Deze week op De Veldhof (woensdag 14 t/m zondag 18 september)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Sperziebonen & stokbonen groen, paars en geel 

Palmkool

Snijbiet

Spinazie (nieuw!)

Herfstprei (nieuw!)

Rode biet & chioggia (streepjes)biet (op=op)

Courgette & bolcourgette

Zomerpompoen

Nieuw Zeelandse spinazie

Zomerwortel geel

Tomaat (voor chutney!)

(Spaanse) Peper

Stengelui

 

Losse oogst

Zomerwortel, Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, stengelui, sperziebonen groen en paars

 

KRUIDEN: salie, tijm, dragon, oregano, platte peterselie, krulpeterselie, basilicum, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Na een aantal trage weken zijn er nu volop boontjes! Paars, groen en geel. Stambonen en stokbonen. 

Afgelopen week hebben wij de planten deels uit de kas gehaald. De teeltbedden hebben nieuwe compost gekregen en daarna is er sla, paksoi, Chinese kool en koolrabi geplant. Donderdag a.s. worden de tomatenplanten gerooid. Jammer want er hangt nog veel vrucht aan. Maar langer wachten kan helaas niet, de volgende lichting planten staat te wachten. Je mag woensdag de groene tomaten plukken (zie chutney recept onderaan!). Vanaf donderdag vind je de groene tomaten in de kast bij de oogstinstructies. 

 

 

Handige harry’s gezocht voor kluswerkzaamheden op De Veldhof  🌿

Dit najaar pakken we diverse (bouw)klussen op op De Veldhof. Daarbij is alle hulp zeer welkom. Heb je tijd en zin om mee te helpen? Wat we precies per dag doen hangt o.a. af van het weer, de benodigde materialen, mankracht en expertise. De invulling per dag volgt t.z.t. Onderstaand vind je een overzicht van alle mogelijke klussen. Wil je een specifieke klus op je nemen of een klus coördineren? Tijdens de meewerkdagen of wellicht op andere dagen? Neem dan even contact op met Valérie via info@tuinderijdeveldhof.nl / 06-49386227. Materialen en gereedschappen zijn ook welkom. Kom je tijdens de meewerkdagen liever in de tuin werken? Ook dan ben je uiteraard welkom om te komen helpen en zijn er diverse tuinwerkzaamheden die opgepakt kunnen worden.
 
Kluswerkzaamheden
🌿 een veranda bouwen, om de kantine
🌿 de wc afbreken en opnieuw opbouwen
🌿 een helofythenfilter bouwen
🌿 een houten poort maken
🌿 het hekwerk en de omheining vervangen
🌿 een grote houten buitentafel maken (voor de vrijwilligers)
🌿 watertafels bouwen (opkweek plantgoed)
🌿 beregeningssysteem tunnelkas aanleggen (buizen & vloeidarmen)
 
Tuinwerkzaamheden
🌿 compost uitrijden naar fruitranden & voedselbos
🌿 uien poten
🌿 snoeien
🌿 hagen planten
🌿 bladcompost maken
 
Data
Vrijdag 23 & zaterdag 24 september
Vrijdag 30 september & zaterdag 1 oktober
Vrijdag 7 & zaterdag 8 oktober
Gaarne vooraf aanmelden. Delen van dit bericht is fijn 🙂 Dit bericht vind je op de website van De Veldhof en op Gorssel.nl.

———————————————————————————————————————————————————————-  

Groene tomaten chutney

Benodigdheden

  • 1 flinke bos stengelui (fijngesneden)
  • 1 kilo groene tomaten, fijn gesneden
  • 3 tenen knoflook
  • 250 gram moesappels (geschild en in stukken)
  • 1 el gemengde kruiden (droog), 1 halve eetlepel geel mosterdzaad, 2 laurierblaadjes
  • 400 ml ciderazijn
  • 250 gram basterdsuiker
  • 100 gram fijngehakte dadels, zonder pit
  • 100 gram rozijnen
  • olijfolie en grof zeezout

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en bak de stengelui en knoflook totdat deze bruin beginnen te kleuren. Voeg de tomaten, appels en kruiden toe en bak een paar minuten aan. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna zachter en laat de chutney minstens een half uur pruttelen. Blijf regelmatig roeren. Je kunt de chutney bewaren in schone hete potten. Na het opzetten van de deksels laat je de potten rustig afkoelen. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *