Deze week op De Veldhof (woensdag 5 t/m zondag 9 oktober)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Sperziebonen & stokbonen groen, paars en geel

Palmkool

Paksoi

Snijbiet

Groene sla (nieuw!)

Veldsla

Kervel

Herfstprei

Courgette & bolcourgette

Nieuw Zeelandse spinazie

(Spaanse) Peper

Stengelui

 

Losse oogst

Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, stengelui, sperziebonen groen, geel en paars

 

KRUIDEN: salie, tijm, dragon, oregano, platte peterselie, krulpeterselie, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Deze week genieten we van een prachtige nazomer. En het mooie weer geeft een aantal gewassen nog een fijne groeispurt. Volgende week kunnen we de eerste andijvie en tatsoi oogsten. En de komende weken kunnen we weer van verse sla genieten zoals deze week een malse groene botersla. De uien en knoflook voor komend seizoen worden deze weken gepoot en we mulchen nog een laatste ronde (onkruid uit de paadjes leggen we onder de kolen). Daarna pakken we diverse onderhoudsklussen op zoals het uitrijden van compost. We leggen nieuwe teeltbedden aan en schaven het teeltplan bij voor komend seizoen. 

Oogstinstructies

Bij het oogsten graag de instructies op de bordjes lezen. Dit gaat voor het grootste deel heel erg goed alleen bij de veldsla nu wat minder goed. Daar wordt op sommige stukken nu alleen het bovenste deel van de plant geoogst. Voor een volgende oogster is het minder aantrekkelijk om de resterende blaadjes dan nog te oogsten. Bij deze het verzoek om de veldsla in zijn geheel in één keer te oogsten zodat we met zijn allen langer veldsla kunnen oogsten.

Op sommige gewassen is een vliesdoek er over heen gespannen. Dat is om de groei te bespoedigen maar met name ook om de planten te beschermen tegen nachtvorst. Leg je na het oogsten het doek er weer over heen? Dank alvast!

Nog niet iedereen heeft zijn pompoenen opgehaald. Haal je deze week je pompoenen op? In de vorige weekmailing lees je hoe je de pompoenen goed kunt bewaren. 

Meewerkdagen vrijdag en zaterdag a.s.

Deze vrijdag en zaterdag pakken we wederom wat kluswerkzaamheden op. Het composttoilet wordt in elkaar gezet, we bouwen een beregeningssysteem in de tunnelkas en we poten uien en knoflook. Kom je helpen? Graag even aanmelden via info@tuinderijdeveldhof.nl

 

Snoeicursus op vrijdag 4 november, met Taco Blom, op De Veldhof 

Bij deze cursus leer je gericht te snoeien zodat je uiteindelijk minder of niet meer hoeft te snoeien. Fruitbomen en klein fruit. Vorig jaar verzorgde Taco deze training op De Veldhof waar bij onze bomen en bessenstruiken meteen een snoeibeurt kregen en de opbrengst bessen dit jaar veel beter was dan in de jaren daarvoor. 

Meer informatie en aanmelden via de website. Er is een beperkt aantal plekken voor de cursus. 

 

Sperziebonen curry
 • 400 gram sperziebonen
 • 2 aardappels
 • 2 tenen knoflook
 • 2 cm gemberwortel
 • 100 gram stengelui
 • 250 ml tomatenblokjes of gezeefde tomaten
 • 225 gram paneer (Indiase kaas)
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl garam masala
 • 2 el plantaardige olie
 • (cayenne) peper en zout
 • een paar takjes platte peterselie

Verwijder de uiteinden van de sperziebonen, was ze en snijd ze in stukken van drie centimeter. Schil en was de aardappels en snijd ze in blokjes. Hak de stengelui in grove delen en pureer samen met de gember en knoflook in een keukenmachine. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de uienmis hierin. Voeg kurkuma, garam masala en peper toe en roer goed. Voeg de sperziebonen en aardappelblokjes toe en roerbak een paar minuten op hoog vuur. Voeg daarna 400 ml gekookt water toe en laat een paar minuten garen met gesloten deksel. Voeg daarna de tomatenstukjes, zout en stukjes paneer toe. Laat de curry stoven totdat de aardappel gaar is. Serveer met rijst of gegrilde pompoen. Garneer met peterselie. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *