Deze week keuze uit…
Zelfoogst abonnement
Raapstelen
Andijvie
Rammenas
Winterwortel
Spruiten
Pastinaak (nieuw!)
Boerenkool groen en rood
Palmkool
Chinese kool
Paksoi (op=op)
Tatsoi
Snijbiet
Groene krulsla
Winterpostelein
Veldsla
Kervel
Herfstprei
Stengelui
FRUIT: Mispels (boom bij de speelplaats)
Losse oogst
Snijbiet, palmkool, rode boerenkool, groene boerenkool, paksoi, Chinese kool, rammenas, tatsoi, raapstelen, stengelui, groene sla, groene krulsla, herfstprei, andijvie, winterpostelein, veldsla en bladmosterd
KRUIDEN: salie, tijm, dragon, oregano, platte peterselie, krulpeterselie, bieslook
Alle aanbod voor losse oogst gaarne zelf afrekenen in de online Veldwinkel.
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin..
De eerste echte nachtvorst! De meeste groenten hebben hier weinig hinder van ondervonden. Sterker nog, boerenkool schijnt er lekkerder van te worden. Groenten zoals sla, Chinese kool en ook de pootuitjes en knoflook voor komend seizoen hebben wij afgedekt met een vliesdoek.
Groenten niet oogsten bij vorst
Veel planten verdragen goed vorst maar worden beter niet geoogst wanneer zij bevroren zijn. Bijvoorbeeld de winterpostelein. Deze is winterhard maar wanneer je deze oogst wanneer bevroren, dan is de groente daarna papperig en niet meer lekker om te eten. Dus liever even wachten tot de planten weer ontdooit zijn en dan kun je ze prima oogsten.
Vliesdoek op groenten laten liggen
De nachten worden kouder en er is zo nu en dan nachtvorst. De gevoelige groenten zijn bedekt met vliesdoek. Het doek zit aan één kant vast en de andere kant ligt losjes over de groenten heen. Leg je het doek er weer over heen na het oogsten? Dan kunnen we langer genieten van deze groenten.
Meewerkdagen weer succesvol
Smoothie met winterpostelein en boerenkool (boordevol vitamines!)
- 1 handje winterpostelein
- 2 grote stelen boerenkool, het blad er af gerist
- 1 banaan of appel
- 300 ml havermelk
- bio fruit uit de vriezer zoals blauwe bessen, frambozen en/of aardbeien
- snufje anijspoeder
Met rauwe groentes krijg je de meeste vitamines binnen. Winterpostelein is een bron van vitamines A, C en E en bevat daarnaast Omega 3. Boerenkool is een bron van vitamine A, B1, B2, E en K. Mijn zoon smult dagelijks van deze ‘fruitshake’ met verstopte groenten. Doe alle ingrediënten in een keukenblender en blend alles door elkaar tot de grove delen tot een glad mengsel fijngemalen zijn.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.