Deze week op De Veldhof (woensdag 16 t/m zondag 20 november)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Raapstelen

Andijvie

Rammenas

Winterwortel

Spruiten 

Boerenkool groen en rood 

Palmkool

Chinese kool 

Paksoi

Tatsoi

Snijbiet

Groene sla & groene krulsla

Winterpostelein

Veldsla

Kervel

Herfstprei

Nieuw Zeelandse spinazie

Stengelui

FRUIT: Mispels (boom bij de speelplaats)

 

Losse oogst

Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, palmkool, rode boerenkool, groene boerenkool, paksoi, Chinese kool, rammenas, tatsoi, raapstelen, stengelui, groene sla, groene krulsla, herfstprei, andijvie, winterpostelein, veldsla en bladmosterd

KRUIDEN: salie, tijm, dragon, oregano, platte peterselie, krulpeterselie, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Uitbreiding voedselbos – alle planten zijn besteld

Voor de uitbreiding van het voedselbos zijn 650 planten (!) besteld. Een geweldige uitbreiding voor ons voedselbos waarbij we nu meer naar de gelaagdheid kunnen kijken. Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen die elkaar ondersteunen, zoals de kruidlaag, heesters en bomen. De bomen zijn vorig jaar geplant. Dit jaar staan er nog wat meer bomen op de planning maar met name richten wij ons nu op de heesters en de kruidlaag. Ook op de voorstel helft, in de moestuin worden diverse hoeken ingepland met vaste eetbare planten en hagen. Alle planten zijn gedoneerd door een zorgverzekeraar en de medewerkers van deze verzekeraar komen deze winter een dag naar De Veldhof om de planten zelf in de grond te zetten. 

Gemaaide teeltbedden en andere gemaaide plekken – niet op lopen ajb!

Deze week zijn is er gemaaid op de tuin. De teeltbedden zijn geklepeld en ook de plekken waar de vaste eetbare planten en hagen in komen zijn gemaaid. Het is fijn als je niet over de gemaaide stukken loopt en op de paden blijft. Dank alvast. 

Vliesdoek op groenten laten liggen

De nachten worden kouder en er is zo nu en dan nachtvorst. De gevoelige groenten zijn bedekt met vliesdoek. Het doek zit aan één kant vast en de andere kant ligt losjes over de groenten heen. Leg je het doek er weer over heen na het oogsten? Dan kunnen we langer genieten van deze groenten. 

Kruidenspiraal en bloemen pluktuin

De kruidenspiralen bij de poort worden ontmanteld. De stenen muren begonnen uit elkaar te vallen en waren niet meer veilig om op te staan. De vormen bleken sowieso niet zo praktisch om kruiden te oogsten. We werken nu aan een nieuwe vorm zodat de vaste kruiden planten daar straks wel goed geoogst kan worden. Ook het bloemenveld krijgt vorm. Vanaf komend seizoen kun je een boeket schone bloemen snijden op De Veldhof. Daarover binnenkort meer informatie!

Meewerkdagen vrijdag & zaterdag a.s. 

Deze vrijdag en zaterdag pakken wij weer diverse klussen op waaronder het snoeien van de wilgen, het schoon (onkruidvrij) maken van de rijen bessen en deze aanvullen met compost en blad. We werken met een gezellige groep vrijwilligers en tussen de middag is er een warme soep boven het vuur. Help je mee? Graag even aanmelden via info@tuinderijdeveldhof.nl

 

 

 Ovenschotel met rammenas en Chinese kool

  • 1 grote Chinese kool
  • 500 gram rammenas
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram stengelui
  • 4 eieren
  • 200 ml (plantaardige) room
  • 250 gram (vegetarisch) gehakt
  • 200 gra feta
  • peper en zout
  • een paar takjes krulpeterselie

Schil de rammenas en snijd in kleine stukken. Fruit deze samen met de fijngesneden stengelui en knoflook op hoog vuur, in een wok, met een flinke scheut olijfolie. Voeg daarna de fijngesneden harde delen (stelen) van de Chinese kool toe. Een paar minuten later voeg je het fijngesneden blad van de Chinese kool toe. Breng op smaak met peper en zout. Wanneer gaar, zet dan het vuur uit.

Vet een ovenschaal in, leg het gehakt onderop en daar boven op het groentenmengsel. Verdeel de feta over de groenten. Kluts de eieren en meng deze met de room en de fijngesneden peterselie. Giet het mengsel over de groenten en het gehakt. Zet de schotel 45 minuten in de oven op 180 graden. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *