Prijzen oogstaandelen 2023 & verschuiven kerstborrel naar donderdag 12 januari!

Beste zelfoogster en geinteresseerde,

Een deel van de zelfoogsters geniet de komende weken nog van het winterabonnement. T/m 15 januari mag er nog geoogst worden, via het winterabonnement of als losse oogst met betaling via de online Veldwinkel. Na 15 januari gaat de tuin dicht en bereiden wij het nieuwe oogstseizoen voor. In deze mail vertel ik je graag over de plannen voor 2023, beantwoord ik de vragen die uit de jaarlijkse vragenlijst naar voren kwamen en wil ik je informeren over de tarieven voor de oogstaandelen. Aanmelden voor het nieuwe seizoen kan dan ook vanaf nu.

Wil je verzekerd zijn van een oogstaandeel, meld je dan snel aan via het aanmeldformulier op de website.

Plannen voor 2023

Komend seizoen hopen wij uit te breiden met meer abonnees. Het teeltplan is opgezet voor 50 huishoudens met uitloop naar 60 huishoudens. Groenten en kruiden zijn 30 weken lang te oogsten, met de mogelijkheid om aan het eind van het seizoen twee weken (vakantie) in te halen. Fruit hoort bij het abonnement, wanneer beschikbaar. Met de aanplant van het voedselbos zal het aandeel fruit de komende jaren toenemen. Wil je alle voorwaarden voor een oogstaandeel nog eens nalezen? Dat kan via deze link.

Ook bieden wij vanaf komend jaar snijbloemen aan, uiteraard vrij van gif. Misschien is het je al opgevallen, het veldje bij de poort wordt door collega natuurcoach en tuinder Ingrid (De Verborgen Tuin) omgezet naar een mooie bloementuin waar vanaf komende zomer boeketten aangeboden worden. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Begin 2023 plannen wij ook weer meerdere meewerkdagen in en wordt er een aantal workshops verzorgd waaronder natuurlijk snoeien, enten en vermeerderen en het maken van een teeltplan voor jou moestuin. In de agenda zie je wat wanneer georganiseerd wordt en hoe je je hier voor kunt aanmelden.

Stichting Levende Grond heeft afgelopen voorjaar de grond aangekocht van De Veldhof. Een fantastische mijlpaal, nu heeft De Veldhof ook voor de lange termijn bestaanszekerheid. De aankoop is voorgefinancierd en in 2023 start de stichting met een crowdfunding, zodat de grond ook vrij van schulden is. Wil je op de hoogte gehouden worden van de crowdfunding, dan kun je een mailtje sturen naar info@stichtinglevendegrond.nl.

In februari komt zorgverzekeraar Univé net als vorig jaar weer helpen met het aanplanten van dit jaar ruim 650 (!) planten, in het nieuwe voedselbos achter de houtwal. Een hele bijzondere samenwerking waarbij ook de planten gedoneerd zijn door Univé waarvoor onze grote dank!

Prijzen oogstaandelen 2023

Het bepalen van prijzen voor de oogstaandelen is best een uitdaging, mede door de inflatie. Afgelopen seizoen moesten de prijzen verhoogd worden met 10% en kregen de abonnees (degenen die in mei al begonnen waren) de keuze of zij de extra 10% van het totale bedrag van hun oogstaandeel over wilden overmaken of niet. Nu de prijzen van o.a. plantgoed en zaden wederom stijgen moeten de prijzen voor de oogstaandelen helaas wederom verhoogd worden. De plantenkweker verhoogt de prijzen voor de opkweek en het transport met 15%. Op een aantal punten kan bezuinigd worden, door bijvoorbeeld nog gerichter in te kopen en het aandeel voor losse verkoop (onzekere afname) te verkleinen. Ik heb besloten om de prijzen voor de oogstaandelen te verhogen met 10%. Naast het gerichter inkopen heb ik bij de prijsbepaling ook nog eens goed gekeken naar de verschillende leeftijdscategoriën binnen een huishouden en heb ik enkele uitzonderingen gemaakt in de tariefverhogingen zodat de bijdragen voor huishoudens met kinderen ook behapbaar zijn. De tarieven voor alle minderjarigen blijven daarom hetzelfde als dit seizoen en voor huishoudens met meerdere volwassenen komt er een extra categorie waarbij vanaf een 3e volwassene een lager tarief geldt dan bij de 1e en 2e volwassene.

In onderstaande tabel zie je welke tarieven met 10% verhoogd worden en welke tarieven gelijk blijven.

  Tarief 2022 per seizoen (30 weken) Tarief 2022 per week Tarief 2023 per seizoen (30 weken) Tarief 2023 per week
1e volwassene € 330,00 € 11,00 € 363,00 € 12,10
2e volwassene € 280,00 € 9,33 € 308,00 € 10,27
elke volgende volwassene € 280,00 € 9,33 € 280,00 € 9,33
Kind 13 t/m 17 jaar € 132,00 € 4,40 € 132,00 € 4,40
Kind 9 t/m 12 jaar € 83,00 € 2,77 € 83,00 € 2,77
Kind 5 t/m 8 jaar € 33,00 € 1,10 € 33,00 € 1,10
Kind t/m 4 jaar € 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00

Bij de prijsberekening heb ik ook gekeken naar de prijzen voor biologische groenten in de supermarkt. Als lid van een CSA ben je altijd goedkoper uit dan wanneer je je biologische groenten en kruiden in een supermarkt koopt. Voor de zelfoogsters die zich via het inschrijfformulier al aangemeld hebben en dat hebben gedaan voordat deze nieuwe prijzen bekend werden, graag ontvang ik een mail van je met de bevestiging dat je nog steeds wilt deelnemen komend seizoen. 

Voor alle abonnees geldt: Zijn deze tarieven buiten jouw bereik? Neem dan even contact met me op via info@tuinderijdeveldhof.nl zodat we samen kunnen kijken wat wel haalbaar is voor jouw huishouden. Door gezamenlijk als abonnees de CSA te dragen ontstaat er ook ruimte voor huishoudens met een kleinere portemonnee. 

Losse oogst versus abonnement

Voor de mensen die niet een abonnement willen afsluiten is er de mogelijkheid om los te oogsten. Dit seizoen stond er erg veel groente op het land (mede door een samenwerking met een restaurant dat onverwachts ophield) waardoor bijna wekelijks ook veel los geoogst kon worden. Dat wil ik komend seizoen minderen. Te veel overschotten betekenen namelijk extra werk voor tuinder, stagiairs en vrijwilligers en dit wordt te prijzig nu de inkoop van zaden en plantgoed duurder wordt. Losse oogst zal zeker wel aangeboden blijven maar dan wel een wat beperkter assortiment. Door losse oogst aan te bieden hopen wij geinteresseerden bekend te maken met het concept zelfoogsten en meer instroom van abonnees te krijgen waarmee de CSA steviger wordt. Ook de prijzen voor losse oogst zullen verhoogd worden met 10%.

Vragen en aandachtspunten uit de vragenlijst

Een aantal van jullie heeft de anonieme vragenlijst al ingevuld. Heb je dat nog niet gedaan, dan wil ik je vragen om dat alsnog te doen zodat we ons teeltplan voor komend seizoen nog beter kunnen insteken. Het invullen van de anonieme vragenlijst kan via deze link. Hartelijk dank alvast!

Vraag en antwoord

  1. Een aantal zelfoogsters miste witte kool, rode kool, Savooie kool, munt, selderij en knolselderij. Deze gewassen hebben wij in eerdere jaren wel geteeld en daar zijn wij mee gestopt omdat voor veel koolsoorten onze grondsoort niet zo geschikt is. Witte kool, rode kool en Savooie kool groeien beter op kleigronden. De resultaten op zandgrond zijn matig. Ook knolselderij groeit beter op kleigronden. Selderij groeit wel goed op zandgronden en deze hebben wij de eerste jaren dan ook veel geplant maar er werd erg weinig van geoogst waardoor deze plant uit het teeltplan is verdwenen. Komend seizoen zullen wij deze plant weer opnemen in het teeltplan en dan meteen goede recepten hiervoor verstrekken in de weekmailing. Munt nemen wij ook op in het assortiment!
  2. Waarom staan te oogsten groenten op meerdere velden verspreid en staat dat dan niet aangegeven? Dat klopt en dat doen wij bewust zo. Bijvoorbeeld prei wordt op verschillende momenten geplant, er is zomerprei en winterprei. De planten lijken identiek maar de één is winterhard en de ander niet. Ook moet een teeltbed met een bepaalde groente helemaal leeg geoogst worden voordat aan het volgende bed begonnen kan worden, zodat de ruimte die vrijkomt meteen weer gebruikt kan worden voor een nieuwe teelt. Dus alleen bij de teeltbedden waar de borden staan mag geoogst worden; de teeltbedden met hetzelfde gewas mogen pas op een later moment geoogst worden.
  3. Los afrekenen, waarom moet er in de webwinkel zo veel persoonlijke informatie (naam, mail, adres) ingevuld worden? Kan dat niet simpeler bijvoorbeeld met een QR naar een tikkie met een open bedrag? Het is inderdaad onnodig om zo veel gegevens in te moeten vullen. Ik heb eerder al eens gekeken of dat aangepast kan worden maar de gebruikte plug-in biedt die mogelijkheden niet. Dit punt ga ik wel verder onderzoeken omdat het afrekenen laagdrempeliger mag worden. Daarbij gaat de voorkeur wel nog steeds uit naar het afrekenen met een winkelmand en I-Deal. Als tuinder ontvang ik dan via de mail overzichten met wat er geoogst is op de tuin en daarmee kan ik de voorraden goed in de gaten houden en als een product te veel verkocht wordt indien nodig uit de webwinkel halen. Abonnees hebben immers voorrang op losse oogsters.

Kerstborrel wordt nieuwjaars borrel, op donderdag 12 januari van 14 tot 16 uur!

De weersvoorspelling voor donderdag a.s. is slecht. Daarom verschuiven wij de borrel naar donderdag 12 januari. Met gluehwein, chocolademelk, vuur en gezelligheid blikken wij terug op 2023 en kijken wij naar het nieuwe oogstseizoen. Een mooi moment om ook onze vele enthousiaste vrijwilligers en stagiairs te ontmoeten. Voel je welkom!

Tot slot, ik wens je fijne kerstdagen en alle goed voor 2023 en heel graag tot ziens op De Veldhof.

Hartelijke groet, Valérie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *