Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Aardappel Alouette of Vitabella
Rode kropsla, groene eikenbladsla, ijsbergsla (nieuw!)
Sperziebonen (beperkt)
Palmkool
Snijbiet
Rode biet & chioggia (streepjes)biet (nieuw!)
Courgette & bolcourgette (nieuw!)
Zomerpompoen
Nieuw Zeelandse spinazie
Zomerwortel
Komkommer
Tomaat
Peper
Prei
Knoflook (op=op)
Stengelui
Losse oogst
Rode kropsla, zomerwortel, Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, stengelui, prei, knoflook
Plantjesmarkt: aardbeienplanten
KRUIDEN: salie, tijm, oregano, dragon, dille, koriander, platte peterselie, krulpeterselie, basilicum, bieslook
Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin..
De planten hebben de droogte goed doorstaan! Afgelopen dagen hebben we alle avonden water gegeven in de zelfoogsttuin. En omdat we de afgelopen weken heel veel gemulchd hebben (de bodem bedekken met onkruiden en ander organisch materiaal) wordt het vocht goed vastgehouden. Ook het hakselen van doorgeschoten groenten heeft daar aan bij gedragen. Erg mooi om te zien dat dit zo goed werkt en we met deze methode de bodem kunnen beschermen tegen uitdroging.
Vlak voor aanvang van de hittegolf heb ik als test wat gewassen in volle grond gezaaid, waaronder wortel, biet en rammenas. Deze gewassen zijn boven verwachting goed opgekomen en hebben ook profijt van de gehakselde groenten op de teeltbedden. Wel is merkbaar dat veel planten op dit moment hun energie steken in het overleven van deze toch heftige periode en dat zij op dit moment minder vruchten maken. De vorige week ‘beloofde’ overvloed aan sperziebonen laat nog even op zich wachten. Vorig jaar rond deze tijd konden we massa’s stokbonen oogsten die op hetzelfde moment geplant waren als dit jaar. Nu moeten we nog even geduld hebben. Maar het belangrijkste is toch dat de planten blijven groeien en niet verpieteren.
Ook de bomen en struiken in de halve hectare voedselbos achter de houtwal (afgelopen winter aangeplant) lijken de droge periode goed te doorstaan. De eerste jaren zijn cruciaal voor de kwetsbare jonge bomen. Eenmaal goed geworteld hebben zij minder zorg en aandacht nodig. De afgelopen weken hebben wij om de dag water gegeven in het voedselbos.
De kropsla die wij twee weken geleden hebben voorgezaaid is niet goed ontkiemt. Sla is een koudekiemer en het was wel te verwachten dat dat in deze periode niet goed zou gaan. Daarom hebben wij tegelijkertijd een bed met Mesclun (pluksla) in volle grond ingezaaid en die sla komt wel goed op. Deze week proberen wij weer kropsla op te kweken.
Voorzichtig bieten oogsten
De bieten mogen vanaf deze week geoogst worden. De eerst ronde bieten was voorgezaaid door de kweker en dan zitten er standaard drie bieten naast elkaar. Deze ronde bieten hebben wij zelf gezaaid, direct in volle grond, op rij en met de zaaimachine. Dat betekent dat er meer bieten bij elkaar groeien. Een deel daarvan is nu groot genoeg om geoogst te worden. Veel bietjes zijn nog te klein en mogen doorgroeien. Daarom het verzoek om zorgvuldig de grote bieten er uit te trekken en met je andere hand de kleintjes tegen te houden en daar wat aarde tegen aan te drukken. Dank!
Voorbereidingen oogstfeest op zondag 18 september
Vorige week hebben wij prei, pepers, kruiden en nog veel meer geoogst en naar onze cateraar gebracht. Nadja (Cucin@Casa) verzorgt ook dit jaar weer heerlijke gerechten voor onze Veldlunch en met de gewassen die wij op dit moment in overvloed hebben is zij alvast begonnen om wat gerechten voor te bereiden. Het belooft weer een smakelijk en gezellig samen zijn te worden. Heb je je nog niet opgegeven voor De Veldlunch? Ik hoor graag voor 1 september van je als je er bij wilt zijn. Voel je welkom!
Prei & palmkool frittata
Benodigdheden
- 10 prei
- 5 bladeren palmkool
- 5 stengels stengelui
- verse basilicum, bieslook en peterselie, fijngehakt
- 3 eieren
- 100 ml (plantaardige) room
- 200 gram (vega) gehakt
- 100 gram gorgonzola
- 1 el peterselie, 1 el dille en 1 el koriander, fijngehakt
- paprikapoeder, peper en zout
Maak de prei en de stengelui schoon en snijd in fijne ringen. Ris de nerf uit de palmkool en snijd in kleine stukken. Roerbak de stengelui en prei op hoog vuur in olijfolie. Voeg na een paar minuten de palmkool toe en wat extra olijfolie. Wanneer de palmkool bruin en krokant is zet je het vuur uit en roer je de fijngesneden kruiden en het gehakt er door heen. Leg het groentemengsel in een ingevette schaal.
Kluts de eieren en meng met de room, paprikapoeder en peper en zout. Giet dit mengsel over de groenten en verdeel de kaas in stukjes daar bovenop. Zet het gerecht 40 minuten op 180 graden oven.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.