Deze week op De Veldhof (woensdag 13 t/m zondag 17 juli)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Aardappel

Rode bietjes

Tuinbonen (op=op)

Kapucijners (laatste week)

Venkel

Rode eikenbladsla

Rode kropsla

Gemengde sla

Meiraap (op=op)

Spitskool

Palmkool

Snijbiet (nieuw!)

Nieuw Zeelandse spinazie

Komkommer (nieuw!)

Paprika (nieuw!)

Aubergine (nieuw!)

Peper (nieuw!)

Prei

Ui

Stengelui

Knoflook

 

FRUIT VOOR ABONNEES: Zomerframbozen, rode aalbes, witte aalbes, kruisbes

Losse oogst

Rode eikenbladsla, rode kropsla, gemengde sla, meiraap, peultjes / erwten, venkel, spitskool, Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, koolrabi wit, palmkool, tuinbonen, stengelui, knoflook, ui, prei, aardappel, rode aalbes, witte bes en kruisbes.

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille, koriander, platte peterselie, krulpeterselie, basilicum, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Dit jaar is er een overvloed aan bessen! Als abonnementhouder mag je deze weken extra rode bessen oogsten om in te maken. Ook bieden wij de rode en witte bessen met korting aan aan losse oogsters. Dus geef het bericht vooral door aan geinteresseerden. Het aanbod en de prijzen voor losse oogst vind je in de online webwinkel.

De eerste aardappeloogst viel ietwat tegen. In dit teeltbed heeft de Coloradokever toegeslagen en het loof van de planten opgegeten. Daar kunnen wij helaas weinig aan doen. De aardappel is een exoot en heeft geen natuurlijke vijand. Met opzet heb ik jullie het ‘slechtste’ teeltbed eerst aangewezen, wetende dat daar wat minder opbrengst in zat. Dan kunnen we dat teeltbed weer snel inzaaien met najaarsgroenten. Op andere plekken was er minder vraat van de Coloradokevers en daar gaan wij nu verder met het oogsten van de aardappels.

De aubergine is familie van de aardappel en ook deze planten worden aangevreten door de Coloradokevers. Dit seizoen is het aankijken of de planten ondanks de vraat toch voldoende vruchten kunnen maken. Mocht dat niet zo zijn dan is het voor volgend seizoen wellicht een betere keuze om de aubergineplanten te vervangen door meer paprikaplanten.

Beperkt aanbod komkommers, paprika’s en aubergine

De eerste komkommers, paprika’s en aubergines mogen geoogst worden. Er is op dit moment nog niet voldoende voor iedereen. Daarom het verzoek om met mate hiervan te oogsten en de instructies op de borden goed te lezen. Oogst een gewas pas als het groot genoeg is (minimale maten staan op de borden). Als je het oogst wanneer het te klein is heb je er meer van nodig en kan niemand een volgroeide groente oogsten.  

Voorraad uien en knoflook mee naar huis nemen 

Alle uien en knoflook zijn geoogst. Neem je een voorraad voor de komende weken mee naar huis? Op de tuin kunnen we de uien en knoflook helaas niet goed drogen. Idealiter leg je de uien en knoflook naast (en los van) elkaar op een rooster of iets anders dat goed ventileert, in de zon en onder een afdak. Je kunt ze ook ophangen of er een vlecht van maken en dan laten drogen. 

Excursie De Veldhof & Landgoed De Nieuwe Aarde op zondag 4 september

Sinds kort biedt De Veldhof samen met Landgoed De Nieuwe Aarde gezamenlijke excursies aan. Gisteren was er weer een mooie excursie met enthousiaste deelnemers. Naast een rondleiding wordt uitgelegd wat een CSA is, hoe we de bodem elk jaar verbeteren, wat Permacultuur is en hoe we met Permacultuur een biodiverse en veerkrachtige tuin opbouwen. Op zondag 4 september is de volgende excursie. Meer informatie en aanmelden kan hier: Agenda – Tuinderij De Veldhof

 

Frittata met snijbiet en Nieuw Zeelandse spinazie

Benodigdheden

  • een flinke bos snijbiet
  • 300 gram Nieuw Zeelandse spinazie (zonder steeltjes)
  • diverse kruiden zoals peterselie, basilicum, bieslook, tijm
  • 3 eieren
  • 200 ml (plantaardige) room
  • 1 ui en 2 tenen knoflook
  • 100 gram geraspte kaas 
  • peper, zout, olie
 

Snijd de snijbiet en Nieuw Zeelandse spinazie in stukjes. Houd daarbij de stengels van de snijbiet apart en snijd deze ook in kleine stukjes. Zet een wok op hoog vuur met olie en voeg eerst een versnipperde ui en fijngesneden knoflook toe. Voeg na een paar minuten de steeltjes van de snijbiet toe en nog een paar minuten later ook de andere fijngesneden bladgroenten. Blijf omroeren. Zet het vuur uit en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Kluts de eieren en meng dit met de room en de fijngesneden kruiden. Giet dit over het groentenmengsel en strooi er kaas over heen. 30 -40 minuten in de oven tot het eimengsel goed gestold is. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *