Deze week op De Veldhof (woensdag 23 t/m zondag 27 november)

Deze week keuze uit…

Zelfoogst abonnement

Raapstelen

Andijvie

Rammenas

Winterwortel

Spruiten

Pastinaak (nieuw!)

Boerenkool groen en rood

Palmkool

Chinese kool

Paksoi (op=op)

Tatsoi

Snijbiet

Groene krulsla

Winterpostelein

Veldsla

Kervel

Herfstprei

Stengelui

FRUIT: Mispels (boom bij de speelplaats)

 

Losse oogst

Snijbiet, palmkool, rode boerenkool, groene boerenkool, paksoi, Chinese kool, rammenas, tatsoi, raapstelen, stengelui, groene sla, groene krulsla, herfstprei, andijvie, winterpostelein, veldsla en bladmosterd

KRUIDEN: salie, tijm, dragon, oregano, platte peterselie, krulpeterselie, bieslook

Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.


*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

De eerste echte nachtvorst! De meeste groenten hebben hier weinig hinder van ondervonden. Sterker nog, boerenkool schijnt er lekkerder van te worden. Groenten zoals sla, Chinese kool en ook de pootuitjes en knoflook voor komend seizoen hebben wij afgedekt met een vliesdoek.

Groenten niet oogsten bij vorst

Veel planten verdragen goed vorst maar worden beter niet geoogst wanneer zij bevroren zijn. Bijvoorbeeld de winterpostelein. Deze is winterhard maar wanneer je deze oogst wanneer bevroren, dan is de groente daarna papperig en niet meer lekker om te eten. Dus liever even wachten tot de planten weer ontdooit zijn en dan kun je ze prima oogsten.

Vliesdoek op groenten laten liggen

De nachten worden kouder en er is zo nu en dan nachtvorst. De gevoelige groenten zijn bedekt met vliesdoek. Het doek zit aan één kant vast en de andere kant ligt losjes over de groenten heen. Leg je het doek er weer over heen na het oogsten? Dan kunnen we langer genieten van deze groenten.

Meewerkdagen weer succesvol

Tijdens de meewerkdag afgelopen zaterdag hebben wij een begin gemaakt met het onkruidvrij maken van de rijen bessen. Wij hebben in totaal zo’n 400 meter rijen met witte, zwarte en rode bessen en kruisbessen. Deze zijn onlangs al gesnoeid en krijgen nu een dikke laag bladcompost. Met het blad voeden wij het bodemleven en stimuleren wij de schimmelnetwerken.
In het nieuwe jaar organiseren wij weer meewerkdagen.
 
Eén na laatste week oogstabonnement & kerstborrel op 22 december
Deze week is week 29 van de in totaal 30 weken van het zelfoogstabonnement. Volgende week is de laatste week van het oogstabonnement. Als proef kun je dit seizoen een tijdje langer komen oogsten. Daarover ontvang je binnenkort een aparte mail waarin alle mogelijkheden beschreven staan, inclusief de toegezegde twee weken uitloop voor de oogsters die willen inhalen. Om het seizoen met elkaar af te sluiten organiseren we op donderdag 22 december een kerstborrel, van 14 tot 16 uur op de tuin. Met gluehwein, chocolademelk en vuur. Voel je welkom! 

 

 

Smoothie met winterpostelein en boerenkool (boordevol vitamines!)

  • 1 handje winterpostelein
  • 2 grote stelen boerenkool, het blad er af gerist
  • 1 banaan of appel
  • 300 ml havermelk
  • bio fruit uit de vriezer zoals blauwe bessen, frambozen en/of aardbeien
  • snufje anijspoeder

Met rauwe groentes krijg je de meeste vitamines binnen. Winterpostelein is een bron van vitamines A, C en E en bevat daarnaast Omega 3. Boerenkool is een bron van vitamine A, B1, B2, E en K. Mijn zoon smult dagelijks van deze ‘fruitshake’ met verstopte groenten. Doe alle ingrediënten in een keukenblender en blend alles door elkaar tot de grove delen tot een glad mengsel fijngemalen zijn.  

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *