Deze twee weken op De Veldhof (woe 19 t/m zon 23 en woe 26 t/m 30 zon oktober)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Sperziebonen & stokbonen groen, paars en geel (op=op)

Raapstelen

Andijvie (nieuw!)

Rammenas 

Palmkool

Paksoi

Tatsoi (nieuw!)

Snijbiet

Groene sla & groene krulsla (nieuw!)

Winterpostelein (nieuw!)

Veldsla

Kervel

Herfstprei

Courgette & bolcourgette (op=op)

Nieuw Zeelandse spinazie (Spaanse)

Peper (op=op)

Stengelui

 

Losse oogst

Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, stengelui, sperziebonen & stokbonen groen, paars en geel, groene sla, groene krulsla, herfstprei

 

KRUIDEN: salie, tijm, dragon, oregano, platte peterselie, krulpeterselie, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Nu wij een rustiger seizoen tegemoet gaan, ga ik (Valérie) twee weken op vakantie. Daarom ontvang je nu één mailing met het oogstaanbod voor de komende twee weken en ontvang je volgende week geen mailing. De vrijwilligers en stagiairs zijn de komende twee weken wel op de tuinderij, op de donderdagen en zij pakken diverse najaarsklussen op. De nieuwe teeltbedden zijn bijna klaar en een deel daarvan wordt gevuld met knoflook en uien voor komend seizoen. De bomen in het voedselbos krijgen compost en de paadjes tussen de teeltbedden worden een laatste keer geschoffeld of gewied. Ook maken wij een hoek met verzuurde grond (mulchen met dennennaalden en blad) waar wij meer blauwe bessen gaan aanplanten. 

Workshop natuurlijk snoeien & meewerkdagen

Op zaterdag 4 november geeft permacultuur docent Taco Blom de training ‘fruitbomen & kleinfruit snoeien’ op De Veldhof. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak om te blijven snoeien. Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat? We kijken naar fruit- en notenbomen en bessen, bramen en frambozen. Hoe snoei je zorgvuldig en verantwoord? Meer informatie en aanmelden kan hier. 

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 zijn er weer meewerkdagen. Op die dagen pakken wij diverse klussen op zoals het vervangen van de omheining en het aanleggen van helofythenfilters bij het composttoilet. Hulp is heel welkom. Naast het uit de mouwen steken van je handen is het ook een gezellige dag met anderen. Aanmelden graag via info@tuinderijdeveldhof.nl 

 

Raapstelen stamppotje

  • 500 gram raapstelen
  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram pompoen
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram kappertjes
  • 50 gram stengelui
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1/2e theelepel citroenrasp
  • 50 gram roomboter / 2 el plantaardige olie
  • peper en zout
  • een paar takjes krulpeterselie

Kook de aardappelen en de pompoen in grove stukken totdat ze gaar zijn (pompoen met schil!). Giet af zelf even weg met het deksel er op. Hak de raapstelen in stukken. Meng de zure room met de mosterd en de fijngesneden stengelui en breng op smaak met peper en zout. Smelt de boter of olie in een pan en fruit hierin de fijngehakte knoflook (verdraag je geen rauwe ui, fruit de stengelui dan meteen mee) en voeg de kappertjes toe. Prak de aardappelen en pompoen en meng het zure room mengsel en de knoflook er door heen. Meng met de raapstelen en de citroen en garneer met fijngesneden peterselie.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *