Deze week op De Veldhof (woensdag 8 t/m zondag 12 juni)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Koolrabi

Peultjes (nieuw!)

Paksoi (op=op)

Tatsoi (nieuw!)

Rode krulsla

Rode bindsla

Rucola

Andijvie

Chinese kool

Radijs

Meiraap (nieuw!)

Lenteui

Raapstelen

Bladmosterd groen (nieuw!)

 

FRUIT: Aardbeien (voor de kinderen)  

Losse oogst

Paksoi, Chinese kool, andijvie, lente ui, radijs, raapstelen, rode krulsla, rode bindsla, bladmosterd groen, meiraap

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin…

Een aantal gewassen begint nu door te schieten, zoals de paksoi die op het veld staat, daar zitten gele bloemen in. Deze week is de laatste week dat je de paksoi kunt oogsten. Je kunt de bloem (en harde steel) er uit knippen en de plant eten. Ook de bloem is trouwens eetbaar en heel sierlijk in een salade. Volgende week wordt het bed geklepeld (hakselen), dan zijn de resten paksoi een goede voedingsbodem voor de volgende gewassen die in dat bed geplant worden. De kortst mogelijke kringloop 🙂 Ook de raapstelen, tatsoi, radijs en bladmosterd beginnen door te schieten. Deze zijn nog heel lekker om te eten en ook deze gewassen worden volgende week geklepeld. Deze week mag je hier extra veel van meenemen om bijvoorbeeld een portie in te vriezen. 

Ook de slakken hebben de doorschietende planten ontdekt. Wij hebben het geluk dat wij geen overmatige vraat van slakken hebben. De populatie slakken wordt in toom gehouden door de padden en egels. Zo lang die populatie in evenwicht is zijn slakken geen probleem. Slakken voelen haarfijn aan wanneer planten verzwakken en komen ze dan opruimen. Kom je grote naaktslakken tegen? Dan is het wel fijn als je de slakken van de planten afhaalt en in het bos uitzet. Dank alvast!

De eerste peultjes kunnen geoogst worden. Helaas niet zo veel als in vorige jaren. Door de droogte dit voorjaar kwamen de peulen langzaam of niet op en heb ik deze meerdere malen moeten zaaien. In de kas zijn nu zo goed als alle tomaten, komkommer, paprika, aubergine en peper planten geplant. Hopelijk kunnen we daar snel van oogsten! En in het veld hebben we diverse bedden met kruiden ingeplant, zoals koriander, peterselie, dille en bieslook. 

Let op: vingerhoedskruid (giftig)

In de randen van de omheining groeit op diverse plekken vingerhoedskruid (zie foto, rechts). Een prachtige sierlijke plant met fijne eigenschappen voor insecten en bijen maar helaas wel giftig voor mensen. 

Onderzoek VU Amsterdam: help je mee en vul je de enquête in?

Tom Kiel, student aan de VU vraagt onze medewerking in zijn onderzoek: Brengen community-supported agriculture (CSA) of voedselcoöperaties consumenten dichterbij de boer?

Tom’s onderzoek is ingericht om te testen of mensen zich daardoor ook meer verbonden voelen met de oorsprong van hun voedsel. Zulke gevoelens van verbondenheid kunnen uiteindelijk leiden tot andere keuzes met betrekking tot consumeergedrag. Om die veronderstelling te testen heeft Tom een enquête opgesteld.

Deelname aan de enquête is volledig anoniem en neemt ongeveer 10-15 minuten in beslag. Oogstgenoten kunnen de enquête openen via de onderstaande link: https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_e2uS9YqJwPwjCoS

 


Voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Benodigdheden gazpacho

  • een flinke bos radijs, met blad
  • een flinke bos raapstelen en/of rucola
  • een bosje kervel
  • een grote (zoete) aardappel of pastinaak
  • twee grote uien of een bosje lente ui
  • verse kruiden, in dit geval zoals salie, oregano en daslook
  • een klein scheutje olijfolie
  • twee blokjes knoflookbouillon

Haksel de ui of bosui. Als je lente ui gebruikt, houd dan iets achter van de stengels want dat kun je straks gesneden als garnering over de soep strooien. Fruit de ui in een klein scheutje olie. Was het radijsblad en de raapstelen en/of rucola. Rucola is wat pittiger van smaak dan raapsteel, als je de smaak iets wilt verzachten is het goed om straks meer kervel toe te voegen. Voeg het radijsblad en de raapsteel of rucola toe en bak kort mee. Voeg één liter kokend water toe en voeg de aardappel of pastinaak en de bouillon toe. Laat het op laag vuur koken totdat de aardappel of pastinaak gaar is. Haal de pan van het vuur, voeg de kervel en de kruiden toe en wat versgemalen peper. Met een staafmixer pureer je de soep totdat hij helemaal glad is. Vind je de soep te dik, voeg dan een klein beetje kokend water toe. Laat de soep afkoelen en serveer met gesneden radijsstukjes en gesneden bosui.


Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *