Deze week op De Veldhof (woensdag 20 t/m zondag 24 juli)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Aardappel

Rode bietjes

Venkel (op=op)

Rode eikenbladsla

Rode kropsla

Gemengde sla

Spitskool

Palmkool

Snijbiet

Nieuw Zeelandse spinazie

Zomerwortel (nieuw!)

Komkommer

Paprika

Peper

Prei

Ui

Stengelui

Knoflook

 

FRUIT VOOR ABONNEES: Zomerframbozen (op=op), rode aalbes, witte aalbes, kruisbes (op=op), Japanse wijnbes (nieuw!)

Losse oogst

Rode eikenbladsla, rode kropsla, gemengde sla, spitskool, Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, stengelui, knoflook, ui, prei, aardappel, rode aalbes, witte bes en kruisbes.

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille, koriander, platte peterselie, krulpeterselie, basilicum, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Deze dagen zijn intensief op de tuin. Tuinder en vrijwilligers werken nu op een tropenrooster. We beginnen rond 7 uur en stoppen om 12 uur. In de avond gaan de sproeiers aan. Vandaag is de verwachting dat we de 39 graden aantikken. En dat is toch even spannend. We hebben de afgelopen weken heel veel gemulchd (de bodem bedekken) met onkruiden, reststoffen van groenten (buiten bladen van spitskool!) en de resten van de peulen- en kapucijnerplanten. En dat werkt heel goed! Tegelijkertijd zijn sommige planten niet gemaakt voor extreme temperaturen. Sla en venkel schieten nu door en dat is natuurlijk jammer. Doorgeschoten sla is overigens wel goed eetbaar. De harde steel is niet eetbaar maar het blad wel. De nieuwe sla is in de schaduw van de doorgeschoten dille en koriander geplant. Ook de onkruiden in het aardappelbed bieden schaduw aan een ander teeltbed waar de sla nu goed kan groeien. 

 

Deze week ‘kliekjesweek’ 

Deze week eten we de laatste spitskolen, palmkool en venkel waarna we aan een nieuwe lichting groenten beginnen zoals courgette, sperziebonen en tomaat. In de kas kun je alvast een blik werpen op de tomaten die er prachtig bijstaan. 

 

Kruiden in vak III

Wellicht heb je het mooie aanbod aan kruiden dit seizoen nog niet gezien. In vak III vind je twee teeltbedden met diverse kruiden, zoals platte en krulpeterselie, bieslook, dille en koriander. Deze kruiden vind je in beperkte mate ook in de kruidenspiraal. Wil je een voorraad kruiden drogen of gewoon meer oogsten, kijk dan in vak III. Dille en Koriander zijn doorgeschoten maar onderaan de planten vind je jong blad en de bloemen zijn ook eetbaar. Ook basilicum is er dit jaar veel. Basilicum vind je in de kas. 

 

Wespen op de tuin

Deze zomer is een ‘goed’ wespenjaar. Wespen zijn belangrijk voor onze tuin. Zij eten bijvoorbeeld luizen en andere insecten. Maar soms zitten de wespen op plekken die voor ons onwenselijk zijn. De wespenverdelger is nu twee keer op de tuin geweest om nesten te verdelgen. Helaas kan dat niet anders. Verplaatsen hebben we ook meerdere malen geprobeerd maar de wespen zoeken dan hun oude plek op en bouwen daar een nieuw nest. Wespen bouwen hun nesten in bomen, onder droge plekken (onlangs onder onze opkweektafel) en ook in holen in de grond. Eén van onze vrijwilligers is vorige week geprikt en hij bleek in ernstige mate allergisch te zijn, waarna een ambulance ingeschakeld moest worden. Hij maakt het nu gelukkig weer goed. Bij deze het verzoek om alert te zijn op wespen en mij te berichten als je een nest tegenkomt. Dank alvast.

 

Smeuige pasta met palmkool en prei

Benodigdheden

  • 10 bladen palmkool
  • 5 prei
  • diverse verse kruiden zoals peterselie, basilicum, bieslook, tijm
  • 400 ml (plantaardige) room
  • 1 ui en 2 tenen knoflook
  • 100 gram Dana blue kaas (of edelgistvlokken)
  • peper, zout, olie
 

Verwijder de harde stelen uit de palmkool en snijd het blad in kleine stukjes. Snijd de prei ook in kleine ringen. Snijd daarna de ui en knoflooktenen in stukjes en fruit deze op hoog vuur in een wok. Na een paar minuten voeg je de prei toe en kort daarna de palmkool. Wanneer de palmkool bruin kleurt zet je het vuur laag en voeg je de room en de kaas toe. Laat een paar minuten sudderen voeg op het laatst de fijngesneden verse kruiden toe. Lekker met pasta of aardappelen. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *