op De Veldhof (woensdag 15 t/m zondag 19 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Koolrabi

Tuinbonen (nieuw!)

Peultjes

Venkel (nieuw!)

Rode krulsla

Rode bindsla

Rucola

Andijvie

Chinese kool (laatste week!)

Meiraap

Stengelui (nieuw!)

Nieuw Zeelandse spinazie (nieuw!)

 

FRUIT: Aardbeien (voor de kinderen)

Losse oogst

Chinese kool, andijvie, meiraap, venkel, Nieuw Zeelandse spinazie, koolrabi 

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille, koriander (nieuw!)

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Groot nieuws…

Vanochtend ontving je de mail met het feestelijke nieuws over de oprichting van Stichting Levende Grond en de aankoop van de grond van De Veldhof! Na zeven mooie jaren staat er een prachtige zelfoogsttuin. Met de aankoop van de grond kunnen we deze tuin toekomst geven. Met aandacht voor een gezonde en levende grond en ten behoeve van de gemeenschap. Op zondag 18 september hopen we je te ontmoeten tijdens de Veldlunch op De Veldhof. Noteer de datum alvast; de uitnodiging voor de Veldlunch volgt binnenkort.  

 

Even voorstellen: de bestuursleden van Stichting Levende Grond: Wieger Janse (voorzitter), Robert Kramps, Anna van der Maas en Valérie van Dijck 

Website en nieuwsbrief stichting

Neem alvast een kijkje op de website van de stichting en meld je aan voor de nieuwsbrief. We houden je graag op de hoogte van onze plannen.  

—————————————————————————————————————————————————————————

Op de tuin: laatste oogst voorjaarsgewassen

De meeste voorjaarsgewassen schieten nu door. Deze week lopen de temperaturen op en zullen ook de laatste planten doorschieten. Een prachtig gezicht, de bijen zijn dol op de bloemen. Deze week laat ik een deel nog staan en vanaf donderdag a.s. begin ik met klepelen (fijnhakselen). Door te klepelen brengen we de voedingsstoffen meteen terug in het teeltbed en kan daarna de volgende lichting planten gezaaid of geplant worden. In de teeltbedden komen dan sperziebonen, courgette, zomerpompoen en wortelpeterselie. 

Wil je nog een laatste keer raapstelen, radijs, mosterdblad en/of paksoi oogsten dan raad ik je aan om dat deze woensdag te doen. Het bed met Chinese kool blijft nog een week langer staan. De buitenkant van de kroppen ziet er weinig aantrekkelijk uit (veel gaatjes en bruin) maar de krop zelf is vrij van gaten en gewoon eetbaar. Ook de kroppen andijvie zullen binnenkort doorschieten.  

Van lente ui via stengelui naar ui & koniniginnepage nestelt op venkel planten!

De afgelopen weken kon je genieten van de lente ui, de voorloper van de ui. Bij deze planten mag nu niet meer geoogst worden zodat zij nu kunnen uitgroeien tot grotere uien. Deze week daarom een stengelui op het menu (op een ander teeltbed) en zeer binnenkort mogen dan de uien geoogst worden.

De rupsen van de koninginnepage nestelen graag op het loof van de venkel. Let je er op dat je venkel oogst waar geen rups op zit? De rups is te herkennen aan zijn groen/rode/zwarte strepen (zie foto). 

     


Koolrabi met (plantaardige) room en koriander

Benodigdheden 

  • 1 koolrabi
  • 3 eetlepels gehakte koriander
  • 1 dl (plantaardige) room
  • citroensap
  • nootmuskaat

Schil de koolrabi en snijd deze in dunne repen. Kook de groente een paar minuten in water en laat het daarna uitlekken en houd het warm. Verwarm de room en voeg de gehakte koriander toe. Breng op smaak met zout, peper, citroensap en nootmuskaat. Voeg daarna de koolrabi toe en verwarm nog even. 


Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *