Deze week op De Veldhof (woensdag 2 t/m zondag 6 november)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Raapstelen

Andijvie

Rammenas

Winterwortel (nieuw!)

Boerenkool groen en rood (nieuw!)

Palmkool

Paksoi

Tatsoi

Snijbiet

Groene sla & groene krulsla

Winterpostelein

Veldsla

Kervel

Herfstprei

Nieuw Zeelandse spinazie 

Stengelui

 

Losse oogst

Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, stengelui, groene sla, groene krulsla, herfstprei, andijvie, winterpostelein

KRUIDEN: salie, tijm, dragon, oregano, platte peterselie, krulpeterselie, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Na twee uitzonderlijk warme weken lijken de temperaturen nu te zakken naar normalere temperaturen voor de tijd van het jaar en kunnen wij de eerste boerenkool oogsten. Ook dit jaar weer groene en paarse boerenkool. Met de paarse boerenkool kwam De Veldhof afgelopen winter uitgebreid in beeld bij het tv programma BinnensteBuiten. Mocht je dat item gemist hebben of nog een willen terugkijken, via deze link kun je losse item bekijken.

De boerenkool kan wat luis hebben (onderkant blad). Dat gaat er gemakkelijk af wanneer je het blad in koud water met een beetje zout legt.

Nieuwe donatie voor uitbreiding voedselbos 

Afgelopen winter is achter de houtwal de eerste aanplant voor een halve hectare geplant. De bomen en struiken zijn gedoneerd door een grote zorgverzekeraar en als teamuitje heeft een groep medewerkers toen alles aangeplant. Goed nieuws, ook deze winter komen zij weer vele bomen en struiken planten die zij ook weer doneren aan de tuinderij! Een groot cadeau voor ons allemaal, over een paar jaar kan er veel geoogst gaan worden uit dit voedselbos. Daarnaast is dit een verrijking voor de dynamiek en biodiversiteit op de tuin en zullen andere planten baat hebben bij het krijgen van meer schaduw (op termijn) zodat de effecten van klimaatverandering hopelijk minder voelbaar zullen zijn op onze tuin.

Meewerkdagen op vrijdag 18 en zaterdag 19 november)

In oktober zijn er veel klussen opgepakt. Het toiletgebouwtje is afgebroken en opnieuw opgebouwd, de uien en knoflook zijn gepoot en het beregeningssysteem in de tunnelkas is in elkaar gezet. Nu gaan we verder met o.a. snoeiwerkzaamheden en het uitrijden van compost. Help je mee? Graag opgeven via info@tuinderijdeveldhof.nl 

Workshop natuurlijk snoeien & meewerkdagen (nog een paar plekken vrij)

Op zaterdag 4 november geeft permacultuur docent Taco Blom de training ‘fruitbomen & kleinfruit snoeien’ op De Veldhof. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak om te blijven snoeien. Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat? We kijken naar fruit- en notenbomen en bessen, bramen en frambozen. Hoe snoei je zorgvuldig en verantwoord? Meer informatie en aanmelden kan hier.  

 

 Raapstelen stamppotje

 • 500 gram raapstelen
 • 500 gram aardappelen
 • 500 gram pompoen
 • 2 tenen knoflook
 • 20 gram kappertjes
 • 50 gram stengelui
 • 2 eetlepels zure room
 • 1 theelepel fijne mosterd
 • 1/2e theelepel citroenrasp
 • 50 gram roomboter / 2 el plantaardige olie
 • peper en zout
 • een paar takjes krulpeterselie

Kook de aardappelen en de pompoen in grove stukken totdat ze gaar zijn (pompoen met schil!). Giet af zelf even weg met het deksel er op. Hak de raapstelen in stukken. Meng de zure room met de mosterd en de fijngesneden stengelui en breng op smaak met peper en zout. Smelt de boter of olie in een pan en fruit hierin de fijngehakte knoflook (verdraag je geen rauwe ui, fruit de stengelui dan meteen mee) en voeg de kappertjes toe. Prak de aardappelen en pompoen en meng het zure room mengsel en de knoflook er door heen. Meng met de raapstelen en de citroen en garneer met fijngesneden peterselie.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *