Deze week op De Veldhof (woensdag 3 t/m zondag 7 augustus)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Aardappel Alouette

Rode bietjes (laatste week)

Rode kropsla

Gemengde sla

Sperziebonen

Spitskool (laatste week)

Palmkool

Snijbiet

Courgette (nieuw!)

Nieuw Zeelandse spinazie

Zomerwortel

Komkommer

Tomaat (nieuw!)

Paprika

Peper

Prei

Ui

Stengelui

Knoflook

 

FRUIT VOOR ABONNEES: rode aalbes, witte aalbes, Japanse wijnbes

Losse oogst

Rode kropsla, gemengde sla, spitskool, Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, stengelui, aardappel Alouette, knoflook, ui, prei, rode en witte aalbes.

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille, koriander, platte peterselie, krulpeterselie, basilicum, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

De eerste courgettes en tomaten kunnen geoogst worden! Op dit moment nog niet genoeg voor iedereen maar dat zal komende week wel het geval zijn. Courgettes en tomaten varen wel bij zonnige en droge periodes. En dat kunnen we de komende weken (helaas) verwachten. En dat is wel een serieuze uitdaging voor veel andere gewassen. Het grondwaterpeil zakt en ondanks het vele mulchen wordt het moeilijker om vocht vast te houden. (Als mulchmateriaal gebruiken wij oa de onkruiden uit de paden. De doorgeschoten sla wordt ter plekke gehakseld. Op de foto’s zie je ‘voor’ en ‘na’ het mulchen) Voor de planten die al goed geworteld zijn is dat niet zo erg. Met om de dag beregenen groeien zij goed door. Maar voor de gewassen die nu gezaaid worden is het wel moeilijk om goed te groeien. Ook het voedselbos heeft het eerste jaar veel vocht nodig. De afgelopen jaren hebben wij ingestoken op meer schaduw op de tuin. Zo zijn er diverse walnotenbomen naast de teeltbedden geplant, bij de picknicktafels. Die bomen hebben tijd nodig om te groeien en er mag nog veel meer bijkomen. Dit najaar zullen er op meerdere plekken hagen geplant worden naast de teeltbedden. Hagen die de felle middagzon gaan opvangen zodat de eenjarigen goed kunnen groeien en er minder water gegeven hoeft te worden. Ook in het voedselbos zullen pioniersbomen geplant worden die de nieuwe aanplant schaduw geven. 

Oproep: zaailingen voor nieuwe hagen

Heb je zaailingen in je tuin staan die wij in de hagen en in het voedselbos mogen planten? Berk, hazelaar, lijsterbes, kornoelje, olijfwilg, vlier, linde, brem en 

Wespennesten

Eerder schreef ik al over de vele wespennesten op de tuin dit seizoen en dat één van onze vrijwilligers allergisch is voor wespen. Gisteren ben ik zelf geprikt nadat ik met de maaimachine per ongeluk een nest kapot reed, op één van de paden. De nesten zijn niet altijd zichtbaar. Op onze mooie biodiverse tuin zijn er natuurlijk tig interessante plekken voor wespen om nesten te bouwen. Daarom nogmaals het verzoek om alert te zijn op wespen en mij te informeren als je een wespennest tegenkomt zodat ik deze kan laten verdelgen.

Driedaagse training ‘Ontwerp je eetbare tuin’

Op vrijdag 26 augustus gaat de driedaagse training ‘Ontwerp je eetbare tuin’ van start op De Veldhof. Na drie dagen ga je naar huis met een basis tuinontwerp en beplantingsplan voor jouw tuin. Meer informatie en aanmelden: Agenda – Tuinderij De Veldhof

Dit najaar zijn er diverse workshops en excursies. Een volledig overzicht vind je op de website.   

 

Groene gevulde peper 

Benodigdheden

  • 5 groene pepers
  • 1 halve ui, versnipperd
  • 1 halve tomaat, versnipperd
  • 1 el pijnboompitten
  • 1 el peterselie, 1 el dille en 1 el koriander, fijngehakt
  • 2 druppels Tabasco
  • 1 half kopje rijst
  • paprikapoeder, peper en zout
 

Kook de rijst en laat uitlekken in een vergiet. Snijd het topje van de peper en snijd de zaden er uit. Probeer daarbij de peper heel te laten. Bak de uit en wanneer gaar, voeg dan de rijst, tomaat en kruiden toe. Na een paar minuten voeg je de pijnboompitten en tabasco toe. Verwarm de oven op 180 graden, vul de pepers met de vulling en leg ze in een ingevette schaal. Bak de pepers in ongeveer 20 minuten gaar. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *