Deze week op De Veldhof (woensdag 10 t/m zondag 14 augustus)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Aardappel Alouette 

Rode kropsla

Groene eikenbladsla (nieuw!)

Sperziebonen (beperkt)

Palmkool

Snijbiet

Courgette

Zomerpompoen (nieuw; beperkt!)

Nieuw Zeelandse spinazie

Zomerwortel

Komkommer

Tomaat

Peper

Prei

Ui (op=op)

Knoflook (op=op)

Stengelui 

 

FRUIT VOOR ABONNEES: rode aalbes, witte aalbes, Japanse wijnbes

Losse oogst

Rode kropsla, Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, stengelui, prei, ui, knoflook, rode en witte aalbes.

 

Plantjesmarkt: aardbeienplanten

 

KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille, koriander, platte peterselie, krulpeterselie, basilicum, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Deze week een iets minder ruim aanbod. De afgelopen weken en maanden was het regelmatig zoeken naar een geschikte periode om in volle grond te zaaien. De zaailingen hebben veel vocht nodig en daar was weinig continuiteit in (te weinig regen). De sperziebonen bijvoorbeeld zijn op meerdere momenten gezaaid, op verschillende teeltbedden. Het ene bed is nu bijna leeg geoogst en het nieuwe bed kon door droogte een week later ingezaaid worden dan gepland. Vanaf volgende week is er weer volop aanbod van sperziebonen. Deze week staan de sproeiers elke avond aan om het zaaien in volle grond niet verder te vertragen. Vorige week is de laatste ronde sperziebonen, wortels en bieten van dit seizoen gezaaid. 

Elke avond sproeiers aan!

Deze week staan de sproeiers elke avond tussen 19 en 21.30 uur aan. De sproeiers moeten tussendoor verplaatst worden en dat gaat volgens een vast schema zodat zo efficiënt mogelijk alle eenjarigen zo veel mogelijk water krijgen. Kom je in de avond oogsten, dan kan het zijn dat de sproeiers op de plek sproeien waar jij wilt oogsten. Helaas kan ik de sproeiers niet tussentijds uitzetten. Naast de groenten die vorige week gezaaid zijn is het ook voor de herfstgewassen die dit voorjaar al geplant zijn, is het belangrijk dat zij volop water krijgen. Denk aan spruiten en boerenkool. Deze gewassen kunnen niet nagezaaid worden, daarvoor is het te laat in het seizoen.   

De afgelopen weken hebben we eindeloos veel gemulchd (zie weekmailing vorige week) en ons voorbereid op een hittegolf. Deze week voegen we extra compost toe aan de planten die gevoelig zijn voor droogte. En het beregeningssysteem werkt goed. Toch is een hete periode een aanslag op het kwetsbare bodemleven en is het toch even spannend hoe de planten reageren op extreme hitte. 

Voorzichtig sla oogsten

De groene eikenbladsla die deze week geoogst mag worden staat samen met de paarse boerenkoolplanten in één teeltbed. Bij het oogsten van deze sla gaarne voorzichtig snijden zodat de boerenkool niet beschadigd wordt. Sla en kool planten wij vaak in één teeltbed zodat zij in de eerste groeispurt samen de oppervlakte van het teeltbed bedekken en vocht beter vasthouden. Na het oogsten van de sla krijgt de boerenkool de ruimte om verder te groeien en zelf het hele teeltbed te bedekken. 

 

 

Groene gevulde peper 

Benodigdheden

  • 5 groene pepers
  • 1 halve ui, versnipperd
  • 1 halve tomaat, versnipperd
  • 1 el pijnboompitten
  • 1 el peterselie, 1 el dille en 1 el koriander, fijngehakt
  • 2 druppels Tabasco
  • 1 half kopje rijst
  • paprikapoeder, peper en zout
 

Kook de rijst en laat uitlekken in een vergiet. Snijd het topje van de peper en snijd de zaden er uit. Probeer daarbij de peper heel te laten. Bak de uit en wanneer gaar, voeg dan de rijst, tomaat en kruiden toe. Na een paar minuten voeg je de pijnboompitten en tabasco toe. Verwarm de oven op 180 graden, vul de pepers met de vulling en leg ze in een ingevette schaal. Bak de pepers in ongeveer 20 minuten gaar.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *