Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Sperziebonen & stokbonen groen, paars en geel
Palmkool
Snijbiet
Spinazie (nieuw!)
Herfstprei (nieuw!)
Rode biet & chioggia (streepjes)biet (op=op)
Courgette & bolcourgette
Zomerpompoen
Nieuw Zeelandse spinazie
Zomerwortel geel
Tomaat (voor chutney!)
(Spaanse) Peper
Stengelui
Losse oogst
Zomerwortel, Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, stengelui, sperziebonen groen en paars
KRUIDEN: salie, tijm, dragon, oregano, platte peterselie, krulpeterselie, basilicum, bieslook
Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin..
Na een aantal trage weken zijn er nu volop boontjes! Paars, groen en geel. Stambonen en stokbonen.
Afgelopen week hebben wij de planten deels uit de kas gehaald. De teeltbedden hebben nieuwe compost gekregen en daarna is er sla, paksoi, Chinese kool en koolrabi geplant. Donderdag a.s. worden de tomatenplanten gerooid. Jammer want er hangt nog veel vrucht aan. Maar langer wachten kan helaas niet, de volgende lichting planten staat te wachten. Je mag woensdag de groene tomaten plukken (zie chutney recept onderaan!). Vanaf donderdag vind je de groene tomaten in de kast bij de oogstinstructies.
Handige harry’s gezocht voor kluswerkzaamheden op De Veldhof
———————————————————————————————————————————————————————-
Groene tomaten chutney
Benodigdheden
- 1 flinke bos stengelui (fijngesneden)
- 1 kilo groene tomaten, fijn gesneden
- 3 tenen knoflook
- 250 gram moesappels (geschild en in stukken)
- 1 el gemengde kruiden (droog), 1 halve eetlepel geel mosterdzaad, 2 laurierblaadjes
- 400 ml ciderazijn
- 250 gram basterdsuiker
- 100 gram fijngehakte dadels, zonder pit
- 100 gram rozijnen
- olijfolie en grof zeezout
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en bak de stengelui en knoflook totdat deze bruin beginnen te kleuren. Voeg de tomaten, appels en kruiden toe en bak een paar minuten aan. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna zachter en laat de chutney minstens een half uur pruttelen. Blijf regelmatig roeren. Je kunt de chutney bewaren in schone hete potten. Na het opzetten van de deksels laat je de potten rustig afkoelen.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.